Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bröderna i Kevin-fallet kräver 20 miljoner kr

Se inslaget från mars 2018 då bröderna Christian och Robin friades i Kevin-fallet.
Christian Karlsson .
Foto: NORA LOREK
Robin Dahlén och Christian Karlsson.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kevin dog fyra år gammal.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Robin Dahlén och Christian Karlsson.
Foto: NOELLA JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN

Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén pekades felaktigt ut som fyraårige Kevins mördare 1998.

Nu kräver bröderna ett skadestånd på tio miljoner kronor var efter att åklagare friat dem från alla misstankar.

– Pengarna ger inte tillbaka de år vi missat, men de blir ett plåster på såren, säger Christian Karlsson till GT.

Ansökningarna om skadestånd, som GT har tagit del av, har skickats till justitiekanslern (JK), vilket P4 Värmland var först med att rapportera.

Enligt brödernas juridiska ombud har bröderna berövats en normal uppväxt och ett normalt liv efter att ha pekats ut som skyldiga till mord.

”Uppgifterna spreds till allmänheten och har haft en mycket stor påverkan på brödernas rätt till privatliv genom att kasta ett negativt ljus över deras rykte och moraliska integritet”, skriver ombudet i ett av de två skadeståndsanspråken.

Hård kritik riktas mot polisutredningen

Ombudet riktar också stark kritik mot den dåtida utredningen.

De förhörsmetoder som Christian Karlsson har utsatts för har varit av tortyrliknande karaktär, eller i vart fall utgjort omänsklig eller förnedrande behandling

Kevin hittades död i Arvika i augusti 1998.
Foto: STEFAN HYTTFORS
Långt senare återupptog polisen utredningen kring vad som egentligen hände när Kevin dog.
Foto: STEFAN HYTTFORS

Christian Karlsson beskriver ansökan om skadestånd som ett sista avslut.

– Det ska bli skönt att få ett avslut på alltihop. Det här är sista steget, säger han och fortsätter:

– Vi fick ett slags avslut när vi blev avskrivna, men det har fortfarande gjorts massa fel.

Christian: ”Blir ett plåster på såren”

Enligt Christian är pengarna som sådana inte det verkligt viktiga, utan det ska handla om att de som gjort fel ska få betala för sig på något vis.

– Det handlar om att de inte ska få komma undan helt gratis. Pengarna ger inte tillbaka de år vi missat, men de blir ett plåster på såren, säger han.

Advokat Thomas Olsson.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ett av de juridiska ombuden som skickat in ansökan om skadestånd är advokat Thomas Olsson, som också företrädde en av bröderna i rättegången där de senare kom att avskrivas från all skuld.

Fyraårige Kevin hittades död i Arvika i augusti 1998.

Polisen startade en mordutredning och inriktade sig snart på bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén, då fem och sju år gamla, som misstänkta gärningsmän. De pekades senare ut av polisen som skyldiga till brottet och har fått leva med att stämplas som mördare.

Detta har hänt

16 augusti 1998: Kevin, 4 år, hittas död. Hans kropp ligger på en lastpall vid Kyrkvikens strand i Arvika.

Oktober 1998: Efter ett trettiotal polisförhör erkänner de två bröderna, som vid tillfället var fem och sju år gamla, enligt polisen att de har misshandlat Kevin till döds.

November 1998: Under en presskonferens konstaterar polisen i Arvika att ”alla frågetecken är uträtade” och fallet löst. Pojkarna överlämnas till de sociala myndigheterna.

April 2017: DN och SVT granskar fallet och det framkommer nya uppgifter som pekar på att bröderna inte varit skyldiga till Kevins död, bland annat då de ansågs ha pressats för hårt i förhör med polisen.

Maj 2017: Förundersökningen kring Kevins död återupptas av åklagare Niclas Wargren. 

Mars 2018: Bröderna frias från alla misstankar och utredningen läggs ner. Åklagaren Niclas Wargren skrev i sitt beslut att de inte ens var närvarande på platsen när Kevin dog och att allt tyder på att det var en olycka som var dödsorsaken.

I skadeståndsansökningarna framgår att bröderna aldrig formellt delgavs misstanke om brott, men att de pekades ut som skyldiga till brott ”utan att skuld lagligen fastställts”. Därmed har brödernas rätt till en rättvis rättegång kränkts, menar det juridiska ombudet.

Friades från alla misstankar

I maj 2017 återupptogs förundersökningen av åklagare Niclas Wargren. Det efter granskningar i SVT och DN där nya uppgifter framkom om fallet som pekade mot att bröderna inte kunde anses vara skyldiga. I granskningarna framkom bland annat att bröderna trots sin ringa ålder pressats mycket hårt under polisförhören.

Och 2018 kom åklagaren med sitt beslut där bröderna slutligen friades från alla misstankar. Enligt åklagaren kan Kevins död ha varit en olycka.

Det saknas helt direkta vittnesiakttagelser som talar för att de misstänkta varit närvarande vid Kevins död. Någon annan stödbevisning för det i form av tekniska spår eller annat finns inte heller. De slutsatser som kan dras angående när och var Kevin avlidit samt de uppgifter som finns om iakttagelser av de misstänkta vid den relevanta tiden talar med betydande styrka för att de inte har varit inblandande i dödsfallet eller ens varit närvarande när det inträffade”, skrev Niclas Wargren i beslutet.

Christian Karlsson om det friande beskedet

”Kan äntligen starta ett nytt liv”.