Bröderna i Kevin-fallet får inget skadestånd

Hade begärt 10 miljoner vardera.
Robin Dahlén och Christian Karlsson.
Foto: NOELLA JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Christian Karlsson .
Foto: NORA LOREK

Det blir inget skadestånd för bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén som felaktigt pekades ut som fyraårige Kevins mördare i Arvika 1998.

Det meddelar justitiekanslern och hänvisar till preskription.

Bröderna hade begärt vardera 10 miljoner kronor, men blir nu alltså utan pengar.

Deras juridiska ombud argumenterade bland annat för att bröderna berövats en normal uppväxt och ett normalt liv efter att ha pekats ut som skyldiga till mord.

Uppgifterna spreds till allmänheten och har haft en mycket stor påverkan på brödernas rätt till privatliv genom att kasta ett negativt ljus över deras rykte och moraliska integritet”, skrev en av brödernas ombud i skadeståndsansökan.

Ombudet riktade också kritik mot den dåtida polisutredningen.

De förhörsmetoder som Christian Karlsson har utsatts för har varit av tortyrliknande karaktär, eller i vart fall utgjort omänsklig eller förnedrande behandling”.

I skadeståndsansökningarna framgick att bröderna aldrig formellt delgavs misstanke om brott, men att de pekades ut som skyldiga till brott ”utan att skuld lagligen fastställts”.

De två bröderna Robin och Christian, som då var fem respektive sju år, pekades ut som Kevins mördare 1998.
Foto: NORA LOREK

Bröderna nekas skadestånd

Men nu avslås alltså ansökningarna med hänvisning till preskription. Justitiekanslern skriver i sitt beslut:

I aktuellt fall ligger de omständigheter som enligt sökanden utgör skadeståndsgrundande konventionsöverträdelser mer än tio år tillbaka i tiden. Det har inte framkommit att sökanden har vidtagit några preskriptionsavbrytande åtgärder. Skadeståndsanspråket ska på grund av vad som nu sagts avslås.

– Jag är både chockad och besviken, säger Christian Karlsson till NWT.

– Det här var en stor besvikelse. Framför allt är vi väldigt förvånade över utfallet eftersom man uttrycker sig som att det här ska vara preskriberat, säger advokat Slobodan Jovicic, som företräder en av bröderna, till TT.

När GT var i kontakt med Christian Karlsson i samband med att skadeståndansökningarna lämnats in, sa han bland annat:

– Det ska bli skönt att få ett avslut på alltihop. Det här är sista steget.

Han poängterade då att pengarna inte var det viktiga.

– Det handlar om att de inte ska få komma undan helt gratis. Pengarna ger inte tillbaka de år vi missat, men de blir ett plåster på såren.

Det finns dock en chans kvar för bröderna, enligt justitiekanslern. Regeringen kan nämligen besluta om ersättning ”ex gratia”, det vill säga av nåd.

Inristningen ”Kevin” i den björk som står vid platsen där fyraåringen hittades död 1998 syns ännu i dag.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/MEDIABILD/IBL

Pekades ut – friades senare

Fyraårige Kevin hittades död i Arvika i augusti 1998.

Polisen startade en mordutredning och inriktade sig snart på bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén, då fem och sju år gamla, som misstänkta gärningsmän. De pekades senare ut av polisen som skyldiga till brottet och har fått leva med att stämplas som mördare.

I maj 2017 återupptogs förundersökningen av åklagare Niclas Wargren. Det efter granskningar i SVT och DN där nya uppgifter framkom om fallet som pekade mot att bröderna inte kunde anses vara skyldiga. 

Och 2018 kom åklagaren med sitt beslut där bröderna slutligen friades från alla misstankar. Enligt åklagaren kan Kevins död ha varit en olycka.

Detta har hänt

* 16 augusti 1998: Kevin, 4 år, hittas död. Hans kropp ligger på en lastpall vid Kyrkvikens strand i Arvika.


* Oktober 1998: Efter ett trettiotal polisförhör erkänner de två bröderna, som vid tillfället var fem och sju år gamla, enligt polisen att de har misshandlat Kevin till döds. 


* November 1998: Under en presskonferens konstaterar polisen i Arvika att ”alla frågetecken är uträtade” och fallet löst. Pojkarna överlämnas till de sociala myndigheterna.


* April 2017: DN och SVT granskar fallet och det framkommer nya uppgifter som pekar på att bröderna inte varit skyldiga till Kevins död, bland annat då de ansågs ha pressats för hårt i förhör med polisen.


* Maj 2017: Förundersökningen kring Kevins död återupptas av åklagare Niclas Wargren. 


* Mars 2018: Bröderna frias från alla misstankar och utredningen läggs ner. Åklagaren Niclas Wargren skrev i sitt beslut att de inte ens var närvarande på platsen när Kevin dog och att allt tyder på att det var en olycka som var dödsorsaken.