”Det känns jättebra att det sker en positiv utveckling och att allt fler känner sig trygga”.
Det var budskapet i ett pressmeddelande från stadsdelsförvaltningen i Angered i början av året.
En trygghetsundersökning hade visat att 81 procent av invånarna i stadsdelen kände sig trygga i sitt bostadsområde. Samtidigt konstaterade Göteborgspolisen i stort att det gångna året inneburit ett ”lugn” i Göteborgs gängmiljöer med ett fåtal våldsdåd.
Men så kom augusti 2020.
Ett bråk på en bensinstation ledde fram till en infekterad konflikt mellan två dominerade kriminella nätverk som starkt påverkat hela Göteborg under den senaste tiden.
Dokument: Hela Göteborg hårt drabbat
Ett dokument från stadsledningskontoret som GT tagit del av visar hur stark påverkan konflikten fått på invånare över hela Göteborg. Alla stadsdelarna har nu olika former av beredskap för att möta utvecklingen i konflikten och det vittnas om en allmän oro bland invånare.
Det har tidigare uppmärksammats hur kriminella upprättat egna vägspärrar i olika områden och Göteborgs-Posten rapporterade på fredagen om en annan rapport, från Angered, med uppgifter om beväpnade män med skyddsvästar och kommunikationsutrustning.
Dokument från stadsledningskontoret som GT tagit del av visar ytterligare hur kriminella försökt ta över kontrollen över hela bostadsområden och hur starkt konflikten drabbat hela Göteborg.
Men mest slående är rapporterna från just Angered.
I Hammarkullen i nordöstra Göteborg vittnas i dokumentet om att gator under perioder varit folktomma och öde sedan invånare i området uttryckligen uppmanats av kriminella att hålla sig inomhus.
Även i detta dokument finns alarmerande uppgifter om beväpnade och maskerade män med skyddsväst som bevakat infarter till Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Gårdsten. Bland de som stoppats i vägkontrollerna finns också kommunanställda, som där blivit kontrollerade av kriminella. Det uppges över hela Göteborg att det finns en allmän oro bland personal i kommunala verksamheter.
Besökare kontrolleras på gatan
En liknande företeelse uppges också förekomma i Bergsjön, där personer som inte är kända i området sedan tidigare blir kontrollerade på gatan.
Uppgifter finns också från andra stadsdelar om att gängkriminella personer i skyddsväst blivit allt mer synliga och skapat oro bland allmänheten. I några stadsdelar vittnas om stark oro och rädsla bland ungdomar för att drabbas i den pågående konflikten. I dokumentet framgår också att föräldrar i olika områden över hela Göteborg, på grund av konflikten, hållit sina barn hemma från förskolor av rädsla för utvecklingen.

Erik Nord är polischef i Göteborg.
Han tycker inte, trots de alarmerande uppgifterna om en helt ny och dominerande gängkontroll över områden, att man kan säga att kriminella tagit över gatorna.
– Jag vänder mig mot det resonemanget. De flyr när vi kommer. Men däremot är det en maktdemonstration från deras sida och det ska man inte förringa. De vill visa på territoriell dominans, men den sträcker sig inte längre än att när vi kommer dit så flyr de eller så omhändertar tar vi dem.
Polischefen: ”Stor otrygghetsfaktor”
Han säger sig dock vara medveten om den omfattande otrygghet som nu finns bland många invånare i Göteborg.
– Det är en stor otrygghetsfaktor när detta sker. Det vi kan göra är att ingripa så fort vi kan, och det gör vi.
Nord säger att det ännu inte går att avgöra om konflikten, efter en kriminell fredsförhandling på Clarion Hotel Post mitt i centrala Göteborg tidigare i veckan, är över eller ej.
– Det har varit ett lugnt dygn, men jag kan inte avgöra det.

Lisa Pedersen är trygghetschef på stadsdelsförvaltningen i det hårt drabbade Angered och säger att situationen under den gångna veckan varit på en helt ny nivå än tidigare, bland annat genom att invånare uppmanats att hålla sig inomhus av kriminella.
– Vi har fått sådana vittnesmål.
– Personer som bor i Hjällbo, Hammarkullen, Lövgärdet och i viss mån Gårdsten är ganska vana vid att leva nära kriminalitet. Men den här veckan har varit på en helt annan nivå. Människor har varit väldigt rädda och man har inte vågat gå ut.
Dialog med invånare
Under nästa vecka, om konflikten dämpats, ska stadsdelsförvaltningen inleda dialog med invånare för att på ett djupare plan undersöka vilka konsekvenser som situationen fått för den tidigare positiva utvecklingen med ökad trygghet.
– Vi tror att det är viktigt att samhället och offentliga verksamheter syns och närvarande efter en sådan här situation.
– Vi måste säkerställa att det här aldrig händer igen.