Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boende anmäler brister – man knivmördades

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019
En man i 30-årsåldern knivhöggs till döds på boendet i början av mars
Foto: Lovisa Waldeck
Boendet har anmält sig själva enligt en lex Sarah. Bilden är en arkivbild.
Foto: DANIEL OLSSON

En man i 30-årsåldern blev knivhuggen till döds på ett korttidsboende i Göteborg i början av mars. 

Nu anmäler boendet sig själva enligt lex Sarah för att det bland annat ”brustit i boendets rutiner kring att säkerställa att de boende inte har tillgång till vapen”

En man i 20-årsåldern sitter häktad misstänkt för mord.

På kvällen den tredje mars i år larmades polisen larmades till en adress i Västra Frölunda i Göteborg. Larmet gällde ett slagsmål på korttidsboendet Tillfället i Järnbrott.

– Det är två män som är boende på det aktuella korttidsboendet. De drabbar samman, orsaken till varför är än så länge inte helt klarlagd. Det blir slagsmål på boendet och i något läge kommer det fram en kniv, har Peter Kron på grova brott, tidigare sagt.

En man i 30-årsåldern knivskars så svårt att han senare avled av skadorna och en man i 20-årsåldern sitter nu häktad misstänkt för mord.

Fanns risk för fler skadade personer

Boendet där dådet skedde har nu anmält sig själva enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. 

I anmälan framgår det att man brustit i rutinerna då en av de boende kunnat få tag på ett vapen, i det här fallet en kniv.

”Utöver dödsfallet uppträder en brukare hotfullt mot både brukare och personal och det fanns risk att även fler skadades. Förutom dödsfallet har tryggheten och säkerheten för de boende hotats.”

Dessutom har det funnits brister i arbetet med att identifiera situationer likt den som skedde i början av mars. 

Tillsätter en samverkansgrupp

”Utredningen har också visat att det finns brister i hur arbetet med att systematiskt identifiera och förebygga våldssituationer genom tydliga rutiner och individuella handlingsplaner”

Som förslag på åtgärder som ska förhindra att något liknande sker igen har bland annat en särskild samverkansgrupp inrättas kring trygghets- och säkerhetsfrågor där man ska träffas för första gången den 30 mars. 

Dessutom så ska man också bland annat säkerställa personalbemanning och utveckla arbetet kring samverkan med socialtjänst och psykiatri. 

Se också: 

Det här är en IVO-anmälan