Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilderna som avslöjar assistans-fuskarna

Kvinnan lämnar Willys-butiken. ”Jo, jag erkänner att jag kan gå utan rullator”, säger hon i polisförhör när hon får se bilder från butiken.
Foto: POLISEN
En av brukarna, en 57-årig kvinna, fångas på bild då hon rättar till brudens sjal vid ett bröllop. I polisens förundersökning står också att hon ”rör sig helt obehindrat och rör sig till musiken.”
Foto: POLISEN

Under flera år betalades miljontals kronor ut i assistansersättning.

Samtidigt visar bilder från affärer, begravningar och bröllop hur brukarna kan stå och gå – utan hjälp.

– Jo, jag erkänner att jag kan gå utan rullator, säger en av dem i polisförhör.

Nu har totalt 22 personer åtalats för omfattande assistansbedrägerier.

På övervakningsfilmen inne på Willys från 2019 syns hur kvinnan går fram till kassabandet, lägger upp varorna, passerar kassan och sedan försvinner.

Samtidigt har hon sedan 2014 personlig assistans då hon sägs ha ett omfattande behov av omvårdnad och tillsyn.

Nu är hon en av 22 personer som åtalats för stora assistansbedrägerier vid Göteborgs tingsrätt.

Enligt åtalet har företrädare för ett assistansbolag tillsammans med brukare och assistenter lurat Försäkringskassan och Göteborgs kommun på över 43 miljoner kronor mellan 2012 och 2020 genom att lämna överdrivna eller helt falska uppgifter.

Nekade: ”Vad tvivlar ni på?”

I de inledande polisförhören nekade den nu 57-åriga kvinnan som fångades på övervakningskameran till brott.

Hon påstod att hon inte förstod brottsmisstanken, att hon varit sjuk i tio år och att hon var ”väldigt sjuk”.

– Men vad är det som ni tvivlar på asså? Jag har sjukvården, dom kommer hemma hos mig. Vad är det som är problemet, frågade hon bland annat förhörsledaren.

När hon i senare förhör fick se tio bilder från Willysbutiken, där hon ses gå utan varken rullstol eller rullator, sa hon:

– Jag erkänner det är jag på bilden. Vad ska jag göra? Jag hade rullator i bagagelucka i bilen. Jag erkänner, det var då det. När jag lämnade rullator i bilen.

Den 57-åriga kvinnan fångas på övervakningsfilm då hon handlar på Willys och går utan hjälp.
Foto: POLISEN

Förhörsledaren: Du har ju sagt i tidigare förhör att du bara kan gå med rullator utomhus?

– Jo, jag erkänner att jag kan gå utan rullator. Jag erkänner allting. Att jag har lite svårighet att gå upp för trappan med benen är lite svårt men jag håller mig i räcket. Men med rullator kan jag gå bättre för jag behöver stöd. 

Förhörsledaren: Du har i tidigare förhör sagt att du inte rest utan din rullator? Det går inte ihop med bilderna vi sett i dag?

– Jag erkänner att jag sa fel. När jag såg bilderna kom jag på andra tankar. Om jag skulle vetat om de här bilderna kunde jag sagt att jag kan gå utan rullator.

Senare, i ett förhör i juli i fjol, berättade hon att hon inte varit i behov av personlig assistans sedan 2014 och att hon spelat sjuk. Bakgrunden, menar hon i förhöret, var både från hennes och assistansbolagets sida pengar.

– Jag gjorde mig sjuk att jag hade ont i benet och ryggen. Att jag hade hela tiden huvudvärk. Det är det jag sa, benet, ryggen och huvudet. Vi sa alltid att det beror på hur vädret var, sa hon.

Brotten skedde i kluster

Brotten ska, enligt åklagaren, ha skett i kluster som kretsat kring fyra personer som haft personlig assistans. I samtliga fall har brukare kraftigt överdrivit allvarliga sjukdomstillstånd eller simulerat sjukdom för att lura myndigheterna, enligt utredningen.

En del i polisens förundersökning är filmer och foton från bland annat affärer, en begravning, bröllop och kalas.

Bland materialet finns flera bilder på en av brukarna, en 56-årig man. På ett av fotona ses han på egen hand gå ut ur ett garage.

– Jag minns inte. Om det är så här så hade jag tagit tabletter innan. När jag tar tabletterna då flyger jag. När jag tar extra tabletter så går det bra. Men man får inte ta tabletter så här varje dag, säger mannen då han konfronteras med bilden i polisförhör.

En av brukarna fångas på bild då han på egen hand går ut ur ett garage. När han konfronteras med bilden i förhör påstår han bland annat att det är ett fotomontage.
Foto: POLISEN

Förhörsledaren: Du tar dig fram obehindrat här på bilden?

– Jag minns inte. Jag hade nog tagit extra tabletter. Det är ett fotomontage.

På ett annat foto som polis fått tillgång till syns mannen på en begravning, där han till synes går helt obehindrat.

– Jag vill inte svara på det, jag väntar på rättegången, säger han i förhör.

Förhörsledaren: Under denna period har du alltså beviljad assistans, till vardags måste du ta hjälp av kryckor för att ta dig fram, hur kan du ta dig fram så pass obehindrat?

– Jag vill inte svara på det.

Enligt kammaråklagare Alexander Malmgren, en av två åklagare i målet, är filmerna ”grädden på moset” bland flera olika typer av bevisning.

Han menar dock att åklagarsidan inte stått och fallit med filmerna.

– Man kan säga att det är rad olika uppgifter som bygger misstanken, bland annat att de påstås vara utslagna mer eller mindre, men man kan se att de reser i hög utsträckning och kan flyga på egen hand, lever livet nere på Balkan, säger han.

Han fortsätter:

– Filmerna är en del i detta och bekräftar misstanken vi haft. Det är bra med bilderna för man kan inte säga att filmerna ljuger, det är svart på vitt.

Ett av de största ärendena

Enligt åklagarna har brottsligheten som beskrivs som systematisk möjliggjorts genom utnyttjande av fattiga arbetskraftsinvandrare.

Genom att locka med uppehållstillstånd i Sverige har de i vissa fall jobbat för de misstänkta till en väsentligt lägre lön.

– De misstänkta kommer från olika länder på Balkan och olika orter. Men de ligger geografiskt nära varandra. Huvuddelen av de misstänkta är släkt med varandra, har åklagare Petter Lundgren tidigare berättat.

Pengarna ska ha gått till huvudmännen bakom assistansbolaget och deras släkt.

– Det är de som tjänat de stora pengarna, menar vi. De har använt pengarna till att bygga på ett fint sommarhus i Bosnien, till att betala för leasingbilar, till renovering av bostadsrätter och så vidare, säger åklagare Alexander Malmgren.

Huset i Bosnien.
Foto: POLISEN

Uppgifter ur förundersökningen gör alltså gällande att huvudmännen använt pengar från bedrägerierna till ett husprojekt i Bosnien.

– Man har gjort renoveringar och tillbyggnader med skattepengar, säger Alexander Malmgren.

Målet är ett av de största någonsin vad gäller assistansbedrägerier. Rättegången, som inleddes den 27 april, väntas pågå i 41 dagar.

Kammaråklagare Alexander Malmgren menar att de åtalade nekar till brott.

– Under förundersökningen har många gjort medgivanden, men alla nekar nu under huvudförhandlingen, säger han.