Bildelen värd mer än guld – stölderna ökar lavinartat

P1 dokumentär miniserie: ”Bilarnas guld” • Katalysatorstölderna i Sverige har ökat med 3000 procent under de senaste två åren.
Männen – båda i 30-årsåldern – greps, åtalades och dömdes för stölden.
Foto: POLISEN
Männen – båda i 30-årsåldern – greps, åtalades och dömdes för stölden.
Foto: POLISEN

Katalysatorstölderna i Sverige har ökat med 3000 procent under de senaste två åren. Det är bildelens ädelmetaller som tjuvarna vill åt, och försvinnande få åker fast.

Ett av alla brottsoffer är 97-årige Lars från Mariestad.

– Jag har aldrig mött en person som har velat mig så illa, säger han i P1 Dokumentärs ”Bilarnas guld”

Det är den 1 september 2021. 97-årige Lars steker köttbullar och lyssnar på Beethoven, och märker inte vad som utspelar sig på parkeringsplatsen utanför det seniorhus i Mariestad där han bor.

Men det gör hans 80-årige granne, som i samma stund gått ut på sin inglasade balkong.

Han ser hur en bil med utländska registreringsskyltar svänger in på parkeringen och stannar bredvid Lars silverfärgade och kärleksfullt skötta BMW. Ut ur bilen kliver två män, i händerna bär de en domkraft och en tigersåg.

De hissar upp bilen och grannen förstår vad som är på väg att hända. Han larmar 112.

– Kan du skicka en bil fort som fan, säger han.

– De håller på att stjäla en katalysator på en BMW. De har hissat upp bilen och nu håller de på under den. 

Katalysatorstölderna har ökat med mer än 3000 procent under de senaste två åren.
Foto: POLISEN

Värt mer än guld

Männen är ute efter bilens katalysator – en bildel som betingar ett högt värde på den svarta marknaden. Katalysatorer är belagda med platina, och i innanmätet finns både palladium och rodium. Gemensamt för de tre metallerna är att de är ovanliga – brytningen av dem täcker inte på långa vägar efterfrågan inom bilindustrin.

Vartenda gram tas därför till vara när en katalysatorförsedd bil skrotas, och priset för metallerna är skyhögt. Platina och palladium är värt med än guld, uppger ”P1 Dokumentär: Miniserie”, och rodium har ett råvarupris på över 3000 kronor grammet.

3000 är en gångbar siffra även i brottstatistiken – det är nämligen med så många procent som katalysatorstölderna har ökat i Sverige under de två senaste åren.

Gärningsmännen tillhör oftast internationella brottsnätverk, och det är i utlandet som majoriteten av katalysatorerna hamnar. Det säger Fredrik Lindstedt, utredare på försäkringsbolagens branschorganisation Larmtjänst, till P1 Dokumentär.

– Det är en väldigt enkelt stöld egentligen, oftast jobbar man två och två med en domkraft och en batteridriven tigersåg. Så hissar man upp bilen och så sågar man av katalysatorn, och det går snabbt. Det här gör man på minuten egentligen, säger Lindstedt.

Få fall leder till åtal

Och att det går undan blir även Lars granne varse. Under den korta tid det tar för honom att ta sig ut på parkeringen, har männen redan sågat bort katalysatorn och lämnat platsen. Men tack vare uppgifterna han har lämnat till larmoperatören får polisen snart syn på de misstänktas bil.

Det första föraren säger när polisen stoppar honom, är att han precis har köpt en katalysator. Men när patrullen hittar en domkraft, arbetshandskar och en tigersåg i bagaget, inser mannen att loppet är kört. Han erkänner på plats. 

Männen i 30-årsåldern grips, åtalas och döms. Påföljden: Villkorlig dom och dagsböter. De ska även betala ett skadestånd som täcker Lars självrisk.

I männens bil hittade polisen en domkraft, arbetshandskar och en tigersåg.
Foto: POLISEN

Lars: ”Känner mig instängd”

Men att bildelstjuvar lagförs hör till ovanligheterna – det är sällan stölderna går att leda i bevis. I Skaraborg anmäldes 130 stölder från januari till september i år, uppger ”P1 Dokumentär”, men i bara fem fall har polisen någon misstänkt.

Förutom stölden från Lars bil har ingen av utredningarna gått till åtal. 

Under sina 97 år har Lars aldrig tidigare råkat ut för ett brott, och för P1 berättar han att stölden gjorde honom ”förkrossad.” 

– Bilen är för mig väsentlig. Jag känner mig instängd på ett annat sätt. Helt plötsligt är stan avlägsen för mig, säger Lars, och fortsätter:

– Jag har aldrig mött en person som har velat mig så illa som de här har gjort. Vad jag tycker ska jag inte säga. Jag svär sällan, men det är nära nu. 

Så får du strålkastarna som nya igen

Det är lättare än vad du tror – så gör du, steg för steg.