Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

17-åring knivdödades i park – pojke misstänks för dråp

17-åringen dog efter att ha knivskurits i somras.
Foto: MATTIAS LANDSTRÖM TT NYHETSBYRÅN

En pojke i övre tonåren knivhöggs till döds i stadsparken i Huskvarna i somras.

Nu har åklagaren beslutat att väcka en så kallad bevistalan, då den misstänkte pojken inte kan dömas för brottet.

– Socialnämnden i Jönköpings kommun har inkommit med begäran om bevistalan. Eftersom brottet är mycket allvarligt är bevistalan påkallad ur allmän synpunkt, säger kammaråklagare Adam Rullman, i ett pressmeddelande. 

Det var den 20 augusti förra året som polisen larmades om att ett våldsbrott hade begåtts i Huskvarna stadspark, en 17-årig pojke avled senare efter att ha knivskurits.

Flera personer var inledningsvis misstänkta i ärendet där misstankarna senare har skrivits av.

Nu kommer åklagaren att väcka en så kallad bevistalan mot en pojke som var 14 år förra sommaren.

Enligt bevistalan som lämnats in till domstolen framgår det att det handlade om ett knivhugg som tog i magen på 17-åringen och han förblödde. 

”Våldet som NN utövat har varit livsfarligt och orsakat svår kroppsskada” står det i handlingen. 

Han misstänks för dråp och har i förhör medgett att det var han som utdelade knivhugget mot 17-åringen men menar att det handlade om nödvärn.  

”En trängande situation” 

I andra hand gäller bevistalan grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Enligt åklagaren så har knivskärningen föregåtts av ett bråk.

– Min bedömning är att pojken har befunnit sig i en trängande situation. Han har uppfattat handgemänget mellan 17-åringen och den andra personen, som att han själv och andra varit utsatta för fara. Pojken har då valt att agera med en medhavd kniv. Eftersom pojken inte varit direkt involverad i det inledande bråket vill jag att domstolen prövar om pojkens agerande kan omfattas av nödvärnsrätten, säger Adam Rullman, åklagare, i pressmeddelandet.

En bevistalan fungerar ungefär som en vanlig rättegång, men eftersom den misstänkte inte är straffmyndig så blir det ingen påföljd om rätten kommer fram till att den misstänkte är skyldig.