Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tishko Ahmed skyldig – mördade Wilma, 17

Tishko Ahmed, 23, bedöms skyldig för mord och brott mot griftefriden, av tingsrätten.
Wilma Andersson blev bara 17 år gammal.
Foto: Efterlyst / TV3
Hon försvann från Uddevalla i november förra året.
Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
I bevisningen mot Tishko Ahmed finns bland annat blodspår i lägenheten, som kommer från Wilma.
Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE

Den våldsamma relationen slutade med att pojkvännen Tishko Ahmed, 23, slog ihjäl Wilma Andersson och styckade kroppen.

Det är Uddevalla tingsrätt övertygad om efter rättegången.

Nu skickas Ahmed till rättspsyk – frågan är om han döms till fängelse eller vård.

Wilma Andersson, 17, försvann från Uddevalla i november förra året.

En stor sökinsats med tusentals frivilliga inleddes då för att hitta henne, men senare gjordes ett fynd som konstaterade att hon inte längre var vid liv: I hennes 23-årige pojkvän Tishko Ahmeds lägenhet hittades Wilmas huvud i en resväska i en garderob.

Wilma-fallet: Detta har hänt

■ 17-åriga Wilma Andersson sågs senaste vid liv i Uddevalla den 14 november.  Efter att familjen inte fått kontakt med Wilma anmäldes hon försvunnen.

■ Den 19 november meddelade polisen att Wilma kan ha utsatts för brott och hennes då 22-årige pojkvän greps, misstänkt för mord. 

■ En stor sökinsats pågick under flera dagar och fler hundra deltog i frivilligorgansiationerna Missing People och Fikks sökande.

■ Den 28 november hittade polisen en kroppsdel som gjorde att man kunde utesluta att Wilma fortfarande var vid liv.

■ Pojkvännen har hela tiden nekat till brott och förhör har hållits kontinuerligt.

■ Rättegången avslutades den 16 juni i Uddevalla tingsrätt. Dagen efter meddelade rätten att han är skyldig till mord och att han nu ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning i väntan på dom.

Skyldig till mord och brott mot griftefriden

Genom hela utredningen och rättegången har Tishko Ahmed från Uddevalla nekat till att han skulle ha något med flickvännen Wilma Anderssons försvinnande och död att göra.

Under de allra flesta polisförhör var han helt tyst och vägrade svara på förhörsledarens frågor.

På tisdagen avslutades rättegången i Uddevalla tingsrätt och på onsdagen kom tingsrättens beslut att det finns övertygande bevisning för att Tishko Ahmed är skyldig till mord och brott mot griftefriden.

Han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Där ska det avgöras huruvida han lider av en allvarlig psykisk störning inför att straffet ska avgöras: Fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

23-åringen, Wilmas ex-pojkvän, Tishko Ahmed bedöms skyldig av tingsrätten.
Foto: Polisen / Polisen

Jobbat inom hemtjänsten

I bevisningen mot Tishko Ahmed finns bland annat blodspår i lägenheten, som kommer från Wilma, det faktum att en likhund markerat i parets gemensamma säng samt kroppsdelen i garderoben. Vittnen har också hört skrik från lägenheten den aktuella kvällen då Wilma försvann. 

Tishko Ahmed arbetade inom hemtjänsten i Uddevalla och hade från och till bott ihop med Wilma Andersson. I förhör och under rättegången har parets gemensamma bekanta beskrivit ett våldsamt förhållande där han ofta varit kontrollerande och svartsjuk.

De hade också gjort slut flera gånger under sitt förhållande för att sedan bli tillsammans igen. 

23-åringen föddes 1997 i Sulaimaniya i Irak och var nio år gammal när han kom till Sverige tillsammans med pappan 2006. Pappan bodde redan i Sverige och hade rest för att hämta sonen.

Wilma Anderssons huvud hittades förpackat i resväskan i expojkvännens bostad.
Foto: Polisen
Avspärrningar vid lägenheten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Han gillade det stället...”

Föräldrarna var skilda och mamman stannade kvar i Irak enligt vad pappan berättat för polisen.

Tishko Ahmed blev svensk medborgare hösten 2014 och har hela tiden bott i Uddevalla där han gått i grundskolan och gymnasiet. Han gick ekonomilinjen på Agneberg.

En familjemedlem säger i polisens förhör att Tishko Ahmed ”var som andra barn”, att han tyckte om att sitta vid datorn och tv:n och att de gjorde flera resor tillsammans:

– Vi var ofta på landbadet på Gustavsberg. Han gillade det stället och han var där med sina kompisar när han blev stor. Vi har varit i Paris och Iran, Liseberg, Skara sommarland. Detta var innan han träffade Wilma som vi reste.

Samtidigt som frivilligorganisationer började leta efter Wilma Andersson, 17, gick Tishko Ahmed till McDonalds med två vänner. Han bedyrade sin oskuld för dem.
Foto: POLISEN

Ett stort intresse har varit basket och han har spelat både i lag och privat med vänner. 

En vän berättar i polisens förhör om tiden på högstadiet:

– Jag tänkte på när vi gick på högstadiet så fick han mycket stryk. Han kunde stå kvar och få stryk och bli svart i ögonen. Men han slog aldrig när det var större killar. Däremot när han hade kontroll som mot mindre killar gick han gärna på och slog. Han kunde ta emot stryk och visade aldrig några känslor. Han grät aldrig trots att han ibland fick mycket stryk. 

Efter studenten har han, innan han blev timanställd inom äldrevården, haft flera olika jobb, på hamburgerkedjan Max och som försäljare på Viasat.

En barndomsvän till 23-åringen har berättat för polisen i förhör att den Tishko Ahmed han känner är godhjärtad och smart, att han tar hand om sin familj och dem han tycker om. Men han beskriver också en person som aldrig skulle erkänna att han har fel.

Enligt vännen har han också använt droger, något som Tishko Ahmed själv medgav under rättegången.

En annan vän berättar:

– Han älskade att argumentera och han gav sig aldrig. Han kommer aldrig att erkänna något förrän det i så fall gynnar honom eller någon som han känner. Han har alltid varit sån så länge som jag känt honom.

”Aldrig sett någon älska så mycket”

Efter en uppväxt utanför Lysekil bland hundar och hästar flyttade Wilma in hos sin storasyster i Uddevalla. Därifrån dröjde det inte lång tid innan hon träffade Tishko Ahmed och flyttade in hos honom.

De två blev ett par efter en dejt på alla hjärtans dag.

När sökarbetet efter Wilma fortfarande pågick sa en nära vän i förhör:

– Wilma älskar Tishko över hela sitt hjärta. Jag har aldrig sett någon som älskat någon så mycket.

En familjemedlem har beskrivit henne som social och utåtriktad. En tjej som gillade att träna på gym och ha folk runtomkring sig, med planer på att bli inredningsarkitekt.

När hon blev skoltrött i gymnasiet tog hon en paus i studierna och började i stället jobba extra på en restaurang i Uddevalla. Hon hade ett stort bilintresse och återvände varje år till Lysekil för den årliga cruisingen i staden. Wilma drömde om att själv ta körkort och vid tidpunkten för mordet skulle hon precis börja övningsköra tillsammans med sin pappa.

En lättnad för familjen

Tishko Ahmeds advokat Beatrice Rämsell har på onsdagen inte velat kommentera tingsrättens beslut.

– Jag har ingen möjlighet att prata. Jag har ingen kommentar eftersom jag inte talat ännu med min klient, säger hon.

Målsägarbiträde Robert Mjösén konstaterar att Wilma Anderssons familj är lättad efter beskedet.

– Det har varit en oerhörd anspänning och det är klart att vi väntat på det här beslutet. I all annan tragik känns detta som en lättnad. Det har varit en lång process ända sedan Wilma försvann.

– Det är en lättnad även från min sida att den här långa processen fått åtminstone ett delavslut, i skuldfrågan. Sedan väntar en rättspsykiatrisk utredning och fortsatt huvudförhandling när påföljdsfrågan ska prövas senare i sommar. 


Se också:

Det här har hänt i fallet Wilma Andersson.