Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokaternas krav stoppas – krävde 40 miljoner

En del av den narkotika som beslagtagits under utredningen.
Foto: Polisen
Polis slår till mot misstänka medlemmar i Black Axe. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Polizia de Stato

Totalt dömdes 14 personer till långa fängelsestraff i det massiva narkotika- och knarksmugglingsmålet i Göteborgs tingsrätt.

Åklagarsidan har uppgett att flera av dem har kopplingar till den nigerianska maffiaorganisationen Black Axe, något tingsrätten dock inte funnit något stöd för.

De dömdas advokater begärde sammanlagt 40 miljoner kronor i arvode – vilket skrevs ner till 27 miljoner av Göteborgs tingsrätt, skriver Dagens Nyheter.

Målet mot de 15 personer som i höstas åtalades för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling är mycket omfattande.

Enligt åtalet har organisationen smugglat 142 kilo kokain och heroin från Nederländerna till Skandinavien, däribland Sverige, där gatuvärdet för drogerna beräknas uppgå till åtminstone 112 miljoner kronor.

Narkotikan har främst smugglats in via hamnarna i Skåne och Göteborg.

Totalt dömdes 14 personer till långa fängelsestraff.

Uppgifter: Kopplingar till nigeriansk maffia

Flera av de åtalade har av åklagarsidan uppgetts ha kopplingar till Black Axe, en fruktad maffiaorganisation med ursprung i Nigeria som etablerat sig på Europa och Nordamerika, men som nu även finns i Stockholm och i Göteborg.

Rätten har dock inte kunnat styrka en sådan koppling, uppger de i domen.

Gärningspersonernas advokater begärde totalt 40 miljoner kronor för sina arbeten, men tingsrätten skrev ner summan till 27 miljoner kronor.

Den advokat som begärde mest arvode för sitt arbete var Jens Högström vars klient dömdes till fem års fängelse. Jens Högström begärde 4,6 miljoner kronor men tingsrätten skrev ner det till 2,5 miljoner kronor.

– Jag kan rent generellt konstatera att i flera stora mål de sista två-tre åren har man från tingsrättens sida skurit såväl försvararnas samt målsägandebiträdens begärda ersättningar. Det är en trend som jag anser är olycklig, har Jens Högström sagt till DN i ett mejl.

Sågas av tingsrätten

I tingsrättens dom, som DN tagit del av, skriver tingsrätten bland annat att det i alla förutom två kostnadsräkningar saknats uppgifter om vilka delar av förundersökningen som har lästs. De skriver också att det inte har varit nödvändigt för någon försvarare att läsa all förundersökningsmaterial.

Samtidigt visar siffror från DN att kostnaderna för offentligt försvar i Sveriges domstolar stiger kraftigt. Fram till år 2022 beräknar Sveriges domstolar att kostnaderna för offentligt försvar kommer att öka med 12,7 procent jämfört med 2019, skriver DN.