Bedragare lurade äldre bröder – på 25 miljoner

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
39-åringen svindlade tre äldre bröder på drygt 25 miljoner kronor.

Med hjälp av en uppdiktad skatteskuld lurade en 39-årig man tre Västsvenska bröder att skänka honom deras släktgård och föra över stora summor pengar – totalt cirka 25 miljoner kronor.

– Varje dag under alla år funderade jag på om skulle skjuta eller hänga mig. Det har varit fruktansvärt, sa en av bröderna under rättegången, uppger Ttela.

39-åringen har nu dömts till fem och ett halvt års fängelse för bland annat grova bedrägerier.

Även bröderna döms för brott.

Det var när mellanbrodern, som är i 70-årsåldern, la ut en annons i en lantbrukstidning som han först kom i kontakt med 39-åringen. Mellanbrodern ville köpa en lastmaskin, och 39-åringen sa sig ha en att sälja.

Drygt en halv miljon kronor fördes över till mannen, men någon maskin dök aldrig upp. Mellanbrodern gjorde en polisanmälan, men drog tillbaka den efter ett samtal med 39-åringen. I förhör med polis beskriver han det som att mannen ”pratade ikull” honom.

39-åringens övertalningsförmåga är något som mellanbrodern återkommer till i förhören: Mannen hade ”talets gåva” och en ”sjuklig specialitet i att lura folk”, berättar han för polisen.

De båda männen behöll kontakten. 39-åringen ska ha öppnat upp sig om sin trasiga relation med sin pappa, och mellanbrodern berättar att han själv då klev in i den rollen.

Men det är något som han bittert har fått ångra.

Hittade på skatteskuld

För omkring fem år sedan inledde 39-åringen ett bedrägeri som kom att löpa över flera år, och som lämnade bröderna barskrapade och skuldsatta.

Det hela började med att mannen påstod sig ha upptäckt ett fel i mellanbroderns företagsdeklaration. Mannen förklarade att en handläggare på Skatteverket av misstag hade skrivit upp företagets omsättning med drygt 85 miljoner kronor, vilket lett till en enorm skatteskuld. 

Enda sättet att lösa problemet var att mellanbrodern betalade in den felaktiga skulden, 23 miljoner kronor, hävdade 39-åringen och erbjöd sig att agera mellanhand. När skulden var reglerad skulle pengarna återbetalas.

För att klara av inbetalningarna jobbade mellanbrodern och hans storebror i skift, dygnet runt, i företaget. I polisens förundersökning står det att den senares ekonomi blev så pass ansträngd att han ”ibland inte ens själv hade pengar kvar till mat”. 

– Varje dag under alla år funderade jag på om skulle skjuta eller hänga mig. Det har varit fruktansvärt, sa mellanbrodern under rättegången, uppger Ttela.

Skänkte bort släktgården

Bröderna skänkte också den gård där de vuxit upp, och som varit i släktens ägo i fem generationer, till bedragaren. När gåvobrevet visas upp för mellanbrodern i polisförhör har han svårt att titta på det. På sin mors dödsbädd lovade han henne att gården aldrig skulle säljas, berättar han för polisen.

Bröderna övertalades att skänka sin släktgård till mannen.

Bedrägeriet pågick i flera år och slutade med konkurs: För mellanbroderns företag liksom för honom själv.

I samband med konkursen upptäckte myndigheterna pengaöverföringarna till 39-åringen, och mellanbrodern delgavs misstanke om bokföringsbrott. Under utredningens gång uppdagades dock 39-åringens bedrägeri, och de tre bröderna blev därmed också målsäganden.

Den gångna veckan meddelade Vänersborgs tingsrätt sin dom. 39-åringen döms, mot sitt nekande, till fem och ett halvt års fängelse för bland annat grova bedrägerier och grov trolöshet mot borgenär. Mannen ska även betala 8,5 miljoner i skadestånd till den äldre och den yngre av de tre bröderna. 

Men även bröderna döms för brott. 

”Förlorat allt de ägde”

Den yngre och den äldre av bröderna döms för bokföringsbrott, men eftersom brottet inte har gett dem någon ekonomisk vinnig slipper de straffpåföljd.

”De har i stället som ett resultat av att de försökt hjälpa sin bror att betala en skatteskuld förlorat allt de ägde, inklusive den släktgård de vuxit upp på”, skriver tingsrätten i sin dom.

Mellanbrodern döms även han för bokföringsbrott, men på grund av omständigheterna får också han en mildare påföljd: Villkorlig dom och 200 timmar samhällstjänst. 

”Han har inte på något sätt berikat sig genom eller i samband med brottsligheten. Tvärtom har resultatet av den situation han befunnit sig i och de åtgärder han vidtagit blivit att såväl han som hans bolag försatts i konkurs och att han förlorat i princip allt han äger”, skriver tingsrätten.


SE OCKSÅ: Vanliga åldringsbrott – bedrägerier och stölder