Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bandidosmän frias efter polisens fälla

Bandidos är en mc-klubb som grundades i USA men som finns i Sverige sedan 1990-talet.
Foto: POLISEN

Tingsrätten valde att släppa de två Bandidosmän som gick i polisens fälla, efter att vid flera tillfällen försökt få pengar av en avhoppare från samma kriminella mc-organisation.

Enligt männen rörde det sig om en riktig skuld.

Nu frias de båda männen av Skaraborgs tingsrätt som underkänner åklagarens bevisning på flera punkter. 

– Jag är kanske inte helt nöjd med det, säger åklagaren Lars Johansson.

Det var i början av december som två män med tydlig anknytning till Bandidos greps i samband med ett möte på en mindre ort i Skaraborg. 

Efter att de båda männen vid flera tillfällen uppsökt en avhoppare i dennes hem och efterfrågat pengar var det polisen som gillrade en fälla åt dem. Nästa möte skulle äga rum på en öppen plats i centrala delarna av orten. 

På platsen fanns nu inte bara avhopparen utan också polisens insatsstyrka. Och när avhopparen gick i väg för att gå till en uttagsautomat slog polisen till. 

Summan ska mer än fördubblades

De båda männen har hela tiden nekat till brott. En av männen har i flera förhör uppgett att det rör sig om en verklig skuld. Bland annat nämns ett flera år gammalt bilköp.

– Han har sagt från dag ett att det är en fordran som han har. All bevisning som åklagaren lade fram utvisade det, säger den ene Bandidosmannens advokat Erica Sommerfors. 

Avhopparen har i sin tur uppgett att han redan för fera år sedan, då han lämnade Bandidos gjorde rätt för sig och betalade alla skulder. I förhör beskriver han hur männen oinbjudna besökte honom vid flera tillfällen och krävde honom på allt större belopp, inför hans familj och iklädda flera plagg som signalerade deras gängtillhörighet.

Männen ska, enligt avhopparen, först ha krävt honom på 50 000 kronor, men att summan snart ökade till 170 000 kronor och att det nämnts att Bandidos Göteborg skulle ha en del. 

Bandidosmannen: ”Inga hard feelings”

Och den 2 december slog insatsstyrkan till vid det arrangerade mötet i centrala delarna av den ort där den avhoppade medlemmen bor. Då hade spanare följt de båda männens färd under flera timmar. 

Den ene mannen uppger att det varit helt lugna besök hemma hos avhopparen. 

– Det var liksom inga ”hard feelings” alls. Så det här kommer som en chock för mig, säger han kort efter gripandet till polisen.

Domstolen underkänner åklagarens bevisning på flera punkter. De konstaterar att åklagaren inte bevisat att det skulle ha förekommit några uttryckliga verbala hot eller våld vid männens besök hos avhopparen. Och vittnesmålen går isär om hur mycket kläder som männen bar som kunde signalera deras gängtillhörighet. 

Advokaten: ”Bara lyssnat på målsäganden”

En del av de inspelade telefonsamtalen som ingår i utredningen tyder också, enligt tingsrätten, på att det kan ha funnits en verklig skuld eller att de åtalade männen i vart fall haft skäl att anta att det funnits en sådan.

Erica Sommerfors är kritisk till att målet ens gick vidare till åtal med den bevisning som fanns.

– I det här fallet har åklagaren bara lyssnat på målsäganden, säger hon och menar att mycket av det som lades fram inför rättegången handlade om Bandidos som organisation, men mindre om själva sakfrågan: om ett brott begåtts. 

De båda männen släpptes från häktet redan efter sista rättegångsdagen, då tingsrätten inte såg något mer behov av att hålla de två inlåsta. 

Åklagaren Lars Johansson uppger att han ännu inte vet om han kommer överklaga domen.