Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bandidosman anklagar nämndeman för jäv

Det här är Bandidos
Mannen som anmält nämndemannen Marie Dahlin för jäv var vid tiden för brottet medlem i Bandidos.
Domen föll i Vänersborgs tingsrätt i somras
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Marie Dahlin, tidigare toppolitiker i Vänersborgs kommun.
Foto: DRAGAN MITROVIC

Marie Dahlin, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Vänersborgs kommun, anklagas för att ha varit jävig då hon som nämndeman var med och dömde i ett Bandidosmål.

En av advokaterna hänvisar till Dahlins uttalanden och engagemang mot mc-gänget under tiden som toppolitiker.

– Jag känner att det var väldigt långsökt, det var väldigt många år sedan dessutom. Jag känner inte att jag har någon jävssituation, säger Marie Dahlin.

Vänersborgs tingsrätt dömde i somras en man, som vid tiden för brotten var medlem i Bandidos, till ett års fängelse för 12 fall av bedrägeri samt ett fall av grovt häleri. Han ska enligt uppgift i dag ha lämnat organisationen. 

Den domen kommer i december tas upp i hovrätten då mannen överklagat. 

I en skrivelse till hovrätten skriver mannens advokat Mia Sandros att ”det förelegat omständigheter som varit ägnade att rubba förtroendet till nämndemannen Marie Dahlins opartiskhet vid tingsrättens dom”. 

I en mejlkommentar skriver Mia Sandros ytterst är en fråga om allmänhetens förtroende för rättsväsendet. ”Alla har rätt till en rättvis rättegång och det känner inte min klient att han har fått”, skriver hon. 

Marie Dahlin (S) var tidigare kommunstyrelsens ordförande i Vänersborgs kommun och i sin roll uttalade hon sig i flera nyhetsartikar negativt om Bandidos etablering i kommunen.

Dömde mannen hävdar jäv 

I artiklarna har hon bland annat sagt att ”det ska vara jobbigt att vara Bandidos i Vänersborgs kommun” och ”Jag tycker att de här individerna inte ska få komma in på krogen om de har väst på sig”

Att Marie Dahlin haft ett engagemang mot Bandidos tidigare är, menar den dömde mannen, att betrakta som en jävssituation då hon inte meddelat detta. 

”Omständigheterna rubbar förtroendet för Marie Dahlins oberoende och opartiskhet i målet. Vad som framkommit om Marie Dahlin visar att hon är en aktiv debattör och aktör i frågor som berör Bandidos och i synnerhet Bandidos etablering i Vänersborg.” 

Advokaten tar även upp det samarbete som Vänersborgs kommun ingick med polisen och köpmannaföreningen Forum Vänersborg 2015, för att möta den kriminella mc-organisationens etablering, som Marie Dahlin i sin roll som kommunstyrelsens ordförande kom att fronta.

Marie Dahlin själv menar att det absolut inte handlat om en jävssituation. 

– Jag känner att det var väldigt långsökt, det var väldigt många år sedan dessutom. Jag känner inte att jag har någon jävssituation, säger hon. 

”Bandidos är ingen person” 

Hon säger att hon var såsom kommunalråd vid tiden aktiv mot etableringen av Bandidos, men att från det dra slutsatsen att hon skulle vara jävig då enskilda Bandidos-medlemmar flera år senare står inför rätta menar hon är att dra det för långt.

– Jag hade ingen aning om vilka personerna var och jag har inte lagt några namn på minnet. För mig är jäv om du har känning till någon person, och Bandidos är ingen person vad jag vet, säger hon men välkomnar ändå en prövning av frågan.

Mannens advokat Mia Sandros menar att det är möjligt att Marie Dahlin haft som ambition att kunna skilja på organisation och individer, men återkommer till att det ytterst handlar om allmänhetens förtroende för rättsväsendet och vill att rättegången tas om. 

Anders Hagsgård som är hovrättspresident berättar att avdelningen på hovrätten nu får undersöka jävsinvändningen. Om de skulle finna att det utgör jäv, kan målet sändas tillbaka för ny prövning i tingsrätten.

– Det här är en fråga som hovrätten får pröva, säger han.

Det aktuella målet är från 2016 och var redan då det avgjordes i tingsrätten i somras kraftigt försenat. 

Se också: 

Så växer mc-gänget Bandidos i Västsverige