Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bandidos-toppen placeras på Kumla – risk för rymning

Johnson Bogere och Patrick Bogere döms för tortyrkidnappning.
Johnson Bogere är dömd till fängelse för tortyrkidnappning på två män i Västsverige. Nu placeras han på Kumlanstalten.
Här grips bröderna Bogere i Malaga i Spanien.
Kumlaanstalten.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Bandidos-toppen Johnson Bogere höll sig undan polisen i flera månader innan han greps i Malaga i Spanien.

Han dömdes senare till fängelse för en tortyrkidnappning på två offer i Västsverige.

Nu placeras han på säkerhetsavdelning på Kumlaanstalten.

”Risk för rymning eller fritagning från anstalt bedöms vara hög”, står bland annat i beslutet.

Johnson Bogere och hans bror, OS-boxaren Patrick Bogere, dömdes i hovrätten i februari för en tortyrkidnappning i början på förra året. Bröderna greps i Malaga i Spanien efter att ha varit på flykt från polisen i flera månader.

Nu ska bröderna avtjäna tre och ett halvt år vardera i fängelse. Totalt dömdes sju personer i Alingsås tingsrätt för inblandningen.

Bakgrunden till kidnappningen var en skuld som hamnat hos Bandidos för indrivning. Åklagaren har beskrivit gärningen som ”särskilt hänsynslöst” och ”tortyrliknande”.

– Båda har fått armarna tejpade och ögonbindel, sedan har ett av offren utsatts för misshandel med bland annat en stekpanna och ett borrverktyg, har åklagaren Daniel Larsson tidigare sagt.

Hög risk för fritagning och hög risk för våld

Både Johnson Bogere och Patrick Bogere överklagade hovrättsdomen, men nekades prövningstillstånd i Högsta domstolen. Nu har Kriminalvården beslutat att Johnson Bogere ska placeras på säkerhetsavdelningen på Kumlaanstalten, något även Nyhetsbyrån Siren och GP rapporterat om.

Patrick Bogere, OS-boxare, dömd till fängelse i tre och ett halvt år.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Bland anledningarna nämns att risken för rymning eller fritagning är hög och att risken för våld bedöms vara hög.

”Risken för återfall i våldsbrottslighet bedöms i aktuellt psykologutlåtande som klart förhöjd. Särskilt bedöms Johnson Bogeres framträdande roll i ett kriminellt nätverk med betydande våldskapital och tillgång till skjutvapen samt konfliktytor mot andra kriminella nätverk och aktörer innebära hög risk för hot och våld både vid direkt konfrontation och/eller genom anstiftan”, skriver Kriminalvården.

”Del av den organiserade brottsligheten”

Johnson Bogere har i över ett decennium varit en framträdande person inom mc-gänget Bandidos och var under en period president för Bandidos i Göteborg.

Något som Kriminalvården skriver om i sitt beslut.

”Kriminalvårdens säkerhetsorganisation har inhämtat information från Polismyndigheten av vilken bland annat följande framgår. Johnson Bogere bedöms vara en aktiv del av den organiserade brottsligheten med relation till kriminellt nätverk som uppfyller EU:s kriterier för organiserad brottslighet”, skriver Kriminalvården.

TV: Här grips bröderna Bogere i Spanien

Greps i Malaga.