Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bandidos-män frias i utpressningsärende

Mötet vid McDonald's. Foto: POLISEN

Fyra män med Bandidos-kopplingar stod åtalade för att ha utpressat en västsvensk företagare på hundratusentals kronor.

Nu river hovrätten upp tingsrättens fällande dom och friar männen.

Enligt domstolen går den påstådda utpressningen inte att bevisa.

Enligt åtalet som väcktes vid Alingsås tingsrätt i början av sommaren skulle de fyra männen ha bötfällt företagaren och under hot tvingat honom att betala 100 000 i kontanter. Vidare skulle männen ha tvingat företagaren att lämna ifrån sig fyrhjulingar, elektronik och andra prylar. Den totala summan, kontanterna och värdet på prylarna, låg nära en halv miljon kronor.

I tingsrätten dömdes männen till vardera två års fängelse för grov utpressning. Men nu river Hovrätten för västra Sverige upp domen helt. Männen går fria.

Hovrätten menar att företagarens berättelse i stort varit ”detaljerad, levande och logisk” och att den fått stöd av bland annat teknisk bevisning. Men samtidigt har det framkommit nya uppgifter under huvudförhandlingen som gör att företagarens trovärdighet kan ifrågasättas. Flera av uppgifterna som företagaren lämnat visade sig senare inte stämma.

Företagaren ifrågasätts

Detta kan, enligt hovrätten, tyda på att det kan ha funnits andra motiv för (företagaren) att söka kontakt med Bandidos än de han själv har berättat om”. 

En väst som polisen beslagtog under utredningen. Foto: POLISEN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /IBL

Enligt åtalet påstods Bandidos-männen bland annat ha hotat företagaren vid ett möte vid McDonald's i Kungälv. Hovrätten konstaterar att mötet ägt rum, det finns övervakningsfilmer från tillfället, men att det inte framgår att företagaren blivit hotad eller ens upplevt rädsla eller oro. 

Gällande ett annat möte i Bandidos lokaler i Marieholm i Göteborg, där företagaren lämnade över kontanter och en fyrhjuling, menar hovrätten ”utgör ett starkt stöd till hans uppgifter att han varit utsatt för utpressning”. Men rätten landar ändå i att det kan finnas alternativa förklaringar.

Samtliga åtalade har hela tiden förnekat anklagelserna.