Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avenykrogen Le Pain Francais får varning

Le Pain Francais på Avenyn. Foto: EXP ANDERS YLANDER / EXP ANDERS YLANDER
Markus Samuelsson. Foto: Privat
Le Pain Francais på Avenyn. Foto: Google street view

Stök och bråk, återkommande besök av gängkriminella och entrévärdar som beskrivs av polisen som berusade och påverkade av annat än alkohol.

Nu varnas Avenykrogen Le Pain Francais Bistro av kommunen.

– Det är redan överklagat, säger bolagets företrädare Markus Samuelsson.

Det är efter en mängd rapporter om bland annat ordningsstörningar i anslutning till Avenykrogen Le Pain Francais Bistro som politikerna i Social resursnämnds tillståndsutskott beslutat att ge bolaget en varning.

Fortsätter problemen riskerar krogen i förlängningen att helt förlora rätten att servera alkohol.

– Det har varit ganska anmärkningsvärda ordningsstörningar på den här Avenykrogen som har tagit oerhörda polisresurser i anspråk. Krogen har inte själva kunnat hantera ordningen, säger Peter Berg, chef för kommunens tillståndsenhet. 

Krogtäta Kungsportsavenyn i Göteborg. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Besöks av gängkriminella

Enligt polisens rapporter har Avenykrogen dessutom återkommande fått besök av personer med anknytning till kriminella gäng. Redan i april förra året ska polisen ha informerat bolagets företrädare Markus Samuelsson om att krogens ordningsvakter ”haft svårt att stå emot personer från en viss släkt”.

Och kommunen fortsätter i beslutsunderlaget:

”Att tillåta gängkriminella gäster på krogen skapar en otrygghet för övriga gäster”.

– Det är ett samhällsproblem, säger Markus Samuelsson som företräder Le Pain Fracais Bistro.

– Vi är inte poliser som kan avgöra eller diskriminera på något sätt överhuvudtaget. Då hoppas vi att vi att polisen agerar utifrån lag och rätt. Vi kan inte heller agera diskriminerande på något sätt för att någon tycker att den människan ser si eller så ut. 

”Tappat kontrollen” 

Under våren, sommaren och hösten 2019 gjorde polisen en mängd utryckningar till Avenykrogen. Vid flera tillfällen ska ordningsvakterna, enligt tillståndsenhetens underlag, ”tappat kontrollen”.

Den mest uppmärksammade händelsen skedde sent natten till den 11 augusti. Då kallades en större mängd poliser till Le Pain Francais Bistro efter larm om upprepade slagsmål och bråk mellan gäster. 

Inne på krogen ”vistades ett stort antal välkända individer från kriminella miljöer”, skriver tillståndsenhetens tjänstemän och hänvisar till uppgifter från polisen om att kriminellt belastade gäster släpptes förbi den ordinarie kön av personer som beskrivs som entrévärdar. Samma utpekade entrévärdar ”var berusade, drack alkohol och uppträdde väldigt påverkat av annat än alkohol”

36 poliser fick rycka ut och utrymma Le Pain Francaise efter bråk i augusti, men ägarna menade att det inte förekommit ”några andra incidenter eller något annat bråk än de mindre incidenter som ofta sker en vanlig kväll hos vilken krog som helst”.Foto: Polisen

Enligt polisrapporterna fick 18 polisenheter med 36 poliser till slut stänga krogen och de drygt 800 gästerna fick utrymmas. 

Krogens ledning har tonat ned det som skedde och förklarat det som en konsekvens av att det var musikfestivalen Way out wests avslutning samma kväll: ”några gripanden eller medtagande till förhör ägde inte rum såvitt vi vet”, skriver Markus Samuelsson i ett mejl. 

Han uppger att de inte haft några stora problem ”även om det händer incidenter precis som det gör på alla krogar och nattklubbar”.

”Krogarna kan göra mer” 

I sina skriftliga svar till kommunen har bolaget uppgett att de av polisen utpekade entrévärdarna inte var bolagets personal: ”vi kan inte ta ansvar för andra än vår anställda personal”, skriver Markus Samuelsson i ett mejl till GT.

Tillståndsenhetens chef Peter Berg håller med Markus Samuelsson om att gängkriminaliteten är ett samhällsproblem, men han menar att krogen också har ett ansvar.

Uppgifter från polisen gör gällande att kriminellt belastade gäster släpptes förbi den ordinarie kön av personer som beskrivs som entrévärdar. Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Jag tror att krogarna kan göra mera. Ett förhållandevis enkelt steg i det är att ta bort kontanthanteringen. Många andra krogar har tagit bort kontanthanteringen, men de har valt att ha det kvar, säger Peter Berg. 

Markus Samuelsson uppger att kontanter utgör en liten del av omsättningen och tror att ett slopande av kontakthanteringen inte är ”särskilt effektivt eller verkansfullt”.

Tar upp flera brister

Tillståndsenheten tar också upp att Skatteverket upptaxerat och gett det närstående cafébolaget Le Pain Francais AB, där Markus Samuelsson sitter som VD, skattetillägg.

”Vid en samlad bedömning anser förvaltningen att de ekonomiska brister som är kopplade till Bolagets företrädare och de brister som förekommit under serveringstid på Le Pain Francais Bistro är av sådan art och omfattning att Bolaget har brustit i kraven på lämplighet”, skriver tillståndsenheten i sitt underlag. 

I ett mejl skriver Markus Samuelsson att bolaget tar avstånd från kriminalitet:

”Att problemet med ”kriminella” eller personer från så kallade ”kriminella grupperingar” är ett svårhanterbart problem även för polisen framgår ganska klart av att våra gäster inte grips eller omhändertas av polisen när de är på allmän plats och tar sig till vår restaurang eller därifrån. Om det hade funnits en grund för ingripande enligt gällande lagstiftning hade väl rimligen gripanden och omhändertaganden av personerna i sådana här ”kriminella grupperingar” skett löpande av polisen som upprätthåller ordningen på allmän plats.”

 

GT har i vinter granskat de svarta lönerna längs Göteborgs kroggator –Avenyn och Andra långgatan. Klippet från granskningen ser du här: