Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åtalade polismannen: ”Hade gjort exakt samma sak i dag”

SVT:s "Uppdrag granskning" tittar närmare på polisens beteende mot mopedister.
Alexander Storåker blev 16 år gammal.
Foto: Privat / Privat

Förföljde polisen 16-årige Alexander Storåker eller försökta de bara få honom att stanna? Det är den springande punkten i den rättegång som avslutas på torsdagen och där en västsvensk polisman står åtalad för att ha vållat pojkens död.

I förhör säger den brottsmisstänkte polisen att det blev ”väldigt, väldigt, olyckligt”, men att han inte hade agerat annorlunda i dag.

– Ja, jag hade gjort samma sak, säger han.

Det är den 12 maj 2020. Polisen i Alingsås har under en period fått samtal och tips om att ungdomar buskör på mopeder i de centrala delarna av Lerum, och nu tänker man ta tag i problemet.

Men insatsen slutar i katastrof. 16-årige Alexander Storåker kraschar på sin kraftigt trimmade moped när han försöker undkomma polisen. Han slår huvudet i en lyktstolpe, får svåra hjärnskador och avlider.

När ”Uppdrag granskning” senare tar upp händelsen vittnar flera tonåringar på orten om att de själva varit med om liknande händelser. Att polisen följt efter med sirener och blåljus påslagna när pojkarna kört trimmade mopeder och gasat på för att fly.

På torsdag avslutas rättegången mot den polisman som satt bakom ratten till den civila polisbil som förföljde den nu döde pojken. Om det nu var ett förföljande eller om det är som polismannen säger, att han och hans kollega bara försökte förmå mopeden att stanna. 

En minnesplats växte snart fram på den plats där 16-årige Alexander miste livet.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

– Ett stoppförsök kan ju pågå under väldigt lång tid under förutsättning att det inte är uppenbart att den här personen medvetet försöker att undfly med fordonet, säger en sakkunnig inom polisen i förhör.

Olika versioner

I polisens föreskrifter framgår det samtidigt att ”ett förföljande av tvåhjuliga motorfordon eller motorfordon som saknar skyddande kaross, endast får ske om synnerliga skäl föreligger.” Några sådana skäl förelåg inte och dessutom borde polismannen tidigt ha förstått att 16-åringen inte hade för avsikt att stanna, enligt åtalet.

Alexanders moped var kraftigt trimmad och bör därför, enligt polisens utredning, betraktas som oregistrerad lätt motorcykel.
Foto: Polisen / Polisen

Alexander körde in på en gångväg i ett radhusområde och polisbilen körde efter. Om det råder det inga tvivel. Enligt polismannen höll han dock låg hastighet och använde blåljus och sirener med enda avsikt att få stopp på mopeden. 

Efter en kort sträcka bromsade polismannen in, hävdar han i förhör, och först därefter inträffade olyckan.

– Har du någon egen uppfattning av vilken hastighet ni höll ungefär när ni körde in på den här vägen? frågar förhörsledaren.

– När vi körde in? Sakta, skulle jag säga. Alltså det är en sväng också, så man kan ju liksom inte köra så fort, svarar polismannen.

”Hade gjort samma sak i dag”

Men flera personer vittnar i förhör om att såväl mopeden som polisbilen körde fort.

”Jag reagerade på mopeden och polisbilens höga hastighet”, säger ett vittne.

”De kör ganska så fort båda två, både moppen och polisbilen”, säger en annan person.

En tredje säger att han upplevde den accelererande polisbilen som ett större hot än mopeden.

Under utredningens gång hör även en pappa av sig och berättar att hans tonåriga son – en dryg månad innan Alexander Storåkers dödskrasch – blivit jagad av polisen.

Den åtalade polismannen vänder sig dock emot beskrivningen av ett förföljande.

– Det målas upp som en jakt men alltså, det är inte det som har hänt, säger han i förhör.

Förhörsledaren frågar hur polismannen i efterhand ser på det inträffade.

– Väldigt, väldigt, olyckligt. Mitt agerande hade jag gjort exakt samma sak i dag, om jag hade jobbat, svarar polismannen, och fortsätter:

– Men sen är det ju verkligen, verkligen, verkligen helt fruktansvärt, att utgången blir som den blir. Och att han har sådan maximal otur, det kan jag inte säga något om. Men mitt agerande... Ja, jag hade gjort samma sak.

Alexander hedrades med karavan

Vännen Tim, 15: ”Känns fint att göra det här för honom”. Inslaget är från i maj.