Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gekås-personal smugglade ut varor – när de satt i kassorna

Sju män är misstänkta för att ha smugglat ut dyra varor från Gekås i Ullared. Foto: Polisen
Vid ett av tillfällena har det handlat om varor för över 34 000 kronor. Foto: Polisen

Sju män är misstänkta för att ha smugglat ut dyra varor från Gekås i Ullared. 

Varorna ska ha stulits vid åtta olika tillfällen. Vid ett av tillfällena beräknas stöldvärdet ha legat på över 34 000 kronor. 

– Två stycken har erkänt delar av brott i förhör, de erkänner även att stölden ska ha varit planerad, säger åklagare Cecilia Bengtsson.

Samtidigt som rättegången inleds så är facket och företaget i en konflikt om nya övervakningskameror inne i varuhuset. 

Under förra sommaren ska sju män i åldrarna 18 till 31 år ha stulit varor från Gekås i Ullared vid åtta olika tillfällen.

I stämningsansökan skriver åklagaren att varor som beräknas vara värda över 34 000 kronor ska ha stulits vid ett av tillfällena. 

Bland annat ska de misstänkta ha lagt vantarna på en högtryckstvätt för cirka 2000 kronor.

Två av de åtalade arbetade på Gekås

Sex av männen ska vid stöldtillfällena ha lagt ner varor i kundvagnar och sedan inte betalat för dem i kassan. 

Detta då de andra två åtalade männen ska ha arbetat i de aktuella kassorna. Dessa ska ha genomfört stölden genom att parkera varornas kvitton och därmed inte tagit upp betalning. 

–  Det är två av de män som lassade varor i vagnarna som erkänner delar av brott, säger Cecilia Bengtsson

Åtalet väcktes redan i somras och de sju männen är nu misstänkta för grov stöld. 

Åtalet väcktes i somras – under måndagen inleddes rättegången Foto: ROBIN ARON

Ska ha tänkt sälja varorna vidare

Brottsrubriceringen handlar även om att de två anställda männen ska ha missbrukat förtroendet mot sin arbetsgivare. En av de anställda ska ha suttit i kassan vid samtliga åtta tillfällen.  

I förhörsrapporten säger några av de misstänkta männen att de känner varandra sedan tidigare medan andra nekar till samröre. Fyra av männen uppges i åtalet ha begått gärningen med syfte att sälja vidare varorna. 

Enligt åtalet finns bevisning i form av övervakningsfilmer samt utdrag från kassaregistret vid tillfällena. 

Under måndagen den femte november inleddes rättegången och förhandlingarna beräknas ta två veckor. 

– Det är extra tråkigt att råka ut för kriminalitet när det är anställda på företaget inblandade. Och i det här fallet verkar de ha tagit jobb hos oss för att kunna stjäla varor, säger Boris Lennerhov, vd för Gekås och fortsätter:

Boris LennerhovFoto: NIKLAS HENRIKCZON

– Men nu står de vid skranket och jag utgår från att de får de straff de förtjänar.

82 nya övervakningskameror

Sedan förra sommarens stölder har Gekås aktivt arbetat för att hitta sätt att minska stölderna på. Nu planerar varuhuset installera 82 nya övervakningskameror. Detta är något som fått stort fackligt motstånd. 

– Kamerabevakning har avskräckande syfte, det är inte förebyggande. Man ska inte bevaka sin personal så, det handlar om misstro och det kränker integritet, säger Izabela Nanneson, ordförande i Handels fackklubb på Gekås och fortsätter: 

– Det finns redan kameror som bevakar utgången, det räcker. Sedan kan man jobba med personalen och upplysa dem om skador som kommer med stöld.

”Det är jättekonstigt”

Boris Lennerhov, vd på Gekås Ullared, anser inte att en ny installation av kamerorna kommer att kränka personalen. 

– Jag förstår inte riktigt reflektionen kring att det skulle vara kränkande. Vi har haft stora stölder senaste tiden, man måste kunna identifiera kunderna, man måste kunna se vad som händer, säger han och fortsätter:

– Det är jättekonstigt om det känns som kränkande. Vi vill inte kränka någon. Det är en fråga om trygghet och säkerhet. Med de nya kamerorna filmar vi bara personalens bakhuvuden.