Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andreas Danman sköts till döds – 17-åring åtalas

Tonåringen misstänks för polismordet i Biskopsgården.
Misstänkte 17-åringen fångades på film.
Några timmar efter mordet genomför den misstänkte ett jackbyte med en annan person.
Foto: POLISEN
Åtal har väckts mot den 17-årige pojke som misstänks mördat Andreas Danman.
Polisen har bland annat hittat ett misstänkt mordvapen i närheten av brottsplatsen.
Andreas Danman som sköts till döds i Biskopsgården.
Foto: Hilda Frankki / SMÅLANDSPOSTEN
Två dygn efter skotten kunde den misstänkte pojken gripas.
Foto: HENRIK JANSSON
Kammaråklagare Linda Wiking.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
1 / 8

Polisen Andreas Danman, 33, sköts ihjäl i somras. 

Enligt stämningsansökan träffades han av ett skott i halsen.

I dag väckte åklagaren åtal mot den 17-årige pojke som suttit häktad i nästan fyra månader – misstänkt för dådet. 

Enligt åklagare var skottet som avlossades inte menat för Andreas Danman utan var en del av den pågående gängkonflikten i Biskopsgården. 

– Gärningsmannen har kommit till platsen och det gör han för att döda en, eller flera av tre, som befinner sig på gården, säger åklagare Linda Wiking. 

På fredagen åtalades den 17-åring som suttit häktad misstänkt för mordet på polismannen Andreas Danman.

Åtalet avser mord, försök till mord och grovt vapenbrott, meddelade åklagaren Linda Wiking under en presskonferens vid 09.30 på fredagen. 

I stämningsansökan framgår det att Andreas Danman avled av ett skott som träffade framsidan av halsen och som orsakade flera invärtes skador. 

Linda Wiking meddelade på presskonferensen att man kommit fram till att skotten som avlossades inte var menade för polismannen Andreas Danman. 

– Det har inte varit ett planerat dåd mot den specifika polismannen. Gärningsmannen har kommit till platsen och det gör han för att döda en, eller flera av tre, som befinner sig på gården. 

De tre unga männen som befann sig på platsen är tidigare kända av polis. Samtliga inblandade är en del av gängkonflikten mellan ”Norra Biskopsgården” och ”Södra Biskopsgården”. 17-åringen tillhör Norra och tre övriga Södra. 

Enligt åklagaren så var det bara ”tillfälliga omständigheter”, som gjorde att männen undgick att bli skjutna för att de fått syn på gärningsmannen och kunde fly platsen. Det var i jakten som Andreas Danman kom i vägen för skotten. 

Konflikten mellan gängen har pågått i ungefär tio år.

17-åringens DNA återfinns på bevisning 

GT har tidigare skrivit att polisen gjorde fynd i ett skogsparti redan dagen efter mordet. Det är de här fynden som ligger till grund för åtalet berättade Linda Wiking under presskonferensen. 

Det handlar bland annat om kläder, en elsparkcykel och munskydd där man kunnat identifiera 17-åringens DNA. Man har även påträffat vapnet som användes. 

I skogdungen hittades även ett munskydd med 17-åringens DNA.
Foto: POLISEN
Fler fynd från skogsdungen.
Foto: POLISEN
Elsparkcykeln påträffades nere vid vägen varifrån det fanns en upptrampad stig som ledde upp till resterande fyndplatser. Enligt NFC hittade tändsatspartiklar på sparkcykeln.
Foto: POLISEN
Foto: Polisen

Hans Palm, 17-åringens advokat, menar att hans klient inte har något svar på varför hans DNA hamnat på fynden. 

– Han har i princip ingen förklaring till hur det kan komma sig att hans DNA finns på de kläderna. Han har ingen förklaring till hur kläderna hamnat där och vill i övrigt inte kommentera, säger Hans Palm. 

Totalt har man hållit över 1200 förhör varav tio med den nu åtalade 17-åringen som fortsatt nekar till brott. I förhör säger han att han var ute med vänner i Frölunda vid tidpunkten då mordet begicks 

– Bara där, lyssnade på musik, chillade, inget annat. Vi spelade Fifa, spelade och sånt.

Han menar också att han inte tillhör något kriminellt nätverk.

17-åringens advokat Hans Palm.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

Mamman gick ut och letade efter honom 

I maj försvann 17-åringen från ett boende där han placerats för att komma bort från det kriminella umgänget i Göteborg. En dödlig miljö kantad av hot, skottlossningar och missbruk. 

Kvällen den 30 juni var 17-åringen ute länge på kvällen. Enligt uppgifter fick hans familj inte tag på honom och hans mamma blev då så orolig för sonen att hon gick ut och letade efter honom, utan framgång. 

När han slutligen kom tillbaka hem var det efter midnatt, drygt en och en halv timme efter att polisen Andreas Danman skjutits ihjäl.

Polismordet skakade om hela Sverige och efter två dygn av intensiv utredning greps 17-åringen – misstänkt för mord och försök till mord på tre personer. 

Andreas död skakade om hela Sverige.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Har hela tiden nekat till brott

17-åringen har suttit häktad längre än den nya maxtiden på tre månader som infördes med en lagändring i år – och han har hela tiden nekat till brott. 

Enligt en utredning från Rättsmedicinalverket bedöms 17-åringen inte ha varit allvarligt psykiskt sjuk varken vid tiden för brottet han misstänks för eller vid tiden för undersökningen.

17-åringen har tidigare dömts till sluten ungdomsvård för ett mordförsök ombord på en spårvagn.
Foto: POLISEN

Mamman bad om hjälp

17-åringen har tidigare dömts till sluten ungdomsvård för ett mordförsök som inträffade i november 2019. Då, när han var 15 år gammal, attackerade och knivskar han en några år äldre man på en spårvagn i Göteborg. Kniven gick in sex centimeter i offrets hals och enligt tingsrätten fanns det stor fara för hans liv.

Pojkens mamma hade i flera år försökt få hjälp till sin son, när hon såg att han hamnat snett. Men det gav inget resultat. Göteborgs stad har därför tillsatt en haverikommission för att utreda varför mammans vädjan om hjälp inte hörsammades.

Om pojken döms riskerar han upp till åtta års fängelse. 

Rättegången inleds den 8 november och beräknas pågå i fyra dagar. 

SE MER:
Polisens viktiga fynd som ledde till 17-åringen

Åtals för mordet på polisen Andreas Danman, 33.

Polisområdeschefen: ”Sorgen finns fortfarande kvar”

Erik Nord om att åtal väcks mot den 17-åring som misstänks ha mördat polisen Andreas Danman.

Åtal efter polismordet i Göteborg