Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amir, 12, mördad utanför sin skola

Statistiken visar – så många brott anmäldes i Sverige förra året.
Amir Abdulrahman höggs ihjäl utanför skolan.
Foto: PRIVAT
Polisens tekniker undersöker brottsplatsen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Amir Abdulrahman blev bara 12 år. 

Han höggs ihjäl vid sin skola i Göteborg.

Den misstänkte gärningsmannen är i samma ålder och kan inte åtalas – men åklagaren vill ändå att fallet går till domstol, rapporterar Aftonbladet.

Den tragiska händelsen ägde rum i slutet på mars.

Polis fick larm om att en 12-årige pojke hade knivhuggits vid Utmarksskolan i Kortedala. Det visade sig att hugget tagit i halsen. Efter några timmar kunde polisen lokalisera den misstänkte gärningsmannen: en 13-årig pojke.

Senare meddelades att det 12-åriga offret, Amir Abdulrahman, hade dött av sina skador.

Det är åklagaren Mats Ihlbom som hållit i LUL 31-utredningen (lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare) med brottsrubriceringen mord. En sådan utredning inleds om den misstänkte inte är straffmyndig och genomförs ungefär som andra utredningar.

Fallet kan gå till domstol

Snart är förundersökningen klar och Ihlbom anser att fallet ska gå till domstol genom en så kallad bevistalan. Det säger han till Aftonbladet:

– Min uppfattning är att ärendet skulle tjäna på en bevistalan. Vi pratar främst med socialtjänsten som har den möjligheten, säger Mats Ihlbom till tidningen.

En bevistalan får bara ske om den begärs av Socialstyrelsen, socialnämnden eller anhöriga och syftar till att skuldfrågan ska redas ut i domstol. Domstolen tar i sådant fall ställning till om den misstänkte begått brottet, men utan att dela ut något straff. Barn under 15 år kan inte dömas för brott i Sverige.

Ihlbom utvecklar för Aftonbladet varför:

– Annars avslutas bara utredningen i enlighet med LUL, med syftet uppnått. Då kommer jag aldrig kunna svara på en enda fråga om vad det är som har hänt eller vad jag har kommit fram till. Då kan det spekuleras hej vilt kring vad det egentligen var som hände.

Åklagare Mats Ihlbom.
Foto: HENRIK JANSSON
Dådet inträffade i slutet på mars i Kortedala.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Att bevistalan väcks är mycket ovanligt. Ett nutida exempel är fallet med två 13-åriga pojkar som misstänktes för att ha rånmördat en äldre man i en villa i Varberg 2015. Pojkarna skyllde på varandra och rätten valde att fria dem eftersom det inte gick att klargöra vem som hade gjort vad.

Ett annat exempel är pojkarna som misstänktes ha mördat den fattiga EU-migranten Gica som hittades död i en park i Huskvarna sommaren 2018. Rätten kom fram till att pojkarna, varav den ene var yngre än 15 år, gjort sig skyldiga till den grova misshandel som ledde till Gicas död.

Amir ville inte gå till skolan

Anhöriga till Amir Abdulrahman har tidigare berättat för GT att mordet föregicks av en konflikt mellan Amir och andra ungdomar. När Amir dödades hade han inte varit i skolan på tio dagars tid.

– Både skolan och socialen visste allt om de här problemen men tog aldrig tag i det på allvar, har en anhörig sagt.

Skolans rektor ville inte kommentera uppgifterna och hänvisade till polisutredningen. Socialtjänsten har också avstått att kommentera uppgifterna med hänvisning till sekretess.