Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amir, 12, höggs ihjäl vid skola – pojke frias

Amir, 12, höggs ihjäl i mars.
Amir Abdulrahman, 12, mördades vid sin skola i Kortedala.
Foto: PRIVAT
Polisens tekniker på plats vid skolan efter knivskärningen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Amir Abdulrahman, 12, knivhöggs till döds vid Utmarksskolan i Göteborg i mars.

En så kallad bevistalan har väckts mot en 14-årig pojke som misstänkts för dådet.

Klockan 11 i dag föll domen – 14-åringen frias från mord.

Knivskärningen med dödlig utgång inträffade i slutet på mars vid Utmarksskolan, belägen i stadsdelen Kortedala i östra Göteborg.

Offret, 12-årige Amir Abdulrahman, hade knivhuggits i halsen och fördes till sjukhus där han fick vård för sina skador. Men hans liv gick inte att rädda.

En pojke, som vid tillfället var 13 år gammal, pekades ut som misstänkt gärningsman och kunde senare samma dag lokaliseras i sin bostad.

Förra månaden valde åklagaren Mats Ihlbom att lämna in en så kallade bevistalan, som motsvarar ett åtal, mot pojken som nu hunnit fylla 14 år, efter att utredningen blivit klar. 

Åklagare Mats Ihlbom.
Foto: HENRIK JANSSON

Dom mot 14-åring

Fallet gick till domstol och under rättegången har tingsrättens uppgift varit att reda ut vad som hänt – om 14-åringen kunde anses vara skyldig till dådet.

14-åringen, som inte är straffmyndig, kan inte fällas för brottet och därmed inte heller straffas.

I första hand har åklagaren yrkat på att gärningen ska bedömas som mord. I andra hand som synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Bevistalan innebär att man håller en förhandling som är ganska lik en vanlig förhandling. Man försöker klarlägga vad som har hänt och om den här personen som vi befarar begått gärningen gjort det eller inte. Efter det är det punkt. Man går inte vidare med några påföljder, eftersom personen i fråga är under 15 år, har Mats Ihlbom tidigare förklarat för GT.

Klockan 11 i dag, onsdag, föll domen och tingsrätten friade där 14-åringen för misstankarna om mord. Han frias också från misstankar om synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

”Det som har kommit fram i målet om det snabba händelseförloppet och om pojkens psykiska tillstånd vid händelsen utgör tillräckligt stöd för bedömningen att pojken vid gärningen befann sig i ett sådant psykiskt tillstånd att han inte kunnat kontrollera sitt handlande”, skriver tingsrätten i sin dom.

Skolan kände till konflikt

Enligt förundersökningen hade pojkarna, Amir och 14-åringen, varit inblandade i en konflikt som pågått under en period innan mordet.

– Vi har upplevt en oro gällande både gärningsman och offer. De har både varit vänner och ovänner. Men nu på slutet har de varit mer ovänner. De tillhör ju båda en grupp på cirka sex personer som vi har extra koll på här på skolan, sa skolans rektor i förhör med polisen efter mordet.

Mordet inträffade vid Utmarksskolan i Kortedala i mars i år.
Foto: HENRIK JANSSON

Dagen då Amir knivhöggs till döds hade konflikten blossat upp igen och pojkarna börjat bråka. 

I domen framgår det att 14-åringen kände sig hotad av Amir och att han använt sig av kniven i nödvärn.

Det har inte funnits någon tid för eftertanke i den situationen”, skriver rätten bland annat och menar att 14-åringen varit i en nödvärnssituation även om det klarlagts att han ”använt mycket grovt våld”.

14-åringen har hela tiden förnekat brott. Hans försvarsadvokat David Breitfeld är nöjd med dagens dom.

– Det är ett glädjande besked, jag tycker att tingsrätten har dragit rätt slutsatser och lyssnat på våra invändningar. Det har varit en jobbig process och är givetvis en tragedi för alla inblandade, men vi har nog lyckats komma närmare sanningen nu, säger han.


Detta har hänt

En bevistalan har väckts i fallet.