Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjuvarna tömmer ditt hem – när du besöker graven

Under Alla helgons dag ökar inbrottenFoto: OLLE SPORRONG
Polisen larmar om inbrott.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Samtidigt som höstmörkret knackar på dörren så bryter sig tjuven in. 

Allhelgonahelgen är den högtid då inbrotten statistiskt sett är flest – och i år går polisen ut och varnar allmänheten för tjuvarnas dåd. 

De slår till snabbare än man kan ana. 

– Man kanske bara ska ut och göra ett snabbt ärende och då är det ganska lätt att glömma låsa eller att man struntar i att sätta på larmet, säger Linda Edman, polis och samordnare för grannsamverkan i Varberg.

Höstmörkret har kopplat ett fast grepp om Sverige.

I samband med allhelgonahelgen lyser det extra mycket från kyrkogårdarna – och enligt polisen är det inte bara positivt. 

Det är nämligen nu som inbrottstjuvarna slår till. 

Enligt polisen visar inbrottsstatistiken att allhelgonahelgen är årets värsta tid vad gäller inbrott. Det skrev polisen i Varberg initialt på sin Facebooksida. 

”Till helgen infaller Alla helgons dag vilket är den högtid då vi åker till kyrkogården och tänder ljus och minns släktingar och vänner som inte längre är vid liv. Tyvärr är denna högtid statistiskt sett då det sker flest inbrott i bostäder”, skriver ”Polisen Varberg” i inlägget som lagts ut på Facebook-sidan.  

Linda Edman är polis och samordnare för grannsamverkan i just Varberg. Hon säger så här: 

– Under samtliga högtidsdagar märker vi att inbrotten ökar, fast det är en ytterligare ökning den här helgen. Man kanske bara ska ut och göra ett snabbt ärende och då är det ganska lätt att glömma låsa eller att man struntar i att sätta på larmet. 

Hur ska man göra för att skydda sig?  

– Mitt bästa tips är att ansluta till en grannsamverkan, säger hon. 

Släng sopor i varandras tunnor

Grannsamverkan är ingen garanti för att man slipper inbrott. 

Men det kan underlätta efterarbetet – och också minska risken. 

I ett område med grannsamverkan samarbetar nämligen de boende med varandra, för att minska brottsligheten och öka tryggheten. 

– När man till exempel åker på semester kan du be dina grannar att parkera bilen på din uppfart, slänger sopor i dina tunnor och ta in post. Det ska ju se ut som någon är hemma, för annars finns det risk att tjuven slår till, säger Linda Edman. 

En som engagerat sig i det brottsförebyggande arbetet är Lars Hillbom, 65, som är polisens kontaktperson för grannsamverkansgruppen i den bostadsrättsförening i Varberg, där Lars är medlem.

– Det viktigaste är socialsamverkan. Att grannarna umgås och lär känna varandra. Håller ögonen öppna för okända personer som rör sig i området samt att vi grannar har extra uppsyn om någon reser bort, säger han. 

Lars Hillbom är kontaktperson grannsamverkansguppen Foto: Privat / Privat

”Hundägare är bra”

Grannsamverkan har, enligt en undersökning som Brå tagit fram, visat sig kunna minska brottsligheten med upp till 26 procent. 

– Vi har aldrig blivit utsatta för inbrott i vår bostadsrättsförening, så det är väldigt bra. Vi har ju skyltar vid ingångar och dörrar för att visa att vi är vakna och stöttar varandra. Man får inte heller glömma att vi i grannsamverkan har väldigt roligt tillsammans när vi umgås, säger Lars Hillbom. 

Linda Edman, polisen, säger att en anledning till de kraftigt ökade inbrotten under Alla helgons dag är mörkret. Vintertid har precis införts igen, dagarna är mörkare än tidigare och det gynnar tjuvar, menar hon. 

– Det finns många aspekter men generellt undviker människor att röra sig ute, när det är ruggigt och mörkt. Då är chansen mindre att tjuven blir upptäckt. Men hundägare är väldigt bra, de måste ut i alla väder, säger hon. 

Andra sätt att känna sig trygg när man besöker gravarna i helgen är att lämna lampor i bostaden tända, kanske lämna tv-apparaten på för att ge sken av att det befinner sig folk i huset. 

Polisens tips: Skydda dig mot inbrott

Samverkan mellan grannar – det vill säga prata med dina grannar om när du avser att resa bort och samarbeta med ökad tillsyn i boendeområden.

Var vaksam på obekanta fordon eller personer som i närområdet. Gärningsmännen kommer ofta gående den sista biten till brottsplatsen.

Ett fordons registreringsnummer kan vara helt avgörande för polisen. Försök därför alltid att notera det och inkludera denna uppgift när du tipsar polisen.

Anmäl gärna din iakttagelse till polisen via tipsformuläret på polisen.se*. Eller ring 114 14. Vid pågående brott, ring alltid 112.

Fotografera gärna misstänkta personer, fordon eller föremål. Du kan sedan skicka bilderna till polisen, bland annat genom tipsformuläret.

 

Källa: Polisen