Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ali Khans överhuvud om blodiga konflikten

Hör författaren Johanna Bäckström Lerneby om konflikten.
”INTE INBLANDADE”. Hashem Ali Khan, överhuvud i släkten som delvis pekats ut som ett kriminellt nätverk, förnekar inblandning i konflikten.
En bilbrand kopplades till en av skottlossningarna i den pågående konflikten.
Foto: Jens Adamik.

Han har pekats ut som ledare och överhuvud i det kriminella nätverket kring delar av släkten Ali Khan.

Nätverket uppges av poliser spela en ledande roll i den pågående gängkonflikten i Göteborg.

Men Hashem Ali Khan förnekar inblandning i en intervju med GT.

– Jag har inte blandat mig i detta.

Polisen klassar den spända situationen som ”rött läge” och har upprättat en särskild händelse efter flera skottlossningar mellan två kriminella nätverk i Göteborg.

Enligt uppgifter från polisen är det kriminella delar av släkten Ali Khan och det så kallade Backagänget på Hisingen som hamnat i bråk efter en konflikt på Circle K i Bäckebol den tolfte augusti. 

Hittills har en person fått allvarliga skottskador under den pågående konflikten som tros grunda sig i hämndbegär efter den första skottlossningen på bensinstationen. Under konflikten har det också uppmärksammats hur maskerade personer, enligt polisuppgifter personer med koppling till Ali Khan-släkten, satt upp egna vägspärrar i bostadsområden i nordöstra Göteborg. 

På onsdagen blev det sedan känt att de båda nätverken träffats för att förhandla på Posthotellet mitt i centrala Göteborg. 

Polisens tekniker på platsen i Hisings Backa där en man skottskadades allvarligt.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Hashem Ali Khan, 63, har av polis pekats ut som ledare och överhuvud för släkten Ali Khan.

Delar av Göteborgssläkten uppges utgöra ett kriminellt släktnätverk som spridit rädsla hos många invånare genom hot, utpressning, våld och narkotikabrott. 

Hårt granskad av polisen

Hashem Ali Khan är ostraffad men har under senare år varit hårt granskad av polisen. Under 2019 utreddes han för både utpressningsförsök och grovt vapenbrott. Han gick dock fri från dessa misstankar och inget av fallen ledde till åtal mot honom. 

En polisman som kartlagt nätverket beskriver Hashem Ali Khans roll på följande sätt:

– Han är familjens överhuvud och kan inte kopplas till all kriminalitet som medlemmar i familjen står bakom. Men allt som gäller familjens heder och stolthet, där har han total makt.

När GT på onsdagsförmiddagen når släktöverhuvudet säger han sig själv inte vara inblandad i konflikten, uppger att han inte står bakom våld och menar också att det inte är släkten Ali Khan som helhet som är i konflikt.

– Vi är inte inblandade i någonting. Polisen har sagt det, eller så har de inte sagt det. Det stämmer inte att vi haft problem eller varit inblandade i något sådant.

– Det stämmer inte att vi haft problem. Det är inte sanningen. Jag har inte så mycket att säga om det. 

”INTE INBLANDADE”. Hashem Ali Khan, överhuvud i släkten som delvis pekats ut som ett kriminellt nätverk, förnekar inblandning i konflikten.

I en intervju med Aftonbladet från 2017 berättade Hashem Ali Khan hur han tidigare hjälpt polisen med att medla i konflikter i både Göteborg och Malmö:

– Jag har hjälpt till att lösa konflikter i Malmö, i Göteborg och i andra städer också.

Till GT säger han nu att han inte varit i kontakt med polisen under den pågående konflikten.

– De har inte pratat med mig på något sätt. Om polisen vill prata med mig är det bara att knacka på dörren. De känner mig.

– Jag har inte blandat mig i detta och har inte berättat någonting för polisen.

Tillbakavisar uppgifter

Han vill sedan avsluta intervjun och säger:

– Jag tycker att alla ska leva i fred. Det är de sista ord jag har. 

Medlemmar ur släkten Ali Khan har i intervjuer med GT antingen starkt tillbakavisat uppgifter om ett kriminellt släktnätverk eller betonat att stora delar av släkten är ostraffade. 

– Man kan inte kollektivt anklaga alla med det här efternamnet, berättade ett annat släktöverhuvud i Göteborg. 

En 22-årig familjemedlem, som 2017 JO-anmälde polisen tre gånger, skrev:

”De trakasserar oss, vi känner ingen trygghet i detta land, ska man behöva behandlas som skit på grund av att man har fel efternamn?”

När Hashem Ali Khan i juni 2019 förhördes av polisen, då misstänkt men senare friad för grovt vapenbrott, vände han sig mot den ”orättvisa” som släkten enligt honom drabbats av:

– Jag godtar ett straff ifall jag har gjort mig skyldig till något brott. Men jag accepterar inte orättvisan att vi anklagas för något som vi inte gjort. Jag anser mig vara oskyldig och godtar inte ett strafföreläggande. 

Polisen har dock ansett att de mest kriminellt drivande inom släkten, ett 30-tal män och ett stort antal underhuggare, genom återkommande brottslighet starkt påverkat vardagen för invånare i främst nordöstra Göteborg. 

SE MER:

Delar av släkten Ali Khan styr den undre världen – GT:s Claes Petersson har granskat familjen. Klippet är från 2019.