Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aktivisten Elin Ersson, 23, hindrade utvisning – döms

Aktivisten Elin Ersson, 22, hindrade utvisning – dömdes också av tingsrätten
Aktivisten Elin Ersson, 23, döms nu till dagsböter av hovrätten för västra Sverige för att ha hindrat en utvisning.Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN
Elin Ersson har hela tiden ansett sig vara oskyldig.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Aktivisten Elin Ersson, 23, gjorde sig skyldig till brott när hon hindrade utvisningen av en man på Landvetter.

Det slår också hovrätten nu fast.

Ersson ska betala totalt 4 200 kronor i dagsböter.

Såvida inte fallet överklagas till, och tas upp av, Högsta domstolen är den långa rättsprocessen mot aktivisten Elin Ersson nu avslutad.

Brottet mot luftfartslagen som hon dömts för begicks i juli för två år sedan. Hon hindrade ett flygplan från att lyfta på Landvetter flygplats med syfte att stoppa utvisningen av en pojke.

Denne fanns dock inte på planet. Det gjorde däremot en man i 50-årsåldern som skulle utvisas till Afghanistan. Elin Ersson vägrade sätta sig ner och fick till slut lämna planet, och mannen likaså.

Sändes live på Facebook

Aktionen livesändes på Facebook. Senare visade det sig att mannen dömts för våldsbrott och avtjänat ett fängelsestraff, men Elin Ersson har förklarat att hon inte skulle agerat annorlunda om hon vetat om det innan.

– Många har sagt till mig att jag gjorde något bra, särskilt många afghaner som jag har varit i kontakt med. Sedan vill jag inte framställa mig själv som någon hjälte utan vill snarare förmedla att alla kan göra något, har Elin Ersson sagt till Jönköpings-Posten.

Elin Ersson livesände aktionen på Facebook.Foto: Privat

Döms av hovrätten

Elin Ersson dömdes i tingsrätten till dagsböter, men då en nämndeman ansågs ha varit jävig fick rättegången tas om.

Men också den andra gången dömdes hon av Göteborgs tingsrätt, och nu fastställer hovrätten domen. 4 200 kronor är den totala summa som Elin Ersson ska betala i dagsböter.

”Hovrätten delar tingsrättens uppfattning att Elin Ersson måste ha insett att hon hade att rätta sig efter vad besättningsmedlemmarna förmedlade till henne. Vad hon uppgett om att hon saknade uppsåt kan därför inte frita henne från ansvar”, skriver hovrätten för västra Sverige i domen.

Själv har hon ansett sig vara oskyldig och yrkat på att frikännas.