Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagarens nya bevis i Wilma-utredningen

Wilma Andersson anmäldes försvunnen i mitten på november. Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Wilmas mordmisstänkte pojkvän har under hela utredningen nekat till anklagelserna.
I sökandet efter Wilma hittade polisen en kroppsdel som gjorde det uteslutet att hon var vid liv Foto: ALEX LJUNGDAHL

Wilma Anderssons mordmisstänkta pojkvän sitter alltjämt häktad sedan hovrätten avslog hans senaste överklagande.

Inom kort kommer, enligt åklagaren, svar på flera viktiga delar i utredningen.

Det ska handla om ”flera mycket centrala utredningsresultat” som väntas redovisas innan januaris slut.

– Det är riktigt, det kommer hela tiden resultat från NFC, de tekniska undersökningarna och annat. Det kommer ganska viktiga saker inom kort, säger Jim Westerberg, åklagare i Wilma-fallet. 

Det har gått mer än två månader sedan Wilma Andersson, 17, anmäldes försvunnen i Uddevalla. 

Snart riktades misstankarna mot hennes pojkvän, som misstänks för mord, han häktades ett par dagar efter att Wilma anmäldes försvunnen och har suttit med restriktioner sedan dess.

Polisen hittade i sökandet efter den försvunna flickan en kroppsdel som gjorde att man uteslöt att Wilma fortfarande är vid liv. Det är pojkvännens lägenhet som man pekar ut som den plats där det är mest sannolikt att Wilma bragts om livet.

Åklagaren begärde nyligen att den misstänkte skulle sitta fortsatt häktad i ytterligare fyra veckor då förundersökningen inte är klar. 

Viktiga svar väntas i utredningen

Pojkvännen har konsekvent nekat till misstankarna och han valde via sin advokat att överklaga häktningen och antingen bli släppt på fri fot eller få ner tiden till en ny prövning av häktningsfrågan till två veckor.

”Enligt av åklagaren lämnad uppgift kommer flera mycket centrala utredningsresultat troligen att redovisas i slutet av innevarande månad. Då kanske klargöranden av mycket väsentliga omständigheter kan göras”, skrev Beatrice Rämsell, mannens advokat bland annat i överklagan.

Polisen inriktade sökandet kring Uddevalla. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Då detta meddelats vid en häktningsförhandling som hållits bakom stängda dörrar finns yppandeförbud från båda håll – men åklagaren Jim Westerberg bekräftar att det stämmer:

– Det är riktigt, det kommer hela tiden resultat från NFC (nationellt forensiskt centrum, reds. anmärkning), de tekniska undersökningarna och annat. Det kommer ganska viktiga saker inom kort som man skriver ja. 

Beatrice Rämsell menar också i överklagan att åklagaren inte kunnat presentera tillräckliga bevis hur Wilma avled.

”Det vill jag inte gå in på” 

”Av det utredningsmaterial som hittills redovisats av åklagaren saknas underlag för att bedöma vad som orsakat Wilmas död”, skriver hon.

På fråga om man vet vad som orsakat Wilmas död svarar åklagaren:

– Det utreds också, allting utreds i den delen. Hur mycket man har kunnat fastslå vad som hänt det vill jag inte gå in på. Man måste ha hela utredningen klar för att det ska kunna göras en bedömning av vad som skett där. Det går inte att säga att vissa delar är styrkta och inte, man måste ha helheten där. 

Hur ser det ut i utredningen, kommer det att leda till ett mordåtal? 

– Det är för tidigt att säga det, han är på sannolika skäl misstänkt för mord men det betyder inte per automatik att det finns tillräckliga skäl att åtala för mord. Det får man se när förundersökningen är färdig.

I november sökte polisen bland annat i vattnet efter Wilma. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jim Westerberg, åklagare.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt advokat Beatrice Rämsell så har restriktionerna för hennes klient lättat något, men hon vill inte kommentera vad det handlar om för att inte riskera att bryta mot yppandeförbudet.

– Det är en liten lättnad på restriktionerna, på en punkt av alla de som finns, säger hon. 

Har lättat på restriktionerna

Också Jim Westerberg är förtegen, men säger att det handlar om media utan att gå närmare in på vad det konkret innebär.

– Vi har lättat lite på den delen som handlar om media, vi har släppt lite på den media han får ta del av, säger han. 

Ytterligare två personer – pojkvännens pappa och en kvinna i 40-årsåldern – är misstänkta i utredningen för grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. De begärdes häktade men släpptes på fri fot. 

– De är alltjämt misstänkta, misstanken ligger kvar på samma nivå som tidigare, säger åklagaren Jim Westerberg.