Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagarens kritik mot nya lagen: ”En risk”

Från tidigare i somras.
Åklagare Linda Wiking.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Sedan i somras får personer under 18 år som mest sitta häktade i tre månader.

Åklagare Linda Wiking, som leder utredningen kring polismordet i Biskopsgården där en 17-åring är häktad, är kritisk mot den nya lagen.

– Det syns väldigt tydligt i det här ärendet, att tremånadersregeln inte kommer att fungera, säger hon till GP. 

De nya reglerna om tidsgränser för häktning infördes den 1 juli i år.

Det innebär att personer under 18 år som längst får sitta häktade tre månader i väntan på åtal, och att personer över 18 år som längst får sitta häktade i nio månader.

Åklagare Linda Wiking, som leder utredningen kring det uppmärksammade mordet på polismannen Andreas Danman i Biskopsgården i Göteborg den 30 juni där den misstänkte är en 17-åring, är kritisk till den nya lagen.

– I det här fallet har vi haft ett enormt engagemang och absolut alla resurser, inte minst från NFC. Och ändå är det knappt att vi hinner i mål. Jag bara undrar hur det ska gå med andra stora ungdomsutredningar, till exempel grovt våld och grova rån. Den sortens brott i den här miljön kommer, under mer normala förutsättningar, aldrig att lösas så fort, säger hon till GP.

Hon menar också att den nya lagen kan komma att innebära att de måste lägga allt fokus på en, kanske två, misstänkta i ärendena.

– Det syns väldigt tydligt i det här ärendet, att tremånadersregeln inte kommer att fungera. Det finns en risk att vi i framtiden tvingas fokusera på vissa specifika individer och inte utreder brottet i dess hela omfattning. Låt säga att vi blir tvungna att strunta i anstiftare och medhjälpare, för vi att vi inte hinner med det.

Är tidigare dömd

17-åringen, som misstänks för mord och försök till mord, bedöms inte vara allvarligt psykiskt sjuk, har tidigare framgått av ett läkarintyg från Rättsmedicinalverket.

I läkarintyget framkom vidare att 17-åringen beskrivit sig själv som välmående, både vid tiden för brottet han misstänks för samt i samband med utredningen.

Enligt polisens misstankar var 17-åringen ute efter en rivaliserande gängman då polismannen sköts till döds. Tidigare har han dömts för att attackerat den rivaliserande mannen med en kniv på en spårvagn i Göteborg.


Se också: