Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagarens krav: Livstids fängelse

Kvinnan riskerar livstids fängelse för mord.

Kvinnan står åtalad för att mördat sin kollega, en personlig assistent.

Nu yrkar åklagare Daniel Edsbagge på livstids fängelse.

– Det finns inget utrymme för att det skulle ha varit någon annan, menar jag, säger han till P4 Väst. 

På tisdagen avslutades rättegången mot den kvinna i 40-årsåldern som står åtalad för att ha mördat sin kollega, en personlig assistent, hemma hos en brukare i Trollhättan i september förra året.

Under rättegången framkom att åklagare Daniel Edsbagge yrkar på att kvinnan, som är en före detta S-politiker, ska dömas till livstids fängelse.

– Därför att den här gärningen har ett sånt allvar och det är också så att det skett en straffskärpningsregel när det gäller påföljden för mord som innebär att hittar man bara några försvårande omständigheter eller bara en del försvårande omständigheter så bör man hamna på livstid för mord, säger han till P4 Väst.

Åklagare Daniel Edsbagge.
Foto: ANDERS YLANDER / GT/EXPRESSEN

Ekonomiskt motiv

Enligt åklagaren mördade kvinnan sin kollega genom att knivhugga honom i bröstkorgen, halsen, kinden och högra axeln innan hon stal brukarens kontokort och mobiltelefon.

Motivet till dådet tros vara ekonomiskt och vid brottstillfället hade kvinnan stora skulder till följd av spelmissbruk, men själv har hon konstant nekat till alla brottsmisstankar.

Hennes version var under utredningen i stället att hon tvingats till platsen av två män som krävt henne på pengar. Hon menar att en av dem begick mordet.

Rättegången hölls i Vänersborgs tingsrätt.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT NYHETSBYRÅN

Enligt åklagare Daniel Edsbagge är kvinnans version utesluten.

– Det samlade svaret är att det finns inget i utredningen som visar på att det finns någon annan man som tvingat med henne på det här sättet. Vare sig tekniska spår, och då menar jag it-spår, det finns inte heller några spår på brottsplatsen. Det finns inget utrymme för att det skulle ha varit någon annan, menar jag, säger han till P4 Väst.

Förblir i häkte

Kvinnan står utöver mord och grov stöld även åtalad för framkallande av fara för annan samt bedrägeri.

Domen i målet faller den 5 mars. Till dess ska kvinnan vara kvar i häktet, enligt Ttela.