Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagarens krav efter att kvinnan dödat sin make

Den 72-åriga kvinnan dömdes för dråp i tingsrätten. Foto: Robert Betzehag
Fallet går på tisdagen upp i hovrätten i Göteborg. Foto: SVEN LINDWALL

Den 72-åriga kvinnan tog livet av sin make i protest mot vården.

Tingsrätten dömde henne till två års fängelse för dråp – åklagaren är inte nöjd med det utan vill se tio års fängelse för mord.

På tisdagen går fallet upp i hovrätten, skriver P4 Väst. 

– Det finns väldigt lite som pekar på att han ville dö, tvärtom, säger åklagaren Robert Beckard, till P4.

Paret hade varit gifta länge, i närmare 50 år och hade lika länge bott i den gemensamma lägenheten i Lysekil där händelsen ägde rum. 

Det var vid halv åtta på morgonen den sjätte april i år som hemtjänstpersonal gick in i deras bostad. Där fann de två blodiga och livlösa kroppar. Maken var avliden, medan kvinnan fördes i väg till sjukhus och överlevde.

Kvinnan blev snabbt misstänkt för mord. I lägenheten hittade polisen bland annat ett avskedsbrev, med kritik mot vården.

”Låt aldrig någon annan få bli så här lidande som (mannens förnamn) både fysiskt och psykiskt. Fånga upp de som mår dåligt och hjälp dem, det får aldrig gå ut över brukarna.”

Tingsrätten dömde för dråp 

Enligt den 72-åriga kvinnan var hon och maken var överens om att ta sina liv. Hon skar också sig själv den aktuella dagen, men överlevde.

Kvinnan åtalades senare för mord. Hon har medgett omständigheterna, alltså att hon tog livet av maken men hävdat att hon gjorde det av barmhärtighetsskäl.

Tingsrätten dömde kvinnan för dråp till två års fängelse. Rätten skrev i domen att gärningen hade ett straffvärde på fyra år, men de vägde in hennes ålder och hälsotillstånd och straffet blev då två år. 

Det var en dom som åklagaren valde att överklaga – han vill att kvinnan döms för mord.

På tisdagen går fallet upp i den högre instansen, hovrätten, skriver P4 Väst.

Vill se tio års fängelse

Åklagaren Robert Beckard vill se ett betydligt längre fängelsestraff för kvinnan och kommer yrka på tio år.

– Det finns väldigt lite som pekar på att han ville dö, tvärtom så finns det ganska mycket bevisning som pekar på att han ville fortsätta leva. Jag menar nu att tingsrätten gjort en felaktig bevisvärdering här och det är därför jag har överklagat, säger han till P4. 

Robert Beckard är åklagare i fallet. Foto: HENRIK JANSSON

Kvinnan ville först inte komma till hovrätten, men blir tvungen till det, enligt P4 Väst.

– I slutänden nu att de tär bra att hon är på plats så att hovrätten kan göra en vettigare bedömning av hennes situation som hon befinner sig i, säger kvinnans advokat Tommy Nilsson, till P4.