Åklagarens krav: 15 års fängelse för sprängning

Statistik för antalet anmälda brott i Västsverige i fjol.
Flera bilar förstördes vid bombdådet i Landvetter.
Foto: Läsarbild / Läsarbild
Ett stort polispådrag initierades vid händelsen som utspelade sig i vintras.
Foto: Läsarbild

Åklagaren yrkar på 15 års fängelse för två av tre åtalade som misstänks för inblandning i bilsprängningen i Landvetter i fjol.

Det rapporterar GP.

Runt fem kilo dynamit placerades vid bilen som stod på en parkering i Landvetter i november förra året. Den flög i luften vid den kraftiga explosionen. Flera andra fordon fattade eld eller fick andra skador.

– Det finns uppgifter om en hög smäll i samband med branden. När räddningstjänsten kom fram låg två bilar på taket, berättade Anna Görasson, polisens presstalesperson, strax efter att dådet hade skett.

Förra månaden kunde tre personer åtalas misstänkta för inblandning i gärningen samt för en kraftig explosion utanför ett sjuvåningshus i Angered i nordöstra Göteborg i slutet av september. Också i det fallet var det dynamit som användes. Polisen kallade det ”ett under” att ingen person kom till skada vid händelsen.

15 års fängelse

Nu vill åklagaren Stina Lundqvist att två av de tre misstänkta männen döms till uppåt 15 års fängelse, skriver GP. Den tredje mannen har släppts i väntan på domen.

Ärendet har förgreningar till andra delar av landet.

Stina Lundqvist, åklagare.
Foto: ANDERS YLANDER

Utredningen har skett inom ramen för den nationella särskilda händelsen Rimfrost och har rört sig över de polisiära regionsgränserna. Polisen i region Väst har bland annat samarbetat med region Syd. Tillslag har skett i Lund, Norrköping och Åstorp.

– Ingripandet har bidragit till säkerheten i Syd och brottsbekämpning i Sverige. Jag uppskattar starkt det arbete som gjorts av region Väst och Syd i detta fall. Det bidrar till att påverka trenden av sprängningar, menade Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Rimfrost.

Förnekar brott

Samtliga åtalade förnekar brott.

Åtalspunkterna i ärendet är, bland annat, försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.