Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren slår tillbaka mot Bandidosman

Bandidos och Hells Angels är de två mest välkända mc-gängen.
Hovrätten ska nu avgöra frågan om jäv i Bandidosmålet
Foto: SVEN LINDWALL
Marie Dahlin, tidigare kommunstyrelseordförande i Vänersborg, anklagas för jäv.
Foto: DRAGAN MITROVIC
Den tidigare Bandidosmannen hävdar, genom sin advokat att tidigare toppolitikern var jävig.
Foto: STELLA PICTURES
Den tidigare Bandidosmannen hävdar, genom sin advokat att tidigare toppolitikern var jävig.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Kommunstyrelsens tidigare ordförande i Vänersborg, Marie Dahlin, anklagas för att ha varit jävig då hon dömde i ett Bandidosrelaterat mål tidigare i år.

En av de dömda männen hänvisar till Dahlins uttalanden och engagemang mot mc-gänget under tiden som toppolitiker.

Nu slår åklagaren tillbaka.

Det var i förra veckan som GT kunde avslöja att Hovrätten i Västra Sverige utreder jävsanklagelser som riktas mot tidigare kommunstyrelseordföranden i Vänersborg, Marie Dahlin.

Hon dömde i sin roll som nämndeman i ett mål, där en av de åtalade var en tidigare profilerad medlem i det kriminella mc-gänget Bandidos.

”Ska vara jobbigt”

Via sin advokat hänvisade mannen bland annat till uttalanden som Marie Dahlin gjorde flera år tillbaka, där hon bland annat uppgett att ”det ska vara jobbigt att vara Bandidos i Vänersborgs kommun”.

– Jag känner att det var väldigt långsökt, det var väldigt många år sedan dessutom. Jag känner inte att jag har någon jävssituation, sa Marie Dahlin själv i förra veckan.

Nu har även åklagaren Rebecka Sjölund yttrat sig över påståendena om jäv och hon avfärdar det hela.

Inte jävig

”Dessa yttranden utgör inte en rimlig grund för NN:s invändning om jäv”, skriver åklagaren och menar att det inte framgår hur Marie Dahlins uttalanden i media skulle kunna påverka hennes beslutsfattande som nämndeman.

Den tidigare Bandidosmannen hade via sin advokat också hänvisat till att Marie Dahlin i sin roll som kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg frontat en samverkan mellan polisen och kommunen med syfte att motarbeta gängets etablering. 

Inte heller detta menar åklagaren gör Dahlin jävig.

”Det har inte heller preciserats närmare på vilket sätt Marie Dahlin, som företrädare för kommunen, genom samverkan med polisen mot organiserad brottslighet skulle vara olämplig att döma i målet.”

Välkomnar prövning

Nu ska frågan om jäv avgöras av tre domare i Hovrätten. Skulle de komma fram till att Marie Dahlin var jävig, så kommer målet återvisas till tingsrätten för ny prövning. 

Marie Dahlin har tidigare välkomnat prövningen.

– Jag hade ingen aning om vilka personerna var och jag har inte lagt några namn på minnet. För mig är jäv om du har känning till någon person, och Bandidos är ingen person vad jag vet, sa hon i förra veckan.

Se också:

Den första avdelningen startade i Helsingborg.