Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren: Offret slumpvist utvalt

Mordförsöket i Falkenberg ägde rum i mitten på juli.
Foto: MIKAEL BERGLUND
Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef i Falkenberg, efterlyser tips från allmänheten.
Foto: HANNA BRUNLÖF

En man i 25-årsåldern har häktats misstänkt för det brutala mordförsöket på en äldre kvinna i Falkenberg i mitten på juli.

Kvinnan var ute på en promenad när en man på cykel gick till attack med ett vasst föremål.

Offret tros vara slumpvist utvalt.

– Det finns ingen relation, säger kammaråklagare Gisela Sjövall.

Dådet inträffade den 18 juli. Offret, en kvinna i 80-årsåldern, var ute på en promenad vid Hästhagsudden i Falkenberg när en man på cykel gick till attack med ett vasst föremål för att sedan snabbt försvinna från platsen. Kvinnan fick svåra skador.

En man kunde gripas och anhållas för gärningen bara dagar senare, men släpptes på fri fot och har sedermera avskrivits från utredningen.

I måndags kunde dock en ny misstänkt, en man i 25-årsåldern, gripas och anhållas i ärendet. Under torsdagseftermiddagen hölls häktningsförhandlingen vid Varbergs tingsrätt.

– Han blev häktad på sannolika skäl misstänkt för försök till mord, säger kammaråklagare Gisela Sjövall. 

Ingen relation till offret

Enligt Sjövall finns det ingen relation mellan offret och den misstänkte gärningsmannen. Kvinnan förefaller vara ett slumpvist utvalt offer.

Motivet, om det finns något, är oklart.

– Det finns inga råninslag. Det är ett försök till mord, säger Gisela Sjövall.

Sjövall framhåller ett ”gediget polisarbete” som lett fram till misstankarna och gripandet. Hon säger att det delvis var tips från allmänheten som gjorde att mannen kunde gripas.

Den nu häktade mannen är tidigare ostraffad och hemmahörande i Falkenberg. Han misstänks inte för någon ytterligare brottslighet. Enligt tingsrätten finns det risk för att han undanröjer bevis eller försvårar utredningen på fri fot. Mannen motsatte sig häktningen.

– Han förnekar gärningen, säger försvarsadvokaten Gunilla Johansson.

Polisen vill ha tips

Polisen har gått ut med ett pressmeddelande där man fortsatt efterlyster tips från allmänheten.

– Vi arbetar brett i den här utredningen så precis som tidigare behöver vi fortfarande få in fler tips och eventuella vittnesuppgifter. Vi ber dem som var vid Hästhagsudden mitt på dagen den 18 juli att höra av sig till oss om de inte redan gjort det. Det går bra att ringa oss på 114 14 eller kontakta oss direkt på polisen i Falkenberg, säger Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef i Falkenberg.