Åklagaren: Hatbrott ”inte aktuellt” efter yxattacken

Man beväpnad med kniv och yxa tog sig in på en gymnasieskola i Varberg.
Polisinsats i samband med händelsen.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Attacken skedde på Peder Skrivares skola i Varberg.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Skolområdet spärrades av och evakuerades efter att mannen gått till attack och lindrigt skadat en elev.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

I personutredningen om den 25-årige yxmannen från Varberg framkommer det att mannen ”umgicks med personer som var väldigt extrema i sin ideologi”.

Men enligt åklagaren finns det ingenting som tyder på att mannen ingår i något högerextremt nätverk.

– Något sådant finns inte från våran sida, säger Henrik Kindlund, kammaråklagare.

Beväpnad med kniv, yxa och ett föremål som liknade en molotovcocktail tog sig den 25-åriga mannen in på Peder Skrivares skola i Varberg i slutet av januari.

Kort innan attacken satte mannen även eld på ett soprum i fastigheten där han bor. På skolan skadades en elev i handen innan 25-åringen försvann och senare greps en bit från skolan.

Mannen sitter nu häktad misstänkt för förberedelse till mord, grovt olaga hot, misshandel och förberedelse till mordbrand.

Under fredagen hålls en omhäktning.

– Jag har begärt tillstånd om förlängning om häktning i en månad till. Och anledningen till det är att det är många förhör kvar att genomföra, och vi väntar även på en del besked vad gäller vissa tekniska analyser som vi skickat i väg, säger kammaråklagare Henrik Kindlund.

Delade klipp på skolmördaren i Trollhättan

I en personutredning av frivården påstår mannen att han inte minns händelsen på skolan och att han ”mår dåligt över att höra att han kanske har skadat någon annan”. Han menar också att det hela var ett rop på hjälp.

– Han förnekar brott. Utredningen pågår, det har inte hänt så mycket, har hans advokat Gunilla Johansson tidigare sagt.

I samband med händelsen på skolan delade mannen på sin Facebook-sida ett klipp om skolmördaren Anton Lundin Pettersson i Trollhättan. Han hade också kvällen före dådet publicerat en bild på en svensk flagga, med texten: ”Våga vara stolt svensk och det är fan inget att skämmas över”.

I samband med händelsen delade mannen bland annat ett klipp på skolmördaren i Trollhättan.

I personutredningen går att läsa följande:

Dock hade han en period under hösten då han umgicks med personer som var väldigt extrema i sin ideologi, men det var inget för honom, upplevde GM”.

– Nu vill jag inte kommentera vad frivården har sagt. Men det finns inga indikationer i utredning än så länge att han ingår i någon form av nätverk eller krets som är högerextrem, något sådant finns inte från vår sida, säger Henrik Kindlund.

Åklagaren: Inget hatbrott

Åklagaren menar att det i nuläget inte finns någonting som tyder på att dådet rör sig om något hatbrott – men att det undersöks.

– Vi har ännu inte lagt på någon hatbrottsmarkering. Men detta är något som vi utreder kring. Om det är så kommer vi markera det som hatbrott men det är inget som är aktuellt i nuläget, säger Henrik Kindlund.

När förväntas du lämna in ett åtal?

– Det är svårt att ge någon prognos i nuläget. Nu har jag begärt förlängning en månad. Så jag vill inte säga hur mycket som återstår när vi är klara där. Och anledningen till de här antalen förhören är för att vi håller på att klarlägga vilka som befann sig på skolan och även hur han rörde sig i lokalerna, och det är ett ganska stort arbete.

Se mer:

Det var den 28 januari som en man beväpnad med yxa och kniv tog sig in på Peder Skrivares skola i Varberg.