Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokaten i Wilma-fallet: ”Har ingen dödsorsak”

Åklagaren tror sig nu veta hur 17-åriga Wilma Andersson mördades. Men advokaten är inte övertygad.
Wilma Andersson blev 17 år. Hennes pojkvän är misstänkt för mordet.Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Polisen hittade en kroppsdel under sökandet efter Wilma som gjorde att man uteslöt att hon kan hittas vid liv.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Åklagaren tror sig veta hur 17-åriga Wilma Andersson mördades.

Den mordmisstänkte pojkvännens försvarsadvokat menar dock att det är långt ifrån bevisat att Wilma har mördats.

– Vi har ingen dödsorsak, säger advokat Beatrice Rämsell.

 Åklagaren Jim Westerberg har nyligen berättat att han har en uppfattning om hur Wilma Andersson mördades.

– Vi har fått en klarare bild. Jag har fått en presentation av polisen om fynd och spår och annat. Vi har en bättre bild av vad som kan ha hänt, som lite bekräftar vad vi haft som arbetshypotes, sa Westerberg för knappt två veckor sedan.

Men försvarsadvokat Beatrice Rämsell, som företräder den mordmisstänkte pojkvännen, har varit kritiskt mot bristen på insyn i utredningen. 

”Vet inte dödsorsaken”

Nu har det dock lättat lite på den fronten.

– Vi har blivit delgivna utredningsmaterial som det är tänkt att man ska bli. Det har blivit en förbättring där tycker jag. Sedan kan jag inte säga vad det är då jag har yppandeförbud. Men vi börjar bli informerade på ett mycket bättre sätt än tidigare, säger hon.

Åklagare Jim Westeberg menar att polisens arbetshypotes stärkts och att åtal kommer kunna väckas.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Rämsell menar dock att det inte kommit fram något väsentligt som pekar mot hennes klient. Hon menar också att det inte kan anses vara bevisat att Wilma faktiskt mördats.

– Jag kan konstatera att vi fortfarande inte vet, eller har besked om dödsorsaken.

Åklagaren har uttalat att bevisläget stärkts.

– Jag tycker inte det. Det har inte stärkts. Vi har fått utredningsmaterial, men det kan peka i många olika riktningar.

Vad är din uppfattning om vad som har hänt?

– Det har jag ingen uppfattning om. Det jag kan säga är att han (den misstänkte) tillbakavisar att han skulle ha någon delaktighet i hennes död, säger Beatrice Rämsell.

Hon berättar vidare att hon och hennes klient sitter i förhör med polisen ungefär en gång i veckan.

Åklagaren lovar åtal

Åklagaren Jim Westerberg har utlovat ett åtal i fallet. Dock med brasklappen att han inte vill gå in på exakt hur det ska se ut eller ”vilka brott som kan vara aktuella”. Han har också sagt att mycket utredningsarbete kvarstår innan det blir aktuellt.

Wilma Andersson anmäldes som försvunnen i november i fjol och ett stort sökpådrag inleddes. Strax efter försvinnandet greps Wilmas pojkvän, misstänkt för mord. Ett fynd av en kroppsdel, som hittades tidigt i utredningen, gjorde att polisen uteslöt att Wilma skulle kunna hittas vid liv.

Utöver pojkvännen är ytterligare två personer misstänkta i fallet. Det är pojkvännens pappa och en kvinna i 40-årsåldern i familjens närhet. De misstänks för grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Personerna är inte frihetsberövade.