Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

72-åringen dödade sin man: ”Vill lägga det bakom mig”

Hovrätten dömde kvinnan till fyra års fängelse för dråp.
Foto: SVEN LINDWALL
Kvinnan avtjänar nu sitt straff på en anstalt i Norrland.
Foto: robert betzehag

Den 72-åriga kvinnan uppger att hon och hennes make var överens om att de båda skulle dö – och att hon därför tog hans liv.

I hovrätten dömdes hon till fyra års fängelse för dråp.

Nu har hon beslutat att inte överklaga domen.

– Jag vill lägga det här bakom mig och orkar inte en runda till, säger hon till P4 Väst. 

Paret, som bodde tillsammans i en lägenhet i Lysekil, hade varit gifta i närmare 50 år.

Den 6 april i år hittade hemtjänstpersonal två blodiga och livlösa kroppar. Maken var död, medan kvinnan fördes till sjukhus och överlevde.

Kvinnan misstänktes ligga bakom hennes makes död, och var därför misstänkt för mord.

I lägenheten hittade polisen bland annan ett avskedsbrev, där kvinnan kritiserade den vård hennes man fått.

”Låt aldrig någon annan få bli så här lidande som (mannens förnamn) både fysiskt och psykiskt. Fånga upp de som mår dåligt och hjälp dem, det får aldrig gå ut över brukarna.”

Hävdade att hon dödade maken av barmhärtighetsskäl

Kvinnan, som är 72 år gammal, menar att hon och maken var överens om att ta sina liv och skar också sig själv.

Hon erkände omständigheterna, det vill säga att hon tagit livet av maken, men menade att hon gjorde det av barmhärtighetsskäl.

I tingsrätten dömdes kvinnan till två års fängelse för dråp. I sin dom skrev rätten att gärningen hade ett straffvärde på fyra år, men att man att man vägde in kvinnans ålder och hälsotillstånd och att påföljden därför blev kortare.

Åklagaren valde dock att överklaga tingsrättens dom, då han menade att kvinnan gjort sig skyldig till mord.

Straffet skärptes

Den 29 oktober togs därför upp på nytt, den här gången i hovrätten, som valde att skärpa straffet till fyra års fängelse. Rubriceringen förblev dock fortsatt dråp och inte mord.

”Hovrätten anser liksom tingsrätten att det finns förmildrande omständigheter som medför att kvinnan ska dömas för dråp och inte mord. Domstolen tar bland annat hänsyn till att kvinnan berättat att hon uppfattade det som att hon uppfyllde mannens verkliga vilja att avsluta hans liv på det sätt som hon gjorde. Situationen skiljer sig dock från klara fall av så kallade barmhärtighetsmord när en svårt sjuk person på ett klart och tydligt sätt ber en nära anhörig om hjälp att få dö”, skrev hovrätten i ett pressmeddelande.

Efter att hovrättens dom fallit rådde kvinnans advokat henne att söka prövningstillstånd till Högsta domstolen, så att fallet kunde prövas igen.

Nu står det klart att så inte blir fallet. P4 Väst har talat med kvinnan, som nu avtjänar sitt straff på en anstalt i Norrland.

– Jag orkar helt enkelt inte, säger kvinnan till P4 och fortsätter:

– Jag vill lägga det här bakom mig och orkar inte en runda till.