Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare elitbrottare slog ihjäl man med nävarna

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019.
Mannen i 55-årsåldern.
Foto: Polisen
Blodfläckar i den aktuella lägenheten, från polisens förundersökning.
Foto: Polisen

I ett larmsamtal berättade mannen att hans vän har blivit misshandlad innan han dök upp, att han sen somnat och snarkat men nu inte längre reagerar. 

Det var inte sant.

Redan i det första längre förhöret berättar mannen, en tidigare elitbrottare, att de slagits och säger att han själv blev attackerad av kamraten.

Göteborgs tingsrätt dömer nu den 55-årige mannen till fyra års fängelse för grovt vållande till annans död och grov misshandel. 

Ambulans larmades till lägenheten i Kyrkbyn i slutet på maj i år efter ett samtal från lägenhetsinnehavaren, av den 55-årige mannen.  

Han berättade för operatören:

– Hej. Jag vill göra en orosanmälan, en vän till mig kom i går till mig. 

– Mm. 

– Väldigt berusad och sönderslagen, det var någon slags våld någonstans här på Hisingen. 

Han berättar vidare att kompisen somnat, och under natten har snarkat. Men att snarkningarna nu upphört.

– Och nu snarkar han inte och han vill inte gå upp. 

Nekar till anklagelserna 

Ambulansen kunde inte rädda livet på mannen och polisen misstänkte att ett grovt våldsbrott begåtts. 

Den 55-årige lägenhetsinnehavaren blev huvudmisstänkt och redan i det första förhöret berättade han en helt annan version av händelseförloppet.

Den misstänkte säger i förhör att han använt sig av självförsvar då, enligt hans berättelse att den berusade kamraten attackerat honom med en kniv, bråket ska sedan ha pågått i två omgångar, enligt den misstänkte.

– Jag hade inte mördat NN och jag hade inte avsikt att mörda nån. Jag blev själv attackerad och jag försvarade mig, säger mannen i ett av förhör. 

Mannen döms i Göteborgs tingsrätt.
Foto: ANDERS YLANDER

Mannen döms av tingsrätten 

Åklagaren valde att åtala för mord med alternativyrkandena synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död samt grov misshandel och grovt vållande till annans död.  

På tisdagsförmiddagen föll domen i Göteborgs tingsrätt, 55-åringen döms för grovt vållande till annans död och grov misshandel till fyra års fängelse. 

Rätten skriver att de inte anser att det funnits något uppsåt att döda den bekante:.

”Tingsrätten konstaterar att det inte har framkommit omständigheter som talar för att XX (den dömde mannen) hade för avsikt att döda NN (den döde mannen) eller att han insåg att detta var en oundviklig följd av hans agerande”.

Tingsrätten anser däremot att det inte att handlat om nödvärn:

”Det kan sammanfattningsvis konstateras att det eventuella våld som NN kan ha utsatt XX för inte har gett honom rätt att gå till angrepp på det sätt som skett.”, skriver rätten i domen. 

Kring att 55-åringen tidigare brottats på elitnivå resonerar tingsrätten:

”XX har varit brottare på elitnivå och var betydligt större än NN varför han borde ha kunnat freda sig från honom utan att tillgripa ett så kraftigt våld som skett.”

Dömer för grov misshandel 

När det gäller rubriceringen av misshandeln väljer inte tingsrätten att inte döma för det grövre brottet synnerligen grov misshandel. 

”Det kan till exempel konstateras att det inte var fråga om knivhugg eller användning av andra tillhyggen som typiskt sett kan leda till döden. Brottsrubriceringen synnerligen grov misshandel är avsedd för de absolut allvarligaste fallen av misshandel och det har inte framkommit att de slag och sparkar som XX utsatte NN för ska räknas till denna kategori”

Han döms också för rattfylleri men frias från misstankar om olovlig körning. 

I mars i år beslöt hyres- och arrendenämnden att mannen skulle flytta ur sin lägenhet efter att han missat att betala åtta hyror i följd, från april till november 2019. Han ska dessutom ha varit hotfull mot grannar och sovit i förrådet.

Han flyttade senare till en ny lägenhet, i vilken den den dödliga misshandeln ägde rum.

GT har varit i kontakt med den dömde mannens advokat som inte vill kommentera domen. 

Inte heller åklagaren vill kommentera.

– Jag kan säga att tingsrätten inte delar min bild men jag vill ta del av domen innan jag kommenterar.