Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

37-åringen släpptes 16 dagar innan dådet

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019
Mannen står inför rätta i Göteborgs tingsrätt för mord, mordförsök och grov misshandel. Foto: Polisen
Kvinnan dödades i sin lägenhet i närheten av Mariaplan i Majorna i mars i år. Foto: LÄSARBILD

Den 37-årige mannen står inför rätta i Göteborgs tingsrätt misstänkt för mord, mordförsök och grov misshandel. 

En serie händelser som ägde rum samma dag i mars i år.

Det är dock inte första gången mannen är misstänkt för brott – i den rättspsykiatriska utredning som gjorts framgår att han förekommer i belastningsregistret vid 38 tillfällen och har varit frihetsberövad under åtta år av sitt liv. 

Flerbarnsmamman dödades i sin lägenhet i närheten av Mariaplan i Majorna i Göteborg någon gång mellan den 4 och 5 mars i år.

Hon hittades av en väninna och hade utsatts för kraftigt knivvåld.

Ett dygn senare greps en nu 37-årig man misstänkt för dådet.

Mannen, som är en återfallsförbrytare och som gång på gång dömts till fängelse, hade nyligen blivit villkorligt frigiven från sitt senaste fängelsestraff.

Han släpptes från fängelset den 18 februari – 16 dagar innan kvinnan hittades död i sin bostad.

När polisen i förhör konfronterar honom med uppgifter från NFC, nationellt forensiskt centrum, om att man hittat kvinnans blod på hans tröja, svarar han att det inte kan vara sant:

Men det stämmer inte!! Ni ljuger! Ni säger att jag hade en blodig blå tröja, med blod på alltså. Ni driver med mig! Hur har ni tänkt ut, när skall NN ha blivit mördad?, skriker han i förhör.

Har erkänt två fall av misshandel 

Mannen ställdes senare inför rätta, inte bara misstänkt för mord utan också för mordförsök och grov misshandel.

Alla tre brotten har begåtts den 4 eller natten mot 5 mars. 

Den misstänkte mannen har erkänt två fall av misshandel i de ärenden som gäller mordförsök och grov misshandel, men nekar i övrigt till misstankarna.

Men tingsrätten i Göteborg har kommit fram till att det finns ”övertygande bevisning” för att mannen gjort sig skyldig till ”de av åklagaren åtalade gärningarna i allt väsentligt”.

Innan rätten ska besluta om en dom skickades mannen på en rättspsykiatrisk undersökning, som genomfördes i början av augusti. 

Domen mot mannen väntas falla i Göteborgs tingsrätt inom kort. Foto: ANDERS YLANDER

Har genomgått flera utredningar 

I den går man igenom mannens liv som han till stora delar levt utanför samhället.

Det framgår att han finns under 38 avsnitt i belastningsregistret, det handlar främst om stölder, narkotikabrott och trafikbrott, men mannen har tidigare också begått våldsbrott och har tillbringat åtta år av sitt liv som frihetsberövad. 

Den misstänkte mannen har också under utredningen visat riskfaktorer för fortsatt brottslighet. 

Det framgår i den rättspsykiatriska utredningen att den misstänkte tidigare genomgått flera sådana utredningar, men att han då inte bedömts vara allvarligt psykiskt sjuk. 

Vid den senaste utredningen kom man fram till att han lider av en allvarlig psykisk störning och rekommenderar därför rättspsykiatrisk vård som påföljd vid en fällande dom. 

Den kommer falla i Göteborgs tingsrätt inom kort.