Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

28-årig man döms för knivmordet på kamrat

28-åringen hade själv skador efter händelsen.
I bostaden där offret befunnit sig innan han fördes till sjukhus hittade polisens tekniker blodspår.
Foto: Polisen
Polisen på plats vid avspärrningarna efter mordet i februari.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO /

En februarinatt tidigare i år tappar en man i 30-årsåldern medvetandet och vaknar aldrig igen.

Hans sista ord: ”Han högg mig”.

Nu har en 28-årig man, som själv berättat att han känt offret i över 20 år, dömts för dådet, till fängelse i 12 år för bland annat mord.

– Jag är en ganska lugn person, jag är ingen person som är våldsam eller hyser agg mot någon, har han tidigare sagt i polisförhör.

Natten mellan den 24 och 25 februari uppstår bråk vid några baracker, som fungerar som bostäder, i Trollhättan.

Det pratas om en knarkaffär, en lånad mobiltelefon, och en påstådd skuld, menar åklagaren – en teori som också får stöd av flera vittnesförhör.

– (Gärningsmannen) trodde han skulle få vara med och betala men det fick han inte. Han blev vansinnig, berättar en av personerna som var med den aktuella kvällen, i polisförhör. 

Enligt samma vittne ska 28-åringen senare ha skrikit ”kom ut och visa vad ni går för”, vilket inledde det dödliga våldet mot offret i 30-årsåldern.

När vittnet ser sin vän nästa gång ”pulserade det ut blod” från såren i hans båda ben. Mannen har också huggits i bröstet.

– Ett av vittnena ser hur han kommer tillbaka från slänten och säger något i stil med att ”den fittan högg mig” eller ”han högg mig” och sen segnar han ner och svimmar, har åklagaren Robert Beckard tidigare berättat.

– Hej jag behöver ambulans i en eh granne här har blivit huggen jag tror han är döende i toaletten här, lyder samtalet till SOS Alarm.

Mannen avlider senare under natten, på NÄL. 

”Jag är en ganska lugn person” 

Samma natt grips en 28-årig man. Han anträffas i anslutning till brottsplatsen, tillsammans med flera andra människor, och har enligt ett polis-PM skador på handen.

(28-åringen) berättar efter att ha blivit tillfrågad om en sårskada på handen att han har handlat i nödvärn. Vid fråga om vad för handling han avser med nödvärn beskriver (28-åringen) en situation där han avväpnar en knivbeväpnad man och sedan med hjälp av tillhygget han tar ifrån sin motpart stöter/motar bort motparten”.

I polisförhör ska 28-åringen senare berätta att han känt offret ”i långt över 20 år”, att det inte finns någon ”chans på denna jord att jag skulle vara hotfull mot någon överhuvudtaget speciellt inte mot (offret)”, och vidhålla förklaringen att det hela har handlat om en nödvärnssituation.

– Jag är en ganska lugn person, jag är ingen person som är våldsam eller hyser agg mot någon, har han tidigare sagt i polisförhör.

Han förnekar brott, har hans advokat Malin Wassén Kjellberg tidigare sagt:

– Det enda jag kan svara att han förnekar brott, han har agerat i självförsvar. Det är hans inställning.

Teknisk bevisning finns inhämtad – bland annat en kniv där både offrets och gärningsmannens DNA påträffats. Att det faktiskt rör sig om mordvapnet är däremot inte fastställt, har åklagare Robert Beckard berättat.

– Vi har hittat en kniv och ett par andra föremål men det finns en risk att han fått med sig mordvapnet och gjort sig av med det.

Döms till 12 års fängelse

På fredagen dömdes mannen till 12 års fängelse för flera brott – bland annat mord och narkotikabrott. 

Tingsrätten anser att det är han som utdelat de tre knivhugg som träffat offret, och inte bara de två som han medgett att han utdelat för att skydda sig själv från en pågående attack.

Man kommer i domen fram till att varken offret, eller den nu dömde mannen, hade rätt till nödvärn mot den andre, och att ”oavsett ovanstående har det under alla omständigheter varit uppenbart oförsvarligt av (28-åringen) att hugga med kniv mot bröstkorgen på (offret)”.

Samtidigt menar man att det inte finns några försvårande omständigheter som talar för ett längre fängelsestraff – däremot förmildrande.

Bland annat att 28-åringen tidigare under kvällen blivit knivskuren av offret. Tingsrätten lägger också vikt vid att händelsen inte kan beskrivas som ett överfall, utan ”mer av en duell där de båda var beväpnade”.

Som tingsrätten uppfattat situationen hade utgången av uppgörelsen därför lika gärna kunnat bli den motsatta”. 

UR ARKIVET: 

Inledningsvis misstänktes ytterligare två personer för mordet – men förundersökningen mot dem lades ner.