Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

22 personer åtalas för assistansbedrägeri

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
22 personer åtalas nu vid Göteborgs tingsrätt.
Foto: LOVISA WALDECK

Företrädare för ett assistansbolag misstänkts för att tillsammans med brukare och assistenter lurat Försäkringskassan och Göteborgs kommun på över 43 miljoner kronor. 

Nu åtalas 22 personer för assistansbedrägeri. 

– Jag skulle vilja tro att detta är ett av de största sådana här ärenden som funnits, säger Petter Lundgren, kammaråklagare.

Utredningen visar att brukare har kraftigt överdrivit allvarliga sjukdomstillstånd eller simulerat sjukdom för att lura myndigheterna. 

Brotten har enligt åklagaren pågått mellan 2012 och 2020 och varit systematiska. 

Av de 22 åtalade sitter tre personer häktade och det rör sig huvudsakligen om grovt bidragsbrott, grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott. 

– Det har varit olika roller. Vissa har varit brukare och sedan har det varit assistenter som också är misstänkta för brott. Sedan finns det de som är huvudmän, huvudpersoner, som har anknytning till assistansbolaget. De har gett upphov till brottsligheten och planerat och utfört, säger Petter Lundgren, kammaråklagare.

Lagen förhindrar bevis

Brottsligheten har möjliggjorts genom att utnyttja fattiga arbetskraftsinvandrare. Genom att locka med uppehållstillstånd i Sverige har dess personer i vissa fall jobbat för de misstänkta till en väsentligt lägre lön. 

Enligt åklagaren är den här typen av brott resurskrävande och de har inte lyckats få fram alla bevisuppgifter i utredningen. 

– Vi är av lagen förhindrade att ta del av potentiellt avgörande bevisning. Det handlar bland annat om att vi inte får läsa av meddelanden mellan de misstänkta eftersom de är släkt eller familj, säger Alexander Malmgren, kammaråklagare, i ett pressmeddelande. 

– De misstänkta kommer från olika länder på Balkan och olika orter. Men de ligger geografiskt nära varandra. Huvuddelen av de misstänkta är släkt med varandra, säger Petter Lundgren.

Genrebild. Sammanlagt rör det sig om 43 miljoner kronor som lurats av Försäkringskassan och Göteborgs kommun.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Omfattande fall

Förhandlingen planeras att starta den 27 april i Göteborgs tingsrätt och beräknas pågå i 41 dagar. Det är ett mycket omfattande brottsfall, berättar åklagaren. 

– Jag skulle vilja tro att detta är ett av de största sådana här ärenden som funnits, säger Petter Lundgren.

SE FLER NYHETER: Polisen varnar nu för ökade bedrägerier

Polisen varnar nu för ökade bedrägerier i samband med vaccinering i Sverige.