Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

19-åring knivdödades i Nordstan – två åtalas

På övervakningsfilmerna från Nordstan syns hur knivmordet begås. Foto: Polisen
Brottsplatsen efter dådet. På bilden syns bland annat sjukvårdsmaterial. Foto: Polisen
Det var i Nordstan som en 19-årig man knivhöggs till döds.Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Nu åtalas två män för mord och medhjälp till mord. Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Den 19 juli i år knivskars en 19-årig man till döds i Nordstan. 

Nu åtalas två män, en 22-åring och en 24-åring, för mord och medhjälp till mord.

Medhjälpen har bestått i att mannen hållit i offrets kompis så han inte kunde hjälpa sin vän, enligt åklagaren.

Det var strax innan midnatt den nittonde juli i år som en 19-årig man skadades svårt och senare avled av sina skador efter ett knivbråk i Nordstan. 

En 22-årig man kunde gripas senare samma kväll på en spårvagn och anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord. Han hade själv skadats i bråket och blödde från armen. Ett vittne berättade för GT: 

– Jag såg en man rusa ut från Nordstan med dragen kniv, och sedan fortsätta bort mot spårvagnshållplatserna vid Centralstationen. Det tog nog några minuter innan de första vakterna kom dit och började springa efter. Man blir ju väldigt skärrad när det händer och min första tanke var att det var väldigt mycket folk borta vid spårvagnshållplatserna dit han var på väg.

Två åtalas för inblandning 

Enligt polisens uppgifter rörde det sig om ett större bråk i och omkring Nordstan, där det från början var sex personer delaktiga.

– Det är ganska rörigt på platsen för att beskriva det milt, sa Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Några dagar senare häktades ytterligare en man, 24 år gammal, misstänkt för medhjälp till mord. 

Hela händelsen fångades på film av Nordstans kameraövervakning. Detta har bidragit till bevisningen i målet där de båda männen sedan fredagen alltså står åtalade misstänkta för mord respektive medhjälp till mord.

På övervakningsfilmerna från Nordstan syns hur knivmordet begås. Foto: Polisen

Försökte rädda sin vän

Enligt förundersökningen menar den misstänkte mördaren att han handlade i nödvärn, då han vid tidigare tillfällen påträffat 19-åringen med kniv. 

I ett förhör med en vän till offret, som också befann sig på platsen när mordet inträffade, uppges att vännen försökte rädda 19-åringen. Han ska då enligt åklagaren ha blivit fasthållen av den 24-åring som står åtalad misstänkt för medhjälp till mord.

– Jag försökte rädda (19-åringen), men det gick inte, säger han i ett förhör med polisen.

– Sen därefter går jag emot han och försöker rädda (19-åringens) liv så den andra killen håller mig, säger lägg inte dig i.

– Sen därefter så jag skriker för jag kunde inte rädda han. Så jag skriker hjälp, på en gång jag skrek hjälp, säger han i polisförhör enligt förundersökningen. 

”Tog ett steg tillbaka” 

Claes Kennedy är försvarare till den 24-årige mannen som åtalas för medhjälp till mord. 

– Han anser att han inte gjort sig skyldig till medhjälp utan han är av den åsikten att när han väl förstod att det fanns en kniv inblandad i det hela så släppte han allt och tog ett steg tillbaka, säger Claes Kennedy.

Försvararen menar att bevisläget är ”någorlunda gott” till hans klients fördel. Den misstänkte anser sig helt oskyldig, medan åklagaren yrkar på utvisning av 24-åringen.

– Det kan jag inte kommentera just nu men sannolikt motsätter han sig det, säger Claes Kennedy.