Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

18-årig man sköt fel person - döms för mord

Under 2018 anmäldes drygt 1,5 miljoner brott i Sverige.
18-åringen mördade en man i 25-årsåldern i november i fjol.Foto: POLISEN

Den unge mannen skulle mot betalning mörda en person som kopplas till en gängkonstellation på Hisingen – men sköt fel person.

På måndagen avkunnade tingsrätten sin dom: Nio års fängelse.

Hade mannen varit myndig vid tiden för brottet hade påföljden blivit livstids fängelse. Det skriver tingsrätten i sin dom, och beskriver samtidigt dådet som ”en ren avrättning.

Den 18-årige mannen ville klättra i den kriminella hierarkin och hade tagit på sig att mörda en ledande person i en rivaliserande organisation. För mordet skulle han få 150 000 kronor.

Den 14 november i fjol utrustade han sig med en pistol och en kulspruta. Men det blev en annan man som föll offer för hans kulor. 

Strax efter klockan 19 samma kväll begav sig gärningsmannen till Biskopsgården för att spana på en annan man som han också hade för avsikt att skjuta. Planen var inte att det skulle ske då, men när 18-åringen tyckte sig få syn på mannen bestämde han sig för att gå till handling.

På morddagen tog gärningsmannen flera bilder där han poserade med vapnen.Foto: POLISEN

Sköt fel person

Han hämtade sin pistol, gick fram till mannen och avlossade ett flertal skott i huvudet och bröstet på honom. Gärningsmannen började gå därifrån, men återvände för att även avlossa de återstående skotten i magasinet.

Mannen, som var i 25-årsåldern, avled av sina skador.

Senare framkom uppgifter om att mannen kunde ha skjutits av misstag.

– Anledningen till det är för att vi inte har hittat någon koppling mellan offret och det kriminella nätverket som ska vara inblandade, sa vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo efter att två unga män anhållits i februari i år för delaktighet i mordet.

18-åringen har senare också bekräftat att han sköt fel person.

Ålder avgörande för straffet

Mannen åtalades för mord, men också för förberedelse till mord. Detta eftersom 18-åringen även hade för avsikt att skjuta ledaren i det rivaliserande gänget.

En 16-åring åtalades samtidigt för medhjälp till förberedelse till mord.

Under måndagen meddelade tingsrätten fällande dom för båda ynglingarna. Deras ålder påverkar dock straffpåföljden kraftigt. Vid tidpunkten för mordet var skytten 17 år och hans kumpan 15 år.

I domen skriver Tingsrätten bland annat att ”det är fråga om en ren avrättning på nära håll med flera skott från ett kraftigt vapen” och att ”offret saknade all möjlighet att värja sig.”

Hade gärningsmannen fyllt 21 år vid tidpunkten för mordet hade han dömts till livstids fängelse, skriver domstolen. I stället blir straffpåföljden åtta års fängelse. Därtill döms mannen för en rad andra brott, och totalt bestäms straffet till nio år i fängelse. Mannen har erkänt brottet.

16-åringen döms mot sitt nekande till åtta månaders sluten ungdomsvård för medhjälp till förberedelse till mord.