Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

17-åring döms för mordet på Andreas Danman, 33

I dag dömdes 17-åringen mot sitt nekande till åtta års fängelse för mordet och för mordförsök på ytterligare en person som har koppling till gängkonflikten Biskopsgården.
Andreas Danman, 33, började polishögskolan 2018. I somras sköts han till döds.
Foto: Hilda Frankki / SMÅLANDSPOSTEN
17-åringen misstänks för mordet på Andreas Danman och mordförsök på tre andra personer.

I somras sköts polisen Andreas Danman, 33, till döds i Biskopsgården. 

Två dagar senare greps en 17-åring misstänkt för mordet. I dag dömdes han mot sitt nekande till åtta års fängelse för mord och mordförsök.

17-åringen döms också att betala skadestånd till mördade Andreas Danmans efterlevande familj. 

Kvällen den 30 juni patrullerade polisen Andreas Danman i Biskopsgården. Han kom körande på en moped i tjänsten när han sköts i halsen, och dog av sina skador.

Under fredagen stod det klart att 17-åringen som misstänkts för mordet döms till åtta års fängelse.

”17-åringen döms mot sitt nekande för att ha dödat polismannen Andreas Danman och för att ha försökt döda en person med koppling till gängkonflikten i Biskopsgården till fängelse i åtta år”, går det att läsa i tingsrättens dom.

17-åringen fälls på grund av bevisning i form av bland annat DNA, övervakningsfilmer och vittnesuppgifter.

Sluten ungdomsvård inte tillräckligt

I domen konstaterar man också att en så ung person i normalfallet ska få en påföljd som bestäms till sluten ungdomsvård vid så här allvarlig brottslighet. Att 17-åringen i stället dömts till åtta års fängelse motiveras med att det förekommit försvårade omständigheter, enligt lagmannen Göran Lundahl:

”I det här fallet är omständigheterna så försvårande att mordet i sig skulle ge livstids fängelse för en vuxen person och därtill kommer mordförsöket. Sluten ungdomsvård är då inte tillräckligt ingripande utan påföljden ska bestämmas till fängelse”.

Mordet orsakade en chockvåg över hela landet. Efteråt lades det hav av blommor på flera olika platser för att hedra Andreas Danman. I sociala medier visade människor sitt stöd med den tunna blå linjen, som ska symbolisera polisens funktion som mellanrummet mellan samhället och våldets kaos.

Poliskolleger samlades vid minnesplatsen för Andreas Danman efter mordet i somras.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Bara två dagar efteråt, den 2 juli, greps tonåringen som nu dömts för skjutningen. Han är tidigare dömd för mordförsök och kopplas till det kriminella nätverket i Norra Biskopsgården.

Egna versionen: ”Gick runt och chillade” 

I en skogsremsa inte långt från mordplatsen hittade polisen kort efter dådet flera fynd som kunde kopplas ihop med den misstänkte. Polisens forensiker har konstaterat att kulan som träffade Andreas Danman sköts från den kulsprutepistol som hittades i skogen. 

Där hittades också en jacka, luvtröja, mjukisbyxor, munskydd och handskar – ”att den misstänktes DNA påvisades på kläderna och på munskyddet ger starkt stöd för att han burit dem”, går att läsa i förundersökningen.

I domen framgår det att tingsrätten inte kan avgöra om 17-åringen såg att Andreas Danman var en polis eller inte. Det har inte framkommit något motiv att angripa Andreas Danman eller polisen i allmänhet. 

På platsen fanns tre andra personer i samband med mordet, som tillhör det med nätverket i Norra Biskopsgården rivaliserande gänget i Södra Biskopsgården. Tonåringen döms även för mordförsök på en av dem.

– Gärningsmannen har kommit till platsen och det gör han för att döda en, eller flera av tre, som befinner sig på gården, har åklagare Linda Wiking tidigare sagt.

En av personerna är samme man som 2019 utsattes för det mordförsök som 17-åringen dömdes för.

Under den avslutande rättegångsdagen sade Linda Wiking i rätten att straffvärdet hade varit livstids fängelse om 17-åringen varit något äldre. 

Men hon yrkade slutligen på tio års fängelse. 

– Det samlade straffvärdet kommer inte under tio år.

Den åtalade har hela tiden nekat till brott, och i förhör har han menat att han i själva verket befann sig i Frölunda vid tiden för mordet. Men berättelsen har ändrats flera gånger under rättegången.

– Alltså vi gick runt och chillade, inget mer, har han sagt i polisförhör. 

Försvararen: ”Är överraskande”

Åklagare Linda Wiking som alltså yrkade på tio års fängelse är nöjd med domen i stora drag, men delar inte tingsrättens uppfattning om övriga målsäganden. 

– Det är när det gäller de andra målsägande. Tingsrätten har ju dömt för försök till mord på en utav dem. Vi menar ju att brott begåtts mot tre personer, säger Linda Wiking. 

17-åringen försvarsadvokat hans Palm är förvånad över domen, 

– Den är överraskande på det sättet att de inte valde sluten ungdomsvård utan i stället valde fängelse. Det är väl det som mest sticker ut tycker jag.

Varför då?

– Den absoluta utgångspunkten för brottslingar under 18 år är att man ska välja sluten ungdomsvård. Och när man har det som en så kallad absolut utgångspunkt ska det till väldigt mycket omständigheter för att man ska frångå den.

Hur ser du på att man kommer fram till att det inte gick att säga för din klient att det var en polisman som sköt?

– Det var inte oväntat, för uppgifterna om att det förhöll sig på det sättet tycker jag var tydliga redan i förhandlingen i tingsrätten

Hans Palm hade vid lunchtid på fredagen inte hunnit prata med sin klient och hade därför inget svar på frågan om de kommer överklaga domen. 

– Jag ska besöka honom i morgon och även vara i kontakt med honom i eftermiddag, säger Hans Palm. 


”Var i Frölunda med några vänner”

17-åringen som misstänks för mordet på polismannen Andreas Danman sa i rätten att han hade rökt cannabis den dagen.

Fallet kan påverka polisens sätt att arbeta i utsatta områden

Fallet kan påverka polisens sätt att arbeta i utsatta områden

Domen faller mot misstänkte polismördaren