Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

16-åring sköts i bröstet: ”Du ska dö här i dag”

Rån, misshandel och sexualbrott • Brå:s statistik över anmälningarna.
De två gärningspersonerna fångas på en övervakningsfilm på bussen.

I oktober förra året lockades en 16-årig pojke till en avskild plats i Frufällan utanför Borås.

Där blev han skjuten i bröstet av sina egna klasskompisar – med ett hemmagjort hagelgevär.

”Han var själv ute på en ö, ensam i skogen med två killar som ville döda honom”, går att läsa i tingsrättsdomen.

De två pojkarna dömdes till två år och åtta månaders sluten ungdomsvård för bland annat mordförsök och rån, i Borås tingsrätt.

Nu fastställer hovrätten straffen för de två gärningspersonerna.

Det är den 9 oktober. En 16-årig pojke har tagit sig till ett närliggande hus i Frufällan, i Borås. Han har bara kalsonger på sig när han ringer på – i bröstet har han livshotande skottskador.

När en polis sedan kommer till huset och frågar hur det är med 16-åringen, svarar han:

”Jag är ju vid livet än”.

Två pojkar, som båda går i samma klass som 16-åringen, har rånat och försökt döda honom. Det har nu även hovrätten slagit fast. 

16-åringen har under utredningen berättat hur de två pojkarna uppmanat honom att ta med sig sin moped till skolan den 9 oktober. Att de tre bestämt sig för att hämta ”röka” efter psykologiprovet den här fredagen.

Men sen går saker väldigt fel. De två pojkarna tvingar med sig offret till en udde ute på Frufällan i Borås under lunchrasten, och en av dem tar fram ett hagelgevär. Då har han redan dragit på handskar på händerna, medan 16-åringen tvingats ta av sig sina kläder – innan han skjuts. 

Enligt 16-åringen tror de två killarna att han har pratat med polisen. Att han har ”snitchat”, ”golat ner dem”. 

I tingsrättens dom går att läsa:

NN1 och NN2 sa det flera gånger när de visade honom patronerna: 'Du ska dö här i dag'”.

Samt:

”Man är inte så kaxig när man har ett vapen mot bröstet. Han var vettskrämd. Han var själv ute på en ö, ensam i skogen med två killar som ville döda honom”.

Pojkens kläder hittades senare av polis, ute i skogen.
Foto: Polisen / Polisen

Flydde undan kulorna – i vattnet

16-åringen hoppar ner i vattnet för att fly från kulorna, berättar han i förhör.

– Det var som en hård smäll. Brinnande smärta. Sen hoppade jag i vattnet, ska han senare berätta i förhör.

Han träffas av ”cirka 100 mindre kulor gjorda av blyhagel som kunde orsaka en dödlig blyförgiftning om de inte opererades bort”, enligt åtalet.

Inför tingsrättsförhandlingarna nekar de båda gärningspersonerna till brott. De döms ändå båda två för försök till mord, rån och grovt vapenbrott.

En av killarna döms också för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel och främjande av flykt, den andra för misshandel. I ärendet förekommer också en rad andra personer och åtalspunkter. Det 16-åriga offret döms för vapenbrott, för att ha haft hagelgeväret.

Det hemmagjorda vapnet som tonåringen sköts med.
Foto: Polisen / Polisen

Hovrätten fastställer straffen

I tingsrätten dömdes de två pojkarna till sluten ungdomsvård i två år och åtta månader. Ett straff som hovrätten nu fastställer. De ändrar dock skadeståndsbeloppet, och friar en av pojkarna för grovt vapenbrott. 

För NN:s del saknas det utredning som visar att han har tagit befattning med vapnet utöver den befattning som förekom vid skjutningen. Vapenbrottet ska därför för hans del konsumeras av försöket till mord”, kommer hovrätten fram till.

Hovrätten anser 16-åringens berättelse som trovärdig, också i kombination med övrig bevisning.

Vid en sammanvägd bedömning kommer även hovrätten till slutsatsen att det är bevisat att NN haft för avsikt att beröva (offret) livet. Han ska därför dömas för försök till mord”, skriver hovrätten.

Vad gäller den andra gärningspersonen gör hovrätten bedömningen att han ”deltagit i skjutningen på ett sådant sätt at han är att bedöma som gärningsman”, även om det inte var han som höll i vapnet eller avlossade skotten.

UR ARKIVET: 

Så här rapporterade GT/Expressen om händelsen den 9 oktober.