Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

16-åring lockades in i fälla – sköts i bröstet

16-åringen blev skjuten i Frufällan utanför Borås i oktober förra året.
Det hemmagjorda vapnet som tonåringen sköts med.
Foto: Polisen
Polisen hittade pojkens kläder i skolan efter händelsen.
Foto: Polisen
De båda misstänkta på bussen, en bild som ska ha tagits efter dådet.
Foto: Polisen
Pojken sköts i bröstet i oktober förra året.
Foto: JOAKIM ERIKSSON / AGENA

En 16-årig pojke lockades av två andra till en avskild plats i Frufällan utanför Borås.

Det slutade med att de två nu åtalats misstänkta för att ha försökt mörda den tredje genom att skjuta honom i bröstet – med offrets egengjorda hagelgevär. 

– Men de trodde att någon golat redan innan. De hade fått för sig att det var jag, säger offret i förhör.

Samtliga tre inblandade går i samma klass, på morgonen den 9 oktober förra året hade de haft prov.

Två av dem, de nu åtalade 16-åringarna, hade bett den tredje om hjälp med att transportera och gömma narkotika. 

De tog sig till en avskild plats i skogen i Frufällan utanför Borås, men de båda 16-åringarna hade i stället andra planer för vad de tre skulle göra i skogen, menar polis och åklagare.

De tog fram ett hemmagjort hagelgevär, som offret byggt och senare gett i från sig, och hotade honom. 

Åklagaren: ”Man blir förvånad” 

Bakgrunden till dådet tycks enligt offret vara att de båda gärningsmännen misstänkt att han ”golat” på dem då det framgår att lärare på gymnasieskolan ska ha haft kännedom om att någon eller några sålde narkotika. 

– Då drar han fram ett hemgjort hagelgevär och säger till mig att ta av mig allt. Jag ger de alla grejer och moppe-nyckeln. Sen säger de att jag golat ner dem. Vilket jag inte har. Jag säger att jag inte har det, för det har jag inte. Sen snackar vi fram och tillbaka. Sen skjuter han nog mig, säger offret i förhör.

Teorin om att pojken sköts för att han tjallat bekräftas av åklagaren.

– Målsägande tror att man är förbannad på honom för att han eventuellt skulle ha tjallat, vilket han säger att han inte har gjort, angående något mindre narkotikabrott på skolan de gick på. Och så skjuter man honom. Man blir förvånad över att man kan agera så i ett sådant läge, har åklagare Ove Jäverfelt tidigare sagt. 

Hoppade ner i vattnet 

Efter att han skjutits i bröstet så hoppade 16-åringen ner i vattnet för att komma undan. 

– Det var som en hård smäll. Brinnande smärta. Sen hoppade jag i vattnet, säger han i förhör.

Han träffades av ”cirka 100 mindre kulor gjorda av blyhagel som kunde orsaka en dödlig blyförgiftning om de inte opererades bort”, står det i åtalet. 

När pojken simmade för sitt liv laddades vapnet om och de båda gärningsmännen ska då ha avlossat ytterligare ett skott.

– Jag slutar inte att simma. Det hade varit självmord, säger offret i förhör. 

– Jag simmar ut, de försöker ladda om, jag skriker på hjälp. De började få lite panik. De har svårt att ladda om. De frågar mig om hur man laddar om. Och jag säger ”det går inte, segt för er”. De skjuter. Jag simmar under och över vattnet. Helt okej på att simma. De missar då. Jag vet inte vart de satt de andra. De springer sen, tar moppen och sticker tror jag. Jag simmar bort längre bit, går längs kanten länge, ramlar några gånger. Springer upp, gömmer mig bland stenarna. Det är det. Sen springer jag till huset, säger han. 

Misstänks också för rån 

Pojken kunde senare alltså ta sig upp ur vattnet och larma en person som bodde i ett hus i närheten. Han fördes till sjukhus och opererades senare. 

De båda 16-åringarna åtalas också för att ha rånat offret innan de sköt honom, en av dem har hållit i vapnet, enligt åtalet och den andra ”var den som styrkte honom i hans uppsåt och agerat i samråd och samförstånd beträffande att (offret) skulle skjutas”.

De båda misstänkta, som pekas ut av offret, höll sig undan i flera dagar efter brotten och har i förhör varit fåordiga kring vad som hänt.

En av dem svarar ”inga kommentarer” på samtliga frågor som ställs till honom.

Den andra misstänkta nekar också till alla misstankar, men svarar på delar av frågorna och när han blir överbevisad, som att han befunnit sig på bussen på väg till Frufällan, så ändrar han sin version av vad han gjorde den aktuella dagen.

Vapnet är fortfarande försvunnet 

– Va heter det, från förra förhöret du frågade om fredagen. Asså jag pratade om en annan dag, jag blandade ihop dagarna. Sen på fredagen jag tänkte efter att på lunchen när jag gick hem, jag tog bussen hem, jag åt mat, jag tittade på tv, ladda min telefon och så. Sen så tog jag nästa buss tillbaka till stan, säger han i ett av förhören. 

Också offret har åtalats, misstänkt för vapenbrott, då han erkänt att han haft vapnet han sköts med tidigare. 

Ett vapen som fortfarande är försvunnet.

– Vi har sökt i terrängen med personal och metalldetektorer samt med vapenhundar. Vi har även sökt i vattnet med dykare, men inte lyckats hitta vapnet, har Stina Frenning, förundersökningsledare i polisområde Älvsborg, tidigare sagt. 

Se också: 

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019