Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

14-årig pojke misstänkt i dödsmisshandel i park

Foto: MATTIAS LANDSTRÖM/TT

En pojke i övre tonåren knivhöggs till döds i stadsparken i Huskvarna i somras.

Nu framstår en 14-årig pojke allt som huvudperson i utredningen.

En man i 20-årsåldern, som suttit häktad för mordet, har däremot släppts.

Det var den 20 augusti som polisen larmades om att ett våldsbrott hade begåtts i Huskvarna stadspark. Senare samma kväll kom beskedet att en 17-årig pojke hade avlidit efter en knivskärning.

Tidigt i utredningen greps och häktades en man i 20-årsåldern misstänkt för inblandning i dödsmisshandeln. Han släpptes dock tidigare i veckan. 

– Misstankarna mot honom kvarstår. Men anledningen till att han släpptes är att jag gör den bedömningen att misstankarna mot honom försvagats, säger kammaråklagare Adam Rullman.

Tidigare har även en annan man suttit anhållen i ärendet. Han är nu helt avförd ur utredningen.

14-åring i fokus

Fokus riktar sig i stället mot den tredje personen, en pojke som är 14 år, som också utreds för inblandning i mordet.

– Konsekvensen är att misstankarna i stället väsentligen har stärkts mot den som är underårig, säger Adam Rullman.

En person under 15 år kan inte anhållas, häktas eller dömas. Han är i stället omhändertagen av sociala myndigheter. 

P4 Jönköping rapporterar att pojken är välkänd av socialtjänsten. Totalt handlar det om elva sociala utredningar sedan pojke var mycket liten.

Figurerar i tidigare mordutredning

För två år sedan skedde ett annat uppmärksammat mord i Jönköping, då EU-migranten ”Gica” misshandlades till döds med en vägkon och en livboj. Den nu misstänkte pojken, som då var tolv år gammal, figurerade i utkanten av den utredningen, rapporterar P4 Jönköping.

Däremot kan det längre fram bli aktuellt med en så kallad bevistalan där en domstol får ta ställning till misstankarna och försöka klarlägga vad som hänt.

– Det är det för tidigt att tala om. Det är den utgången som finns om man vill få någon form av avgörande. Men den bollen ligger inte helt i mina händer, säger Adam Rullman.

En bevistalan kan begäras av bland andra socialnämnden men eftersom utredningen fortfarande pågår har frågan ännu inte väckts.