112 barn har rånats i Göteborg – bara i år

Niclas tvingades kyssa sin rånares fötter – utsattes för brutalt personrån i centrala Göteborg.
En 31-åring och en 26-åring fångades på en övervakningskamera strax före rånet mot tre tonårspojkar.
Foto: Polisen

”Om vi ser polisen här inom fem minuter kommer vi att döda er.”

Bakom rånet och hoten mot tre tonårspojkar står en 31-årig småbarnsfar.

– Jag skulle aldrig göra så mot barn, hävdar han senare i förhör.

Rångänget är ett av många i Göteborg när rånen mot barn och ungdomar nu ökar.

Under året har 112 barnrån anmälts, visar statistik som GT tagit del av.

Under loppet av två timmar rånades i veckan två pojkar i östra Göteborg.

En tolvårig pojke fick föras till sjukhus när han vid 14-tiden i måndags fick en knivskada i handen, vid Olskrokstorget i Göteborg. 

Pojken fick en kniv tryckt mot halsen av en svartklädd gärningsperson och blev avtvingad sin mobiltelefon.

Se karta över rånen här

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/map/ran-mot-unga-i-vastsverige/

Några av rånen mot barn i Västsverige 2019

13 januari: Hisingen i Göteborg

Två killar hotade en trettonårig pojke ombord på en spårvagn på Hisingen. Enligt polisen såg pojken att de hade en kniv och killarna pratade om pojkens jacka. Det var oklart om gärningspersonerna fått något med sig när de sprang från platsen. 13-åringen var skärrad efter händelsen men var inte fysiskt skadad.


26 mars: Uddevalla

En yngre pojke besköts med softairgun av flera gärningsmän innan de under hot tog hans jacka. Anmälaren berättade för polisen att han mötte pojkar i 14–16-årsåldern i en tunnel i Uddevalla där han blev skjuten men någon typ av softairgun. Enligt polisen ska de också hotat pojken med att de skulle ta fram en kniv. 


6 mars: Landvetter

En ung pojke rånades av tre maskerade män i Landvetter, när han gick på bron över riksväg 40. Pojken blev av med en tröja, en väst och tvingades berätta var han bor. Enligt polisen användes inga tillhyggen eller vapen. Pojken fick inga fysiska skador men var chockad när polisen pratade med honom. 


14 mars: Landala i Göteborg

Tre okända män knivrånade en yngre pojke på jacka, plånbok och mobiltelefon. Männen uppgavs vara i övre tonåren. Pojken var chockad men inte fysiskt skadad. Samma kväll inträffade ytterligare två rån området, ingen person är misstänkt. 


19 maj: Kungsbacka

En tioårig pojke var ute och cyklade när han blev nedslagen och rånad på sin mobil. Pojken kunde sedan cykla hem, där hans föräldrar larmade polisen. Enligt pojken var det två gärningspersoner i 15-årsåldern som fortfarande går på fri fot men föräldrarna kunde senare hitta pojkens mobiltelefon. 


21 juli: Skövde

Två gärningsmän drog av en tolvårig pojke från hans elcykel. Männen hotade pojken genom att säga att de skulle slå honom om de inte fick cykeln, värd 14 000 kronor. I mitten av oktober kunde en man i 20-årsåldern åtalas för det misstänkta rånet, han förnekar brott. 


27 augusti: Biskopsgården i Göteborg

En 15-årig pojke rånades i Biskopsgården under tidig kväll. Gärningsmannen sparkade pojken innan mannen försvann med offrets jacka och mobiltelefon. Pojken fick föras till sjukhus. Polisen som larmades till platsen kunde senare gripa en misstänkt gärningsman, då hittades också mobiltelefonen. 


3 september: Kungsbacka

En tioårig flicka blev misshandlad och rånad på väg hem från sin skola i Kungsbacka kommun. Enligt polisen rånades flickan av en maskerad vuxen man som slog henne i ansiktet och tog hennes mobiltelefon. Hon fick en rodnad i ansiktet efter slaget. Ingen person är misstänkt för rånet. 


8 september: Biskopsgården i Göteborg

På söndagskvällen den 8 september blev en 15-årig pojke rånad av en man med ett pistolliknande föremål. Rånaren tilltvingade sig pojkens mobil, innan han försvann från platsen på cykel. Den misstänkte är på fri fot. 


8 oktober: Härlanda i Göteborg

Under eftermiddagen den 8 oktober blev en elvaårig pojke rånad på sin mobiltelefon av en man som maskerat sig med huvtröja, på en innergård i Härlanda. Enligt polisen var den maskerade mannen i 20-årsåldern och tryckte ett föremål mot pojken, som enligt polisen kan ha varit en kniv.


14 oktober: Olskrokstorget i Göteborg

En pojke i tolvårsåldern knivrånades, mitt på dagen vid Olskrokstorget. Pojken fick en kniv tryckt mot halsen av en svartklädd person, han lämnade över sin mobiltelefon och sprang ifrån platsen. Tolvåringen kördes till sjukhus med en knivskada på handen. Ingen person är gripen


14 oktober: Munkebäck i Göteborg

En pojke i 15-årsåldern rånades av ett gäng på fem–sex personer på eftermiddagen den 14 oktober. Offret blev av med jacka, mobiltelefon och klocka men ska inte sett något tillhygge. Polisen fick bra signalement och kunde gripa fem jämnåriga personer strax efter rånet.


16 oktober: Bergsjön i Göteborg 

Två män i 20-årsåldern slog en 15-årig pojke i ansiktet och rånar honom på en mobiltelefon. Därefter försvann de från platsen. Enligt de första uppgifterna fanns inga uppgifter om allvarliga skador och polisen var på plats i området och sökte efter gärningsmännen.

Senare på eftermiddagen, bara två kilometer därifrån, rånades en 15-årig pojke av flera personer vid Munkebäckstorget i Göteborg. Pojken berättade att det var fem–sex personer som konfronterade och hotade honom. Han blev av med jacka, mobiltelefon och klocka. 

Polisen var snabbt på plats och fick bra signalement. 

– Vi fick syn på ett gäng som stämde in på beskrivningen, när vi sedan kontrollerade dem fick vi tag på jackan som var stulen, berättar Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Fem personer anhölls, men släpptes senare.

– Utredningen fortgår och de är fortfarande misstänkta, säger åklagaren Sandra Wetzér.

Om de två hänger ihop vet ännu inte polisen.

– Vi jobbar vidare på bred front eftersom vi har haft en del rån i området. Då försöker man knyta och sätta ihop så mycket som möjligt. Det är otroligt högprioriterat från vår sida, särskilt när det är så unga som drabbas, säger Fredrik Lennartsson, biträdande lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg. 

– När det är så här små barn som drabbas är det väldigt angeläget att få stopp på det direkt därför lägger vi jättemycket resurs på detta nu och försöker klara upp det.

Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.
Foto: POLISEN

Rånvågen i Göteborg

GT har tidigare rapporterat om en kraftig ökning av rån mot privatpersoner under de senaste fem åren i Göteborgs kommun.

Den ökningen gäller inte minst också barn och ungdomar.

Nya siffror för de senaste fem åren visar att det hittills i år, fram till och med september, anmälts 112 rån mot barn och ungdomar under 15 år i Göteborgs kommun.

2015 var den siffran 62 – det vill säga nästan hälften mot i år.

– Rånare söker ofta enkla offer. De vill gärna vara dubbelt så många och ger sig gärna på yngre personer, säger Thomas Pettersson.

Rån mot personer under 15 år, januari–september

2019: 112

2018: 96

2017: 72

2016: 35

2015: 62


Källa: Thomas Pettersson vid polisen

Så var fallet med en rångruppering som polisen grep efter ett rån i augusti där två gärningsmän, 26 och 31 år, dömdes i början av oktober.

Tre pojkar i 15-årsåldern rånades då, med slag och hot om knivvåld, på mobiltelefon och kläder vid en hållplats nära Toleredsskolan i nordvästra Göteborg. 

Efter rånet hotade de offren:

– Om vi ser polisen här inom fem minuter kommer vi att döda er.

Försvaret: ”Har vänt mitt liv”

En av gärningsmännen, 31-åringen, är en nybliven småbarnsfar som haft en anställning men också har en dokumenterad missbruksproblematik.

Han sade i förhör:

– Jag skulle aldrig, aldrig, aldrig göra så här mot barn. Jag har precis vänt mitt liv. 

Men i förhör framkom sedan att både 31-åringen och 26-åringen, enligt egen version, varken kunnat erkänna eller förneka eftersom de på grund av alkohol- och drogpåverkan inte minns någonting.

Deras försvarsadvokater har ej gått att nå för en kommentar. En tredje gärningsman och vän till dem, som dömdes för en mopedstöld i samma mål, säger till GT:

– Jag har inget med dem att göra. Är det här ett förhör eller?

31-åringen och 26-åringen dömdes för bland annat övergrepp i rättssak. Domen kan överklagas fram till den 24 oktober. 

31-åringen efter gripandet. Han sade sig i förhör inte minnas händelsen.
Foto: Polisen.

Niclas tvingades kyssa rånarens fötter

GT har under bevakningen av rån i Göteborg varit i kontakt med flera unga brottsoffer som berättat om både fysiska och psykiska men. 20-årige Niclas, som blev utsatt av en annan rånliga, berättade hur han två månader efter händelsen just börjat kunna andas ”någorlunda normalt” genom sin sönderslagna näsa. 

Samtidigt manade han till att inte överdriva rädslan att ge sig ut:

– Jag har gått många gånger på stan utan att bli rånad. 

En pappa i ett annat fall, en 15-åring som blev bestulen på sin moped i våras, berättar om ett fräckt rån som satt spår.

– Han är lite räddare nu att åka ut och köra kvällstid och på ställen han ej känner till. 

Niclas, 20, rånades och fick fysiska men, men manar samtidigt till att inte överdriva rädslan för rån.
Foto: HANNA BRUNLÖF

Rånad på moped

15-åringen blev med en knuff bestulen på sin moped, dagtid utanför sin skola, av en lite äldre kille med luvtröja.

– Det kom fram en kille, knuffade bort honom och körde i väg. ”Den är min nu”, sa han bara. Då blir man hur häpen som helst. 

Fallet är ännu inte löst.

– Det är för jäkligt att ungdomar ska drabbas. Fruktansvärt, säger pappan.

Så många brott anmäldes i Västsverige:

Under 2018 anmäldes drygt 1,5 miljoner brott i Sverige.