Under torsdagen fick polisen en DNA-träff i jakten på gärningsmannen för mordet på en 60-årig kvinna i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn i oktober. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Under torsdagen fick polisen en DNA-träff i jakten på gärningsmannen för mordet på en 60-årig kvinna i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn i oktober. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Leif GW hyllar polisen efter DNA-beskedet

Publicerad

Polisens arbete med topsning i Ulricehamn gjorde att gärningsmannen hittades

Kriminologiprofessor Leif GW Persson gratulerar polisen – han trodde inte att de skulle lyckas:

– Normalt brukar inte sådant lyckas så det är bara att gratulera. 

Närmare 1 300 män topsades i jakt på en misstänkt gärningsman för mordet på en 60-årig kvinna i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn i oktober.

Under torsdagen fick polisen DNA-träff – men när den misstänkte skulle kontaktas igen var han död.

– Man har genomfört topsningsaktioner av den omfattningen tidigare och till och med större och då har man inte lyckats. Att man gör kollektiva topsningar på det här viset är förhållandevis ovanligt och det brukar inte funka heller. Men nu gjorde det ju det och det är bara att gratulera, säger kriminologiprofessor Leif GW Persson, som inte trodde att polisen skulle lyckas hitta den misstänkte mördaren genom topsning.

Leif GW Persson: "Att man gör kollektiva topsningar på det här viset är förhållandevis ovanligt."Foto: OLLE SPORRONG

"Gäller bara att hitta"

Leif GW Persson nämner fallet med Pernilla Hellgren som mördades i Falun 2000. Inte förrän 2008, när Engla-mördaren Anders Eklund hittades, löstes fallet. Där hittades inte mördaren – för att han bodde i ett annat län.

– Har du ett DNA som binder DNA:ets givare till brottet, då är det klart. Det gäller bara att hitta den personen. Ofta är det så vid den typen av brott att gärningsmannen finns i den geografiska eller sociala närheten av sina offer. Sen har man tagit hänsyn till omständigheterna vid själva brottet. Allt detta har naturligtvis bidragit, säger han.

– Avsikten att göra en sådan här profil är inte att hitta en bestämd individ för det pekas aldrig ut på det viset. Man vill exkludera dem som har mindre sannolikhet för att vara intressanta. Hade han bott längre från platsen hade han inte hittats.

När den misstänkte skulle kontaktas igen efter att polisen kunnat matcha hans DNA mot brottsplatsen så var han död.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Hittades senare avliden

Mannen i Ulricehamn som man hittade genom topsning matchade också polisens gärningsmannaprofil. Han bodde i Ulricehamns kommun och hans DNA kunde matchas mot det DNA som hittades på brottsplatsen.

Men efter att polisen varit hemma hos mannen och topsat honom hittades mannen avliden. Polisen misstänker inget brott bakom dödsfallet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER