Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW hyllar polisen efter DNA-beskedet

Under torsdagen fick polisen en DNA-träff i jakten på gärningsmannen för mordet på en 60-årig kvinna i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn i oktober.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Polisens arbete med topsning i Ulricehamn gjorde att gärningsmannen hittades

Kriminologiprofessor Leif GW Persson gratulerar polisen – han trodde inte att de skulle lyckas:

– Normalt brukar inte sådant lyckas så det är bara att gratulera. 

Närmare 1 300 män topsades i jakt på en misstänkt gärningsman för mordet på en 60-årig kvinna i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn i oktober.

Under torsdagen fick polisen DNA-träff – men när den misstänkte skulle kontaktas igen var han död.

– Man har genomfört topsningsaktioner av den omfattningen tidigare och till och med större och då har man inte lyckats. Att man gör kollektiva topsningar på det här viset är förhållandevis ovanligt och det brukar inte funka heller. Men nu gjorde det ju det och det är bara att gratulera, säger kriminologiprofessor Leif GW Persson, som inte trodde att polisen skulle lyckas hitta den misstänkte mördaren genom topsning.

Leif GW Persson: "Att man gör kollektiva topsningar på det här viset är förhållandevis ovanligt."Foto: OLLE SPORRONG

"Gäller bara att hitta"

Leif GW Persson nämner fallet med Pernilla Hellgren som mördades i Falun 2000. Inte förrän 2008, när Engla-mördaren Anders Eklund hittades, löstes fallet. Där hittades inte mördaren – för att han bodde i ett annat län.

– Har du ett DNA som binder DNA:ets givare till brottet, då är det klart. Det gäller bara att hitta den personen. Ofta är det så vid den typen av brott att gärningsmannen finns i den geografiska eller sociala närheten av sina offer. Sen har man tagit hänsyn till omständigheterna vid själva brottet. Allt detta har naturligtvis bidragit, säger han.

– Avsikten att göra en sådan här profil är inte att hitta en bestämd individ för det pekas aldrig ut på det viset. Man vill exkludera dem som har mindre sannolikhet för att vara intressanta. Hade han bott längre från platsen hade han inte hittats.

När den misstänkte skulle kontaktas igen efter att polisen kunnat matcha hans DNA mot brottsplatsen så var han död.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Hittades senare avliden

Mannen i Ulricehamn som man hittade genom topsning matchade också polisens gärningsmannaprofil. Han bodde i Ulricehamns kommun och hans DNA kunde matchas mot det DNA som hittades på brottsplatsen.

Men efter att polisen varit hemma hos mannen och topsat honom hittades mannen avliden. Polisen misstänker inget brott bakom dödsfallet.