Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frukthandlarnas konflikt före nattens sprängdåd

Glaset till entrédörren sprängdes bort vid natten explosion.
Foto: LOVISA WALDECK

En konflikt mellan grönsakshandlare kan ligga bakom nattens explosion vid ett flerfamiljshus.

En man på adressen har flera gånger tidigare utsatts för misshandel, hot, bränder och explosioner.

Enligt underrättelseuppgifter från polisen kan bakgrunden vara en skuld. 

– Vi har kommit överens, jag har betalat, så jag förstår inte vad den nya explosionen handlar om, säger mannen till GT.

Explosionen inträffade natten mot onsdag, runt halv ett, i stadsdelen Lunden i Göteborg.

Detonationen var kraftig, glaset i dörren blåstes ut helt, och en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse upprättades.

Och det är inte första gången som adressen kopplas till våldsdåd. I oktober förra året inträffade en kraftig explosion i en lastbil nära adressen. 

Ägaren till lastbilen, som också har koppling till adressen för nattens explosion, är en frukt- och grönsakshandlare. 

Utsatt tidigare

Enligt underrättelseinformation från polisen i ett tidigare ärende har han flera gånger utsatts för olika former av våldsdåd och hot kopplat till en skuld:

”Underrättelseinformation gör gällande att (grönsakshandlarens namn) är skyldig en namngiven person pengar och att detta kan vara bakgrunden till de olika brotten”.

En dom från oktober förra året visar att åtminstone den tidigare konflikten hade sin grund i osämja mellan grönsakshandlaren och andra personer i samma bransch om en påstådd skuld på 500 000 kronor. En man i 30-årsåldern dömdes då för att ha misshandlat grönsakshandlaren och berättade i förhör:

– Han är skyldig min familj 500 000 kronor från att han köpte ett grönsaksstånd av oss.

Misshandeln förra året mellan två grönsakshandlare fångades delvis på bild genom en övervakningskamera. En man i 30-årsåldern (t h) dömdes senare för misshandel mot grönsakshandlaren som hotats vid flera tillfällen gällande en påstådd skuld.
Foto: Polisen

Grönsakshandlaren själv gav följande version i förhör om en anhörig till mannen i 30-årsåldern:

– Han ville ha 500 000 kronor för en plats på torget som jag köpte av honom för 50 000 kronor. Det gjorde jag förra året. För två månader sedan så började han ringa mig och pressa mig på pengar. Han sa att han vill ha min lastbil och plats på torget eller 500 000 kronor.  

– Jag sa till honom att han inte kommer få några pengar. Han sa att om jag inte betalar så kommer han skicka sina söner på mig som kommer göra mig illa. 

Enligt underrättelseinformation från polisen var grönsakshandlaren, bara under oktober 2020, målsägande i samband med tre fall av hot och våld. En brand i hans lastbil den första oktober, den tidigare nämnda explosionen i hans lastbil den fjärde oktober samt ett olaga hot. I det sistnämnda fallet ska någon ha tejpat en påse med patroner på en ruta, på samma adress där nattens explosion skedde. 

Ärendena nedlagda

Utredningen om de tidigare anmälda attackerna mot grönsakshandlaren leddes av kammaråklagare Thomas Willén.

Och det var så sent som den 29 mars som han fattade beslut om att lägga ner utredningen.

– De ärendena lades ned eftersom det inte fanns någon bevisning. Det gick inte att gå vidare på något sätt. Det fanns i princip ingen bevisning alls, säger Thomas Willén och uppger att han inte blivit inkopplad i utredningen om nattens händelse där han bara vet det han läst om i media. 

Grönsakshandlaren säger till GT att han är oförstående till den senaste explosionen. 

Grönsakshandlaren, som är kopplad till adressen för nattens explosion, misshandlades förra året gällande en skuld. Här dokumenterad, blödande, av polisen vid brottsplatsen.
Foto: Polisen

Han säger att den tidigare konflikten med andra grönsakshandlare, vad han vet, är lagd till handlingarna. 

– Vi har kommit överens, jag har betalat och jag har inga problem med dem. Vi är vänner. Jag vet inte vem som har gjort det här. 

– Förut handlade det om en skuld, men vi har kommit överens. De är nöjda och jag är nöjd. Vi har konstaterat att vi behöver varandra i affärerna. Vi har skakat hand och handlar vidare. 

Ingen skadad i explosionen

Hans egen teori är att explosionen kan kopplas till stökiga ungdomar i Göteborg, men kan inte riktigt svara på vilka exakta personer detta skulle röra sig om och varför just entrédörren som han själv är kopplad till blivit utsatt.  

– Jag tror i alla fall inte att det handlar om den tidigare skulden. Jag träffar dem varje dag och vi handlar och hälsar på varandra. 

Ingen skadades vid nattens explosion. Polisen har spärrat av platsen i väntan på teknisk undersökning och ett flertal vittnesförhör har genomförts. 

Polisen utreder nu ett eventuellt samband till de tidigare händelserna. Något som GP var först att rapportera om.

Polisen presstalesperson Fredrik Svedemyr har sagt:

– Vi har haft tidigare fall på den gatan men i nuläget har vi inga konstaterade kopplingar till tidigare händelser. Men vi tittar naturligtvis på det som skett tidigare.