Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Krävs på avgång efter utspel om Västlänken

Starka reaktioner har följt Martin Wannholts (M) utspel.
Foto: Jan Wiriden
Johan Nyhus (S), ordförande i trafiknämnden i Göteborg.
Foto: Anders Ylander
Västlänken är tänkt att bli en ny järnvägstunnel som löper under Göteborg.
Foto: Per Wissing

Martin Wannholt (M), kommunalråd i Göteborg, går emot sitt eget parti – och vill slopa Västlänken.

Det skriver han i en debattartikel i GP som publicerades på onsdagen.

Han menar att det inte gör någon nytta för vare sig klimatet eller resenärer.

Socialdemokraten Johan Nyhus svarar – med att Wannholt borde avgå.

– Jag tror så här, Martin vill strida om makten med sin gruppledare. Partiet är väldigt splittrade, säger Johan Nyhus.

Det var i en debattartikel i GP som Moderaten och kommunalrådet i Göteborg, Martin Wannholt, skrev att han säger nej till Västlänken. Han skriver bland annat att det vare sig gör nytta för klimatet eller resenärerna. Han påpekar dock att han fortfarande vill ha de övriga delarna som ingår i det så kallade Västsvenska paketet.

"Västlänken blir minst fem miljarder dyrare och missar helt målen för det Västsvenska paketet", skriver Wannholt i artikeln.

Nyhus: Borde avgå

Reaktionerna på debattartikeln har inte låtit vänta på sig. Socialdemokraten Johan Nyhus är ordförande i trafiknämnden, och han vill nu se att Martin Wannholt avgår.

– För mig är det så här, om företrädaren för Moderaternas trafik- och infrastruktur kräver annat än partiet och gruppledaren, så har Moderaterna ingen trovärdighet. För att få tillbaka trovärdigheten så finns inga andra utvägar, säger Nyhus till GT och fortsätter:

– Jonas Ransgård måste ta tag i detta, han sa i alla fall till mig att han inte delar uppfattningen. Om en talesperson då säger annat så blir det konstigt, Martin Wannholt är helt ensam i sitt parti eller i kommunstyrelsen att tycka så här.

Nyhus ifrågasätter också de summor som Martin Wannholt anger i sin debattartikel.

– Jag har inte fått de siffrorna bekräftade någonstans, Martin är skyldig att berätta var han har fått dem ifrån. Om det är från en kommunal förvaltning blir jag mycket förvånat att jag som ordförande inte har fått dem.

Anledningen till utspelet tror Nyhus är röstfiske – och en maktstrid.

– Jag tror så här, Martin vill strida om makten med sin gruppledare. Partiet är väldigt splittrade.

Kan det vara så att kostnaderna för Västlänken blir högre än planerat?

– Nej, det finns absolut ingen sådan information som jag håller på till efter valet, det kan jag säga till 100 procent.

Går till angrepp

Martin Wannholt hävdar för GT att det inte alls handlar om röstfiske – utan att läget var akut. Han går också till hårt angrepp mot den rödgröna majoriteten.

– Jag har ingen som helst förståelse för de som säger att det är röstfiske. Siffrorna har kommit nu och i en vanlig kommun hade man kunnat diskutera detta i lugn och ro efter valet. Men min erfarenhet efter fyra år med rödgrön majoritet är att de aldrig kommer att backa, då förstör vi staden. Det här handlar inte om röstfiske, säger Wannholt.

"Får stå för honom"

Martin Wannholt berättar också att han har fått kritik från sina partimedlemmar. Något han hade väntat med.

– Jag har fört diskussioner om detta internt, men jag har inte fått gehör för att gå ut med det nu. Jag stör ju ordinarie valplanering.

Vad blir konsekvenserna?

– Jag känner att jag trots att jag vet att jag stör, så måste jag gå ut med detta nu. Om jag inte gör det före valet så är riskerna stora att utvecklingen går åt fel håll och jag kan inte avstå. Sedan får historien visa om det hade betydelse eller om jag bara störde. Jag kan hursomhelst inte sitta inne på detta, säger Wannholt.

Vad säger du om att Nyhus vill att du ska avgå?

– Om det är någon som borde ta till sig av kritiken så är det Johan Nyhus som är ansvarig och som inte bryr sig var kostnaden tar vägen. I övrigt får den kommentaren stå för honom, jag ser det som högt tonläge.

Ransgård: Inte partiets åsikt

Moderaternas kommunalråd Jonas Ransgård håller inte med Johan Nyhus om att Wannholt nu måste avgå. Han berättar för GT att han kände till debattartikeln och att den skulle publiceras.

– Socialdemokraterna väljer sina företrädare, de väljer inte våra. Martin har förvarnat om detta och vi får vara tydliga med att det är hans egen åsikt, inte partiets.

Finns det splittringar och en maktkamp inom partiet?

– Nej, Martin Wannholt har en annan, egen åsikt, som vi inte står bakom. Vi står bakom det Västsvenska paketet i sin nuvarande form. Det är bättre om företrädarna talar för partiet, det blir en tydligare bild om alla talar samma.

Jonas Ransgård hävdar att det är okej att Wannholt har sin egen åsikt.

– Vi har en ordning i Moderaterna, att om någon känner att man i en viss fråga inte kan stödja partiet, kan rösta som man själv vill. Partiet har delat frågan i kommunfullmäktige och beslutat oss för den linjen vi har.

Kommer det bli några konsekvenser för Wannholt?

– Det får framtiden visa oss allihop.

Även kommunalrådet Kia Andreasson (MP) kräver att Jonas Ransgård tar tag i situationen.

– Vi har nog fått en chock här allihop. Det är förvånansvärt, det är ju inte vilken moderat som helst som går ut så här, över en sak som vi varit fullständigt överens om och ett avtal som vi signerat, säger hon och fortsätter:

– Nu måste Jonas Ransgård sätta ner foten, om det inte är uppgjort på förhand att locka röster. Man kan ju fundera över det tycker jag. Och om det inte är det måste det hända något radikalt.

Och vad skulle det vara i så fall?

– Ja, det måste vara att Jonas Ransgård säger att han inte kan fortsätta detta dubbla ledarskap. De säger olika saker fast de båda har ledande roller, säger Kia Andreasson.

Vad säger du om att Martin Wannholt menar att Västlänken kommer att  fkostaem miljarder mer än beräknat?

– Det är inget som vi har hört. Tvärtom kommer den budget som finns inte använda allt.

Kia Andreasson anser att det bara är positivt med Västlänken.

– Den är otroligt viktig för hela utvecklingen. Biltrafiken och den dåliga luften som vi fått anmärkning för beror på inpendlingen till Göteborg och den inpendlingen löser vi med Västlänken. Den vill vi få över på effektiv kollektivtrafik och det är dessa tåg som kommer från kranskommunerna, säger hon.

Lega: Moderaternas sak

GT har sökt Socialdemokraten Anneli Hulthén, som hänvisar till partikollegan Johan Nyhus. Kristdemokraternas David Lega riktar dock också han kritik mot Martin Wannholt. Han tycker att Västlänken är bra och tycker debattartikeln från Wannholt är aningen luddig. 

– Det är viktigt att säga att utspelet inte har något med folkomröstningen att göra. Han säger att han är för trängselskatt och emot Västlänken, det är viktigt att skilja på att det är två olika saker. Sedan anser jag att ett avtal ska hållas, det är en princip och en hedersfråga, säger Lega till GT.

Han vill fortfarande se att Västlänken blir av. Några eventuella splittringar inom Moderaterna vill han dock inte kommentera.

– Jag är för hela paketet och givetvis hela Västlänken. Sedan hoppas jag att det blir ja i folkomröstningen om trängselskatten. Både jag och regeringen är för paketet i sin helhet och det kommer vi att fortsätta att vara. Sedan är det andra en fråga för Moderaterna att hantera, det är inget jag som kommunalråd för ett annat parti vill lägga mig i.