Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet från Liberalerna: Stäng Göteborgsskolan

Roger Haddad (L) kräver nu att tillståndet för Vetenskapsskolan krävs tillbaka.Foto: Daniel Olsson / Daniel Olsson/GT
Liberalernas skolpolitiske talesman, riksdagsledamoten Roger Haddad, kräver nu att tillståndet för Vetenskapsskolan återkallas.Foto: SVEN LINDWALL

Liberalernas skolpolitiske talesman, riksdagsledamoten Roger Haddad, kräver nu att tillståndet för Vetenskapsskolan återkallas.

Kravet ställs efter att Expressen tillsammans med Doku kunnat avslöja att fyra återvändare från Syrien fått anställning vid skolan.

– Vetenskapsskolan kan omöjligen få fortsätta sin verksamhet utifrån den bemanning och den ledning de har, säger Roger Haddad. 

Vetenskapsskolan i Göteborg har varit i blåsväder flera gånger de senaste åren. 

Häromveckan kunde Expressen avslöja att skolans vd Abdel Nasser el Nadi hämtats in av Säkerhetspolisen och satts i förvar, med hänvisning till att han kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet. 

Under tisdagen kunde vi avslöja att skolan, som fått 223,7 miljoner i skolpeng sedan 2013, anställt flera återvändare från krigets Syrien. Bland de anställda och inom ledningen för skolan finns även minst sju personer som Säkerhetspolisen knyter till den våldsbejakande islamistiska miljön. 

Roger Haddad (L) tog tidigare i veckan upp frågan om Vetenskapsskolan i Skolinspektionens insynsråd där han sitter som en av ledamöterna. Foto: JESSICA GOW/TT

”Återkalla tillståndet”

Nu kräver Liberalerna skolpolitiske talesman, riksdagsledamoten Roger Haddad, att tillståndet för Vetenskapsskolan att bedriva skolverksamhet dras in.

– Återkalla tillståndet omgående, säger Roger Haddad efter Expressen och Dokus granskning.

– Vetenskapsskolan kan omöjligen få fortsätta sin verksamhet utifrån den bemanning och den ledning de har samt de brister de återkommande fått kritik för i Skolinspektions granskningar. 

Roger Haddad uppger att han lyfte frågan om Vetenskapsskolans framtid i Skolinspektionens insynsråd redan under tisdagen.

– Nu måste regeringen agera och Skolinspektion använda sitt främsta verktyg återkallelse av tillstånd, säger Roger Haddad.

Under onsdagen lämnade han även in en skriftlig fråga till Utbildningsminister Anna Ekström, S, där han frågar henne vilka åtgärder regeringen avser ”vidta för att skolor som tex Vetenskapsskolan ska bli av med sitt tillstånd?” 

”Att ledande extremister driver och leder skolverksamhet som finansieras med offentliga medel är inte acceptabelt”, skriver Roger Haddad.

Från Vetenskapsskolans sida lyfter ledningen fram att Skolinspektionen har granskat skolan i flera omgångar de senaste åren. Foto: Daniel Olsson

Ministern: ”Ska möta personal som är lämplig”

Utbildningsminister Anna Ekström har inte velat kommentera uppgifterna om vare sig Vetenskapsskolans vd eller avslöjandet om återvändarna som anställts i skolan i sak. 

– Generellt är det självklart så att barn som går i svensk skola ska möta personal som är lämplig för uppgiften. Den som driver en skola ska ha kunskap, kunskap om arbetsmiljölagstiftning, kunskap om skolans styrdokument och skolans värdegrund och även vara lämplig för uppgiften, säger Anna Ekström.

Anna Ekström (S), utbildningsminister.Foto: Expressen

– Alla som arbetar i svensk skola ska följa den värdegrund som finns klart och tydligt inskriven i vår skollag. Där ingår till exempel att man ska verka för ett demokratiskt samhälle. Vi har skolpeng för att barn och elever ska få en bra utbildning. Våra gemensamma skattepengar ska förstås gå till kunskap och bildning och inte någonting annat.

Vetenskapsskolan: Följer värdegrund

Vetenskapsskolans skolchef Sven-Erik Berg har sagt att de följer de lagar och bestämmelser som finns vad gäller rekrytering. Och att de förutsätter att alla anställda följer skolans värdegrund. 

I en kommentar till Roger Haddads utspel säger Sven-Erik Berg:

– Vi är en skola som har varit under Skolinspektionens granskning nästan varje år sedan 2012. Allt vi har gjort har sedan blivit godkänt och jag tycker att det är Skolinspektionen som ska stå för granskningen, inte politiker som ska uttala sig utifrån vad tidningar skriver.

Skolinspektionen har tidigare riktat kritik mot Vetenskapsskolan, bland annat om att elever varit uppdelade efter kön i klassrummet vid tillfällen och brister i sex- och samlevnadsundervisningen. 

Saker som skolan, enligt Skolinspektionen, åtgärdat. Däremot pågår nu en ny granskning av skolan enligt nya bestämmelser där även ledningens och nyckelpersoners lämplighet kan ifrågasättas.