Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet: Ingen hemtjänst för sommargästerna

Specialprogram: Niklas Svensson möter bland andra Fredrik Reinfeldt och professor Jan Albert.
Catharina Bråkenhielm (S), Kommunalråd Orust .Foto: Sveriges riksdag
Käringön utanför Orust, ett av många sommarparadis i Bohuslän.Foto: AMPLIFYPHOTO
Vackra Ramsö, en av öarna i Kosterarkipelagen, är ett exempel på platser längs Västkusten där det i stort sett bara bor fritidsboende.Foto: Shutterstock

Orust kommun gick tidigt ut och larmade om att man inte förmådde erbjuda hemtjänst för dem som har fritidshus i kommunen.

En göteborgare har nu JO-anmält de kommuner som inte ger hemtjänst under pandemin. 

Och intressekonflikten mellan fritidsboende med hemtjänstbehov och kommunerna blir allt tydligare och har spridit sig till hela Bohuslän. I dagarna skickas en skrivelse från alla kommunalråd till regeringen.

Redan 20 mars togs beslutet på Orust om att inte erbjuda hemtjänst till personer med fritidsboende i kommunen. Förra veckan tog debatten fart sedan kommunstyrelsens ordförande Catharina Bråkenhielm (S) larmat om att många rest till kommunen under påsken och att hon ville se ett förbud mot att resa mellan orter.

– Många fritidsboende ansåg att jag inte kan förbjuda dem att åka till sina sommarhus. Och det har jag inte gjort heller utan jag påpekade bara att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man stannar hemma där man bor övriga året i detta läge.

– Vi kom tidigt fram till att vi måste prioritera hemtjänst åt dem som bor här året runt. Men det är som det är, det finns alltid folk som inte vill lyssna på andra, säger Catharina Bråkenhielm.

Fler kommuner har sagt nej

Men många året runt-boende har å andra sidan stöttat Bråkenhielm. Inte bara på Orust utan nu har fler kommuner i Bohuslän ställt sig bakom ”hemtjänstupproret”. Nu är det minst tre kommuner som sagt nej till hemtjänst under pandemin för folk som inte är skrivna där året runt. Under fredagen gick Uddevalla ut med detta besked vilket Orust och Sotenäs lämnat tidigare.

Övriga kommuner i Bohuslän har inte tagit samma beslut.

– Nej, däremot har jag precis signerat en skrivelse som ska skickas till socialminister Lena Hallengren om problematiken, säger Jan-Olof Johansson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Lysekil.  

Det blir Miguel Odhner (S) i Kungälv, som kommer att skicka skrivelsen till regeringen och regionen om att slippa krav på hemtjänst för fritidshusboende under pandemin.

– Jag räknar med att alla kommunalråd i Bohuslän kommer att skriva under den i helgen sen skickar jag i väg den. Vi har precis klarat av påsken men känner stor oro inför sommaren, säger Odhner.

I nuläget handlar det om att man helt enkelt inte mäktar med på grund av personalbrist till följd av covid-19-viruset. Dessutom vill kommunerna undvika att den personal som ännu kan arbeta utsätts för ytterligare ökad risk att bli smittad.

– Det kan inte vara lämpligt att åka från en smitthärd som Stockholm och utsätta vår personal för risken att bli smittad. De som sen ska hem och hjälpa vår gamla befolkning, säger Bråkenhielm.

Vill se långsiktig ändring

Men också på sikt, bortom pandemin, vill hon se en förändring vad gäller hemvårdandet av icke året runt-boende.

– Vi vill att regering och SKR (Sveriges kommuner och regioner) ser över regler och lagar så att vi får betalt för våra kostnader. För Orusts del handlar om miljonbelopp i merkostnader varje år, säger Catharina Bråkenhielm.

Därför vill Bohusläns kommuner ha mer betalt för hemtjänster

Med dagens regelverk får ”sommarkommunerna” tillbaka samma kostnad som brukarens hemkommun har när de utför hemtjänst. Men oftast är kostnaderna högre vid hemvård i fritidshuset. Detta beror främst på två saker:

Sommarkommunens ordinarie hemtjänstpersonal räcker inte till under topparna och det är svårt att rekrytera tillräckligt med vikarier. Dessutom ska ordinarie personal ha semester när behovet räcker. Detta innebär ofta övertidskostnader.

Restiden är oftast längre till brukarna i sommarkommunen jämfört med hemkommunen.

För Orust handlar det om 100-150 fritidsboende som behöver hemtjänst. Man har ännu inte gjort någon exakt beräkning på kostnaden men det handlar om miljonbelopp per år, uppger ansvariga på Orust kommun.

– Jag vill se en förändring också efter att detta akutläge lagt sig. Hemtjänsten för fritidsboende är ju ett stort problem också i vanliga fall.

– När vi är bortom pandemin kommer vi att utföra hemtjänsten som vanligt, då ska man givetvis kunna resa hit som vanligt, bo i sitt fritidshus och få vård, det är inte tal om något annat. Men vi måste få ekonomiska förutsättningar. Vi får inte betalt för våra kostnader som det är i dag.

Långa restider

Bråkenhielm förklarar vidare: 

– Vi får betalt för den insatsen och kostnaden man har i sin hemkommun. Men hemma bor man i ett villaområde eller hyreshus med oftast ganska kort restid för hemtjänsten där. Men här bor tant Greta kanske ute på Käringön eller i Mollösund, då är det ju en helt annan restid. Vi sitter ju i bil här halva tiden till och från våra brukare.

– Fortsättningsvis vill vi fakturera de timmar vi lägger, inte de kostnader man lägger ner på personen i till exempel Danderyd.

Fiskebäckskil i Lysekils kommun där de fastboende betalar 33,94 kronor i kommunalskatt.Foto: Shutterstock / Shutterstock
Stockholm har 29,82 kronor i kommunalskatt.Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Det bohuslänska upproret handlar till viss del om de fattiga mot de rika. Alla kommuner i Bohuslän har mer eller mindre mycket ansträngd ekonomi och tar ut hög kommunalskatt för året runt-boende.

Fattiga och rika kommuner

En majoritet av de bohuslänska sommarparadisen ligger i kommuner med hög kommunalskatt med dålig ekonomi. Däremot är många av de personer som har råd att ha fritidshus här skrivna i kommuner med bättre ekonomi och lägre kommunalskatt.

Den kommunala skattesatsen i Sverige varierar mellan 29,18 kronor (Österåker) och 35,15 kronor (Dorotea). Munkedal i mellersta Bohuslän har landets näst högsta kommunalskatt. Stockholm har 29,82 kronor och Göteborg 32,60 kronor. Genomsnittlig kommunalskatt i riket är 32,28 kronor. Alla kommuner i Bohuslän ligger över rikssnittet.

Så här ser kommunskatten ut i Bohusläns kommuner 2020:

Kungälv: 32,92 kronor

Lysekil: 33,94 kronor

Munkedal: 35,11 kronor

Orust: 34,59 kronor

Sotenäs: 33,47 kronor

Stenungsund: 33,12 kronor

Strömstad: 33,39 kronor

Tanum: 33,04 kronor

Tjörn: 33,19 kronor

Uddevalla: 33,64.

Öckerö: 32,69 kronor.

Källa: Statistiska centralbyrån 

Sjukvården har ett helt annat sätt att hantera kostnaderna för till exempel fritidsboende.

– Här tar och får man betalt för varenda piller och spruta från hemregionen. Vi skulle vilja ha det likadant vad gäller hemtjänsten. Jag har försökt väcka den här frågan tidigare men då har ingen lyssnat, säger Catharina Bråkenhielm.

JO-anmälan mot kommuner

Att frågan är laddad accentueras ytterligare av en anmälan till JO. Tidigare i veckan registrerades en sådan i frågan hos justitieombudsmannen, vilket Lokaltidningen STO var först med att berätta.

En göteborgare, som haft fritidshus på Orust under lång tid, skriver i sin anmälan: ”Orust kommun med flera kommuner har enligt tidningsuppgifter beslutat att inte ta emot personer från annan kommun med hemtjänstbehov. Beroende på personalbrist säger de att det inte är möjligt. Inte en hållbar motivering. Anställ fler personer! Orust kommun följer inte överenskommelser mellan kommuner.”

Bråkenhielm berättar att hon fått JO-anmälan uppläst för sig och säger:

– Den här personen kan inte förstå läget när han skriver att det bara är att anställa fler. Så enkelt är inte livet här.

– Vi har ingen personal att sätta in, vi har haft otroligt hög sjukfrånvaro och jättesvårt hjälpa våra året runt-boende.

Orust är i skrivande stund en av få kommuner som inte har något bekräftat covid-19-fall på äldreboenden.

– Ja, det känns väldigt gott och det ska främst vår personal ha beröm för.

– Men det kan ju också ha att göra med att vi agerade ganska tidigt.

Ministern som lotsar Sverige genom den värsta krisen i modern tid.