Kravet efter S-toppens ersättning: Ändra reglerna

Stephan Bergman, gruppledare Moderaterna Tranemo kommun.
Foto: Pressbild Tranemo kommun
Tranemo kommun.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Att Tranemo kommuns högste politiker Tony Hansen, S, kan gå tillbaka till sitt heltidsjobb som fackombudsman på IF Metall och samtidigt ta del av ett miljonstöd från skattebetalarna får kritik. 

Nu vill Moderaternas gruppledare i Tranemo, Stephan Bergman, att reglerna ändras.

– Det är lite konstigt och omoraliskt, säger M-ledaren.

I onsdags kunde GT avslöja att Tranemos tidigare kommunstyrelseordförande Tony Hansen, S, gått direkt från politiken till sitt jobb som fackombudsman på IF Metall, ett arbete han varit tjänstledig ifrån under tiden som toppolitiker.

Samtidigt har han ansökt om – och fått beviljat - ett omställningsstöd som syftar till att hjälpa höga politiker som plötsligt blir av med sina uppdrag att finna nytt jobb. 

Under första året får han nu, utöver heltidslönen från IF Metall, ett stöd som kostar skattebetalarna i Tranemo strax över en miljon kronor med sociala avgifter och tillägg.

”Ingen som tänkte på detta”

Och Tony Hansens dubbla ersättningar - som följer regelverket - har rört upp känslorna i kommunen. Ledande politiker vill nu att reglerna ändras.

– Det var väl ingen som tänkte på detta, säger Stephan Bergman, gruppledare för Moderaterna i Tranemo kommun.

– Vi tycker det är felaktigt i regelverket, därför kommer vi till den nya arvodesberedningen få till en förändring. Får man direkt ett nytt jobb ska man inte ha den möjligheten. Det känns lite konstigt.

I en insändare i Borås tidning kräver han och Centerpartiets gruppledare Christoffer Andersson att det ska ske en samordning av eventuella nya inkomster för politiker som ansöker om omställningsstöd.

”En moralisk fråga”

Tony Hansen, som själv valde att lämna sina politiska uppdrag den 31 december har hänvisat till att han bara följt det regelverk som fullmäktige enhälligt fattat beslut om, så sent som 2019. Samtidigt menar Stephan Bergman att det också är en moralisk fråga. 

– Regelverket är vad det är, men han var inte tvungen att ansöka om ett omställningsstöd. Det är ju en frivillig åtgärd. Det är kanske där vi tycker det brister, säger Stephan Bergman. 

Det var några dagar före jul som politikerna i kommunstyrelsen i Tranemo beslutade att bevilja den avgående toppolitikern ett så kallat omställningsstöd på 814 393 kronor.

Röstade för 2019

Större delen av dessa pengar – 626 456 kronor – får Tony Hansen nu utbetalt i en klumpsumma, resten läggs till pensionen. För skattebetalarna i Tranemo kommun blir notan på strax över en miljon kronor, då också sociala avgifter och tillägg tillkommer.

Enligt avtalet kommer däremot inte Tony Hansen kunna få del av något under nästkommande år, då han fått ett arbete. 

– Jag har hanterat det utifrån det regelverk som finns. Så jag har ingenting att tillägga, sa Tony Hansen tidigare i veckan och hänvisade till att ingen protesterade då beslutet klubbades i kommunfullmäktige 2019.

Även han själv röstade då, i sin roll som fullmäktigeledamot, för avtalet om omställningsstöd och pension till politiker.